niedziela, 28 listopada 2010

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami



"... Nawiązując do poprzedniego posta o naleśnikach pełnoziarnistych, dzisiaj jako słodkie nadzienie proponuję karmelizowane jabłka. Osobiście bardzo lubię taki słodki owocowy dodatek do naleśników, czy placuszków, a tak naprawdę to mogłabym zjeść takie skarmelizowane jabłka zupełnie same:) ..."


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 białko z jajka (dałam całe jajko)
  • 1/2 szkl. chudego mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • 3-4 jabłka
  • ok. 1 łyżka masła
  • ok. 1-2 łyżki brązowego cukru 

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, mleko, olej rzepakowy, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 
Jabłka obrać i pokroić w nie za duże kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, posypać cukrem i wymieszać. Poczekać, aż cukier się rozpuści i chwilę podsmażyć, tak aby jabłka pokryły się karmelem. Nakładać jabłka na naleśniki, zwinąć w rulonik, kopertę lub jak kto woli i zajadać ze smakiem:)

piątek, 26 listopada 2010

Naleśniki pełnoziarniste



"... Naleśniki od zawsze robiłam tak na oko, ale dzisiaj pomyślałam sobie, że czemu by nie skorzystać z jakiegoś przepisu. I właśnie postanowiłam, że od teraz za każdym razem będę korzystać z innego konkretnego przepisu na naleśniki, tak żeby posmakować różne wersje i wybrać tą najlepszą. Dzisiaj przepis z programu "Rewolucja na talerzu", naleśniki wyszły bardzo smaczne, a przez to, że nie zawierają cukru super pasują zarówno do wytrawnego jak i słodkiego nadzienia. A ze słodkim będą już wkrótce:) ..."


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 białko z jajka (dałam całe jajko)
  • 1/2 szkl. chudego mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, mleko, olej rzepakowy, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 

środa, 24 listopada 2010

Biszkoptowe ciasto z jagodami



"... Zachciało mi się takiego zwykłego ciasta z owocami, ale takimi letnimi jak truskawki czy jagody. W zamrażalniku miałam jagody, więc mam i ciacho:) Sięgnęłam po ten przepis, zmniejszyłam tylko ilość cukru i zamieniłam owoce. Przyznaję, że ciasto jest pyszne, wyszło takie puszyste i delikatne, no i ten smak jagód - pycha! ..."


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu 
  • szklanka jagód (dałam mrożone)

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem. Formę o wymiarach 24x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, posypać jagodami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 22 listopada 2010

Wytrawne placuszki owsiane



"... A u mnie powracają placuszki, ale tym razem w wersji na słono. Serek wiejski jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Na słodko placuszki już robiłam, więc teraz nadeszła kolej na wersję wytrawną. Szybko się je przygotowuje i w kilka chwil mamy smaczne i pożywne śniadanko ..."


Składniki:

  • 1 serek wiejski
  • 2 jajka
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3 plasterki grubsze szynki
  • połowa papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • papryka czerwona słodka
  • oregano suszone
  • sól, pieprz

    Serek wymieszać z jajkami i płatkami. Dodać szynkę i paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i smażyć placki na rumiano z dwóch stron. Najlepiej smakują z rożnymi sosami, czosnkowym, szczypiorkowym lub po prostu z kwaśną śmietaną.

    czwartek, 18 listopada 2010

    Budyń czekoladowo-pomarańczowy



    "... Tak mi się zachciało czegoś takiego słodkiego na deser po obiadku, ale żeby szybko dało się to przygotować. Wybór padł więc na budyń, który przygotowałam według tego przepisu, ale dodatkowo wzbogaciłam jego smak gorzką czekoladą i pomarańczą. 
    Ach... jakie to jest cudownie pyszne:) ..."


    Składniki:

    • 2 szkl. mleka
    • 2 łyżki masła
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 kostek gorzkiej czekolady
    • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
    • sok z 1/4 pomarańczy

    Czekoladę zetrzeć na tarce, z pomarańczy zetrzeć skórkę (można dodatkowo drobniutko posiekać), z ćwiartki pomarańczy wycisnąć sok. Z całości mleka odlać pół szklanki, dodać żółtka, cukier, kakao, mąkę i dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować. Resztę mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy. Gdy budyń zgęstnieje przełożyć do przygotowanych naczynek i podawać na ciepło lub zimno.

    wtorek, 16 listopada 2010

    Placuszki z serka homogenizowanego



    "... Błyskawicznie się je przygotowuje i w takim samym tempie znikają:) Nawet nie wiem ile wyszło sztuk, bo były na bieżąco zjadane prawie prosto z patelni:) Placuszki są puszyste, mięciutkie i pyszne. Bardzo smaczne jedzonko zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację lub gdy po prostu najdzie nas ochota na jakąś smakowitą przekąskę ..."


    Składniki:


    • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ok. 1/2 szkl. mąki pszennej
    • szczypta soli

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Placuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej. Wypróbowałam te dwie możliwości i za każdym razem smakują pysznie, ale jeżeli można zrezygnować z dodatkowego tłuszczu to właśnie ten sposób wybieram. Placuszki można podać z dżemem, cukrem pudrem lub innymi lubianymi dodatkami.

    środa, 10 listopada 2010

    Racuchy drożdżowe mojej Teściowej



    "... Dzisiaj prezentuję Wam racuszki, które ja tylko smażyłam, a zostały przygotowane przez moją Teściową. Nie będzie dokładnego przepisu, gdyż zawsze robi je na oko i jak zawsze wychodzą pyszne. Racuchy są takie mięciutkie, puszyste i aż trudno nie zjeść kolejnego, a ja najbardziej lubię takie prosto z patelni, kiedy są jeszcze cieplutkie ..."


    Składniki:

    • mąka
    • drożdże
    • mleko
    • jajka

    Z drożdży, mleka i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Do mąki dodać rozczyn, jajka, mleko, dokładnie wymieszać ciasto  i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy na złoty kolor.

    poniedziałek, 8 listopada 2010

    Muffiny z gruszkami




    "... Kolejny przepis z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", jest tam tyle słodkich i nie tylko słodkich pyszności, że aż chciałabym zrobić wszystkie od razu, no ale tak się nie da:). Trzeba to po prostu rozłożyć w czasie. Poprzednio były muffinki z bananami, a dzisiaj przedstawiam Wam pyszne muffinki z gruszkami ..."


    Składniki:

    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 125 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 80 ml oleju roślinnego
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 250 g gruszek
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, wymieszać z olejem i jogurtem. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone gruszki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut.

    sobota, 6 listopada 2010

    Gołąbki w sosie pomidorowym



    "... Jakoś tak nie miałam pomysłu na obiad, aż tu nagle do głowy przyleciały gołąbki:) 
    Jest to jedno z moich ulubionych dań jeszcze z dzieciństwa, a tak naprawdę to najbardziej smakuje mi ta uduszona kapusta, jest pycha ..."


    Składniki:

    • 1 główka białej kapusty
    • 500 g mielonego mięsa
    • 2 cebule
    • 1 jajko
    • 100 g ryżu
    • papryka słodka
    • papryka ostra
    • 1l bulionu (lub 2 szkl. bulionu)
    • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub 2 szkl. soku pomidorowego)
    • sól, pieprz

    W kapuście wykroić głąb, włożyć kapustę do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i obgotować na małym ogniu ok. 15-20 minut, tak aby można było swobodnie zdejmować poszczególne liście z główki. Gdy już wszystkie liście zostały zdjęte to z każdego liścia należy ściąć wystającą stwardniałą część, aby stały się elastyczne. 
    Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, ryż, jajko, przyprawy i wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć łyżkę farszu miesnego, zawinąć boki liścia do środka i dokładnie zwinąć. W taki sam sposób zwinąć wszystkie gołąbki. 
    Na dno dużego garnka położyć kilka liści kapusty i układać ściśle gołąbki, gdy nie zmieszczą się w jednej warstwie ułożyć kolejną, a na wierzchu położyć liście kapusty. Bulion wymieszać z koncentratem (lub sokiem pomidorowym), przyprawić i zalać gołąbki. Garnek przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny.

    czwartek, 4 listopada 2010

    Ekspresowe ciasteczka francuskie



    "... Bardzo smaczna słodka przekąska do kawy lub herbaty. A co najważniejsze też i szybka do przygotowania gdy akurat najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego:). Ciasto francuskie zazwyczaj mamy w lodówce, a do środka możemy włożyć co tylko chcemy. 
    Nie mogłam się zdecydować na konkretnie jedno nadzienie, więc u mnie ciasteczka są w kilku wersjach: z dżemem, czekoladą i czekośliwką, i przyznaję, ze to jest bardzo pyszny zestaw ..."


    Składniki:

    • ciasto francuskie
    • gorzka czekolada
    • dżem truskawkowy
    • czekośliwka

    Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4-5 cm. Na jeden kwadrat ciasta nałożyć nadzienie i przykryć z góry drugim ciastem. Boki dokładnie skleić przy pomocy widelca. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C z termoobiegiem i piec ok. 25 minut, aż będą złociste.

    poniedziałek, 1 listopada 2010

    Muffiny z bananami



    "... Ostatnio tyle naoglądałam się na blogach rożnych muffinek, ze nie mogłam sobie odmówić takiej przyjemności i nie upiec takich pyszności. Po przepis sięgnęłam do książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", jest tam wiele różnych przepisów, i myślę, że jeszcze nie raz coś z tej książki Wam zaprezentuję. Tym razem pod ręką miałam banany , więc rach-ciach i upiekłam pyszne babeczki, mięciutkie i puszyste ..."


    Składniki:

    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 125 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 80 ml oleju roślinnego
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 250 g bananów
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać olej i jogurt. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone banany i wymieszać. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut. Po przestygnięciu muffinki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą.