czwartek, 30 grudnia 2010

Ciasteczka cytrusowe



    " Delikatnie kruche ciasteczka, aromatyczne i naprawdę pyszne. A cytrusowe, dlatego że zawierają mnóstwo aromatów. Skórka cytrynowa w ciasteczkach, skórka pomarańczowa i sok w glazurze, a dodatkowo można przyozdobić je jeszcze soczystą mandarynką. Same ciasteczka są takie maślano-cytrynowe, a kiedy pokryje się je pomarańczową glazurą, wtedy całość nabiera jeszcze bardziej intensywnego cytrusowego smaku. "

Przepis pochodzi z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne"


Składniki:     (ok. 40 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru (dałam 100 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • mandarynka

Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. Masło utrzeć z cukrem, potem dodać jajko, skórkę z cytryny, mąkę, sól, proszek i dokładnie zmiksować. Z ciasta formować kulki mniejsze trochę od orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 5 cm odstępach, delikatnie je spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, wstawić ciasteczka i piec 10 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i zostawić aby ostygły. Dżem pomarańczowy wymieszać ze świeżym sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową i powstałą glazurą posmarować ciasteczka. Można dodatkowo przyozdobić je cząstkami mandarynki i oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 28 grudnia 2010

Piwny piernik wielkopolski



   " Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Małgorzaty Caprari. Zwrócił moją uwagę właśnie ze względu na ten dodatek piwa. Do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany polegające jak zawsze na zmniejszeniu ilości cukru i taki przepis tutaj podaję. 
Ciasto wyszło smaczne, jest miękkie, delikatnie puszyste, lekko aromatyczne od przyprawy, ale też ma taki bliżej nieokreślony smaczek, tak jakby dało się wyczuć lekki aromat piwa. To wszystko fajnie komponuje się z aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową, żurawiną i orzechami. Prawdziwie świąteczne smaki:) "


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść mieszanych bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy laskowe)

Orzechy drobno posiekać, żurawinę namoczyć w odrobinie piwa. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać kolejno żółtka, miód i piwo. Wsypać mąkę z dodatkami, bakalie i całość wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40-50 minut.

piątek, 24 grudnia 2010

Życzenia bożonarodzeniowe



Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku !

czwartek, 23 grudnia 2010

Barszcz wigilijny



   " Zapewne każdy ma swój własny przepis na taki barszczyk, który smakuje nam najbardziej. Ja tym razem skorzystałam z konkretnego przepisu, jednak troszeczkę pozmieniałam ilości składników, pominęłam sok z czarnej porzeczki, a zwiększyłam ilość suszonych grzybów. Barszczyk wyszedł naprawdę bardzo smaczny, czuć ten grzybowy posmak  i dodatkowo, co mi osobiście odpowiada, taki delikatny aromat goździków. Oczywiście ma piękny intensywny bordowy kolor i jak dla mnie najlepiej smakuje z uszkami, choć dodatki mogą być różne, jak krokiety, paszteciki ... itd. "

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka 
  • 8 suszonych grzybków
  • 2 łyżki octu
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Buraki obrać i zetrzeć na średniej tarce lub pokroić w słupki. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę obrać i zostawić w całości, ewentualnie można przekroić na pół. Przygotować duży garnek (taki o pojemności 4 litrów). Włożyć do niego buraki, jabłka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki,  czosnek i ocet. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30-40 minut). Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc w temperaturze pokojowej lub można schować do lodówki. Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić solą i pieprzem.

wtorek, 21 grudnia 2010

Pierniczki jak alpejskie



   " Tak się napatrzyłam na te wszystkie pierniczki na Waszych blogach, że i ja musiałam jakieś sobie upiec. A, że do Świąt już niedaleko, więc wybrałam takie, które od razu nadają się do jedzenia. Pierniczki są bardzo smaczne, mięciutkie i aromatyczne. Jakoś szczególnie ich nie ozdabiałam, tylko pokryłam część pierniczków gorzką czekoladą (gdyż za lukrem nie przepadam), a wiadomo przecież, że pierniczki w czekoladzie są pyszne. "

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam niepełną 1 szklankę)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami). Przechowywać w szczelnym pojemniku.

piątek, 17 grudnia 2010

Kapusta wigilijna



   " Taka kapusta, z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybków i suszonych śliwek smakuje naprawdę wspaniale. U mnie w domu właśnie ta kapusta (choć nazywa się wigilijna) pojawia się dużo częściej niż tylko raz w roku, gdyż bardzo ją lubimy. Bardzo dobrze smakuje sama lub z kromką chleba, a my lubimy ją również jako dodatek do pieczonych mięs. Ale tak najbardziej to odpowiada mi taka zupełnie sama, kilkukrotnie odgrzewana, gorąca, mmm... pycha:) "


Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz

Suszone grzyby włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody i moczyć ok. 2 godzin. Po tym czasie grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 20 minut. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalać ją zimną wodą, przepłukać i odcisnąć. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i podlać ok. 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, przykryć i gotować ok. 40 minut. Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby, aby kapusta nie przypaliła się podlać wodą. Cebule drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty. Grzyby pokroić na paseczki i razem z wywarem również dodać do kapusty. Wszystko wymieszać, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 30-40 minut.

środa, 15 grudnia 2010

Ciasto jogurtowe



"... A dzisiaj mam coś takiego słodkiego, co pasuje w sam raz do gorącej kawki lub herbatki w takie mroźne, zimowe dni. Skorzystałam z przepisu Kaś i jestem pysznie zadowolona:) Ciasto wyszło super! Jest takie pulchne i wilgotne, naprawdę bardzo smaczne. Przygotowuje się je dosłownie chwilkę i w taką samą chwilkę potrafi zniknąć z talerza:) ..."


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 240 g cukru (dałam ok. 140 g)
  • 240 g mąki pszennej luksusowej 
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam ok. 2-3 łyżeczki)
  • ok. 1/2 łyżeczki soli 
  • sok z 1/2 cytryny

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem, żeby się połączyły. Dodać jogurt i zmiksować. Następnie dodać olej i znowu zmiksować. Dosypać cukier, dodać sok z cytryny i ponownie ubić. Mąkę z dodatkami dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok 35 minut. (ja piekłam 40 minut).

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Korzenne ciasteczka z orzechami



"... Korzenne ciasteczka z orzechami, tak właśnie brzmi oryginalna nazwa w książce "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", ale ja od siebie dodałabym jeszcze jedno bardzo trafne określenie tych ciasteczek - czekoladowe!!! Jak to zazwyczaj bywa, zmniejszyłam ilość cukru i to o połowę, ale przyznaję, że to była dobra zmiana, gdyż to wówczas gorzka czekolada nadaje ciasteczkom tego wytrawnego czekoladowego smaku, który ja osobiście  bardzo lubię:) Oczywiście, można dodać pełną ilość cukru, a wtedy ciasteczka będą bardziej słodkie ..."


Składniki:     (ok. 45 sztuk)

  • 230 g gorzkiej czekolady 
  • 210 g mąki pszennej
  • 130 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dałam 100 g)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta anyżu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g siekanych orzechów laskowych (dałam włoskie)

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miski i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę pozostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Miękkie masło utrzeć z oba rodzajami cukru, a następnie dodawać po kolei wszystkie jajka. Do masy maślanej dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Stopniowo dodawać składniki suche i dalej miksować.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (dobrze jest natłuścić ręce olejem) i układać na blaszce w niedużych odstępach ok. 3-4 centymetrowych. Kulki delikatnie spłaszczyć i posypać orzechami. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 10 minut.

piątek, 10 grudnia 2010

Muffinki z pomarańczami



"... Po prostu rewelacyjne muffinki!!! Są bardzo mocno pomarańczowe dzięki dodaniu całych pomarańczy razem ze skórką, która nadaje im właśnie tego głębokiego pomarańczowego smaku. Muffinki są wilgotne i długo zachowują świeżość, są  naprawdę bardzo pyszne i gorąco Wam polecam.  Ach, ten smak, ten aromat... pycha:) 
Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, tylko u mnie z dwóch pomarańczy wyszło prawie dwie szklanki puree, do ciasta dałam jedną, ale ciasto było bardzo gęste, więc dodatkowo dolałam 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy i wtedy ciasto miało już odpowiednią konsystencję ..."

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 2 pomarańcze (lub 1 w zależności od wielkości) *
  • 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree)
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić do malaksera i zmiksować na puree. Przełożyć zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolać wody, w której moczyły się pomarańcze. Jeśli jest pełna szklanka pomarańczowego puree do składników mokrych dolać 1/2 szkl. wody. Następnie należy wymieszać oddzielnie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć razem i nakładać ciasto do formy wyłożonej papilotkami pod sam wierzch,gdyż ciasto bardzo nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok 20-25 min. 

* moje 2 pomarańcze ważyły 450 g i wyszło prawie 2 szklanki zmiksowanego puree, więc następnym razem zrobię z 1 sztuki

środa, 8 grudnia 2010

Piernik małopolski



"... Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari. Książkę mam już dość długo i jestem z niej zadowolona, ale chyba dopiero pierwszy raz zrobiłam z niej jakieś ciasto. Piernik wyszedł naprawdę bardzo smaczny, miękki o cudownym aromacie, a co też jest ważne, pozostaje świeży nawet nastepnego dnia, jeżeli jakimś cudem uda mu się dotrwać:) ..."


Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. mocnej kawy (gorącej)
  • 1 łyżka kakao (czubata)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 torebka korzennej przyprawy do piernika (ja dałam ok. 6 łyżeczek)

Przygotować kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dalej ucierać i dodawać stopniowo miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz olej. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do dwóch keksówek (moje mają 22x11 cm, mierzone po dnie) lub jednej większej formy wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Po ostudzeniu piernik można polać polewą lub lukrem.

poniedziałek, 6 grudnia 2010

Bułeczki żytnie



"... Był już pierwszy chleb, więc są i pierwsze bułeczki :) Bardzo nam smakowały, a Mąż stwierdził, że smakują jak żytni chleb (zapewne ze względu na przewagę mąki żytniej) i nazwał je chlebkiem bułeczkowym :)  Bułeczki zjedliśmy ze smakiem z różnymi dodatkami, ale mi najbardziej smakowały takie same świeżutkie z masełkiem ..."

Przepis oryginalny tutaj


Składniki: (8 sztuk)

  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g świeżych drożdży (dałam opakowanie 7g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • otręby (pominęłam)

W połowie wody rozpuścić drożdże. W misce wymieszać mąki, sól. Gdy drożdże ruszą, dolać je do mąki, dodać resztę wody i oliwę. Korzystając z drożdży suszonych nie trzeba przygotowywać rozczynu tylko wszystko wymieszać razem. 
Pomieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a później wyrobić ręką. Ciasto powinno być dość twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać wodą i posypać otrębami. Zostawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 15-20 minut.

piątek, 3 grudnia 2010

Sernik jogurtowy



"... W nazwie jest 'sernik', ale w przepisie nie ma ani okruszka sera, tylko jest jogurt. Natomiast już po upieczeniu otrzymujemy bardzo smaczne ciasto o konsystencji i smaku sernika. Ciasto jest lekkie i delikatne, bardzo wilgotne i niesamowicie pyszne, że aż trudno odmówić sobie kolejnego kawałka. Przepis od mojej Mamy ..."


Składniki:

  • 1,20 l jogurtu naturalnego
  • 7 jajek
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopty lub herbatniki

Białka ubić na pianę. Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę, dodać budynie, proszek do pieczenia, olej, jogurt i zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki i powoli wlewać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Po ostudzeniu dodatkowo można polać polewą.

środa, 1 grudnia 2010

Babka śmietankowa



"... Babka to ciasto, które lubią chyba wszyscy:) Szybko i łatwo się je przygotowuje i już za parę chwil możemy cieszyć się smacznym i słodkim wypiekiem do herbaty lub kawy. Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona, gdyż ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie ..."


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. śmietany 12% lub 18%
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Ciasto przelewać do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Jeszcze gorącą babkę posmarować przetartym przez sitko dżemem morelowym (bardzo dobry patent, skórka ma fajny smaczek), a po ostudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.