czwartek, 31 maja 2012

Ciasto rabarbarowo-bezowe



" Po wpisach w tym miesiącu można zauważyć, że rabarbar króluje u mnie na całego. Przerobiłam już trochę ciast z jego udziałem i jako najlepsze uważam połączenie z kruchym ciastem, w którym bardzo się rozsmakowałam. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą już u mnie gościło tutaj, ale teraz pokażę Wam je w nieco odmienionej postaci. Połączyłam w jedną całość bezę i rabarbar i zapiekłam to na kruchym spodzie. Wyszło... naprawdę bardzo smacznie, a wręcz pysznie:) Jest i słodko i kwaśno i krucho, czyli wszystko co najlepsze:) "


Składniki:

Ciasto:     (użyta 1/3 część ciasta)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej

Warstwa bezowo-rabarbarowa:
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g rabarbaru

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, taka na dwa kruche spody w prostokątnych blaszkach ok. 25 x 35 cm. Ja zazwyczaj piekę w mniejszych foremkach, ale ciasto zawsze przygotowuje z całej porcji, następnie dzielę na 3 porcje i zamrażam, w ten sposób mam zawsze gotowe ciasto na kruchy spód. 

W tym przepisie należy wykorzystać 1/3 część przygotowanego ciasta. 
Wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 12-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę dosypując stopniowo cukier. Do piany dodać rabarbar i wymieszać. Na przestudzone ciasto rozłożyć masę bezowo-rabarbarową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 180 st. C.

/Przepis własny/

poniedziałek, 28 maja 2012

Makaron spaghetti z chorizo, pieczarkami
i natką pietruszki



" To danie powstało tak pod wpływem chwili i ogromnej ochoty na makaron z... No właśnie z czym? Sama dobrze nie wiedziałam na co tak naprawdę mam ochotę. Otworzyłam więc lodówkę i znalazłam tam kawałek chorizo i trochę pieczarek. Dorzuciłam  do tego sporą garść natki pietruszki i śmiało mogę powiedzieć, że powstało naprawdę smaczne danie. "


Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 200 g pieczarek
  • pęczęk natki pietruszki
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200-250 g makaronu spaghetti

Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki lub półplasterki i podsmażyć na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz zdjąć kiełbasę z patelni i na pozostały tłuszcz dać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Razem podsmażyć do momentu, gdy cebula lekko zmięknie uważając, żeby czosnek się nie spalił. Dodać pieczarki i podsmażyć. Na koniec dodać chorizo. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron włożyć na patelnię, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

/Przepis własny/


piątek, 25 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



" Nie ma to jak kawałek drożdżowca:) Na takie ciasto jest zawsze i pora i ochota. A jak jeszcze dorzucić do tego kwaśny rabarbar i słodką kruszonkę to mamy naprawdę pyszne ciasto. Puszyste, miękkie, odpowiednio słodkie, a jednocześnie kwaskowe od rabarbaru. 
A może ktoś chętny na kawałeczek? "


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 50 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 63 g masła
  • 500 g rabarbaru

Kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 70 g masła

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło wymieszane z jajkiem. Ciasto wyrobić mikserem ze spiralkami kilka minut (jest gęste). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.

/Przepis własny/

środa, 23 maja 2012

Mini torciki z bitą śmietaną i truskawkami



" Dzisiaj mój blog obchodzi 2 urodziny! Z takiej okazji nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego, aby to odpowiednio uczcić. Przygotowałam torciki z ciasta muffinowego, do tego bita śmietana i truskawki. Wyszło naprawdę pysznie, gdyż klasyczne połączenie smaków zawsze się sprawdza. Serdecznie zapraszam Was na słodki poczęstunek:) "


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 150 g kwaśnej śmietany/jogurtu
  • 1 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 300 g truskawek

Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do suchych dodać mokre i wymieszać łyżką tylko żeby się połączyły. Nakładać do foremek i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Babeczki przekroić w połowie na dwa krążki. Wierzchnią część, która jest wypukła troszkę skroić nożem, tak żeby równo stała. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Na każdy muffinowy spód nakładać bitą śmietanę i ozdobić truskawkami.

* zamiast małych torcików można przygotować jeden większy, wystarczy upiec ciasto w tortownicy o średnicy ok. 20 cm.

/Przepis własny/

poniedziałek, 21 maja 2012

Pleśniak z rabarbarem



" W sezonie rabarbarowym nie mogło oczywiście zabraknąć pleśniaka. Standardowe połączenie kruchego ciasta, bezy i rabarbaru wypadło tutaj również bardzo dobrze i bardzo smacznie. 
Małą odmianę jaką poczyniłam, to dałam ciemne ciasto zamiast jasnego na sam wierzch i myślę, że nawet fajnie to wygląda:) "


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g rabarbaru

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część ciasta zagnieść z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część jasnego ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą część ciasta jasnego. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

/Przepis własny/

czwartek, 17 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i nutą różaną



" Kolejny wypiek z rabarbarem i ponownie na kruchym cieście. Żeby jednak trochę coś odmienić spód ciasta posmarowałam konfiturą różaną, która nadała cudownego aromatu.Wierzch ciasta posypałam cukrem, przez co podczas pieczenia utworzyła się chrupiąca cukrowa warstewka. Ciasto nie jest za słodkie, odpowiednio czuć kwasowość rabarbaru i przyjemny aromat różany. Mi osobiście smakuje bardzo, ale ja rabarbar uwielbiam, więc nie może być inaczej:) "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki konfitury różanej
  • ok. 600-700 g rabarbaru

Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Można również wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować, a potem tylko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (3/4 i 1/4). 
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko konfiturą. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozkładając równomiernie. Pozostałe ciasto, skubiąc małe kawałki rozłożyć po wierzchu, posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ładnie się prezentowało.

/Przepis własny/

poniedziałek, 14 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą



" Klasyczne połączenie kruchego ciasta, owoców i bezy zawsze sprawdza się doskonale. Do takiej roli pasują chyba wszystkie owoce, ale ja rabarbar lubię szczególnie mocno:) Połączenie słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru jest jak najbardziej udane, a przede wszystkim bardzo pyszne. "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej

Beza:
  • 3-4 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, taka na dwa kruche spody w prostokątnych blaszkach ok. 25 x 35 cm. Ja zazwyczaj piekę w mniejszych foremkach, ale ciasto zawsze przygotowuje z całej porcji, następnie dzielę na 3 porcje i zamrażam, w ten sposób mam zawsze gotowe ciasto na kruchy spód. 

W tym przepisie należy wykorzystać 1/3 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. 3-4 białka (w zależności od wielkości) ubić z cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę. Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.

/Przepis własny/

piątek, 11 maja 2012

Ciasto z balsamicznym rabarbarem
i migdałową kruszonką



" No i mamy kolejny rabarbarowy wypiek:) Tym razem rabarbar został "podrasowany" octem balsamicznym i zamknięty pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a migdałową chrupiącą kruszonką. Brzmi ciekawie, co? I powiem Wam, że jest naprawdę pycha !!! 
Oczywiście u mnie było troszkę zmian, ale przepis podaję zgodnie z oryginałem z gazety. Zgodnie z przepisem rabarbar należy zamarynować dzień wcześniej w occie balsamicznym. Ja nie wczytałam się dokładnie w przepis i u mnie rabarbar marynował się tylko kilka godzin, ale to też wystarczyło by nabrał trochę smaczku. Ocet nie jest bardzo wyczuwalny, w efekcie pozostaje tylko taka nutka smakowa, która fajnie się tutaj komponuje. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i nie da się poprzestać na jednym kawałku:) "


Składniki:

Marynowany rabarbar:
  • 800 g rabarbaru
  • 2 laski wanilii
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki dobrego octu balsamicznego

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 80 g cukru (dałam 40 g)
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Migdałowa kruszonka:
  • 100 g stopionego masła
  • 10 g  cukru (dałam 50 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów

Dzień przed pieczeniem ciasta należy przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z ziarenkami wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawić na noc, aby rabarbar się zamarynował. Na drugi dzień zrobić kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto, wykleić nim dno i boki tortownicy o średnicy 28 cm, formując brzeg. 
Rabarbar odcedzić zachowując marynatę i ułożyć na kruchym cieście. Zrobić kruszonkę mieszając razem wszystkie składniki i rozłożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut. Rabarbarową marynatę gotować, aby odparowała i zgęstniała. Powstanie taki sos, którym będzie można skropić ciasto. Można je również podać z bitą śmietaną. A mi osobiście najbardziej smakuje z kwaśną:)

/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2012/

środa, 9 maja 2012

Norweskie ciasto z rabarbarem



" Dlaczego akurat norweskie, tego nie wiem, ale jest z rabarbarem, więc oczywiście się skusiłam. Ciasto jest proste, takie do zrobienia na szybko, np. na letni podwieczorek. Miękkie i puszyste z kwaskowym posmakiem rabarbaru. Zapraszam Was na mały poczęstunek:) "


Składniki:

  • 1/4 szkl. masła stopionego
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl)
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łodyga rabarbaru (dałam ok. 200 g)

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 22-23 cm (użyłam foremki 20x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać roztopione masło, mleko i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować, aż się całość połączy. Ciasto wlać do przygotowanej foremki, wierzch posypać rabarbarem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis pochodzi stąd/

poniedziałek, 7 maja 2012

Karmelizowane muffinki z rabarbarem



" To pierwszy w tym roku słodki wypiek z rabarbarem i tym samym oficjalnie otwieram u siebie na blogu sezon rabarbarowy!!! Pewnie wizualnie muffinki ładniej wyglądałyby z dodatkiem różowego rabarbaru, ale niestety takiego nie dostałam. Jednak w żaden sposób nie wpływa to na smak. Muffinki są przyjemnie słodkie za sprawą skarmelizowanego brązowego cukru, który jeszcze dodatkowo nadaje takiego fajnego smaczku. Same w sobie smakują oczywiście bardzo dobrze, ale dopiero z dodatkiem kwaśnej śmietany stają się naprawdę bardzo pysznym deserem. A na zachętę powiem Wam, że zniknęły w naszych brzuchach w dość szybkim tempie i już szykuje się kolejna powtórka:) "


Składniki:     (ok.12-15 szt)

Masa owocowa:
  • 1 szklanka rabarbaru 
  • 6 łyżek brązowego cukru (użyłam muscovado)
  • 4 łyżki masła

Ciasto:
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. mleka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • spora szczypta soli

Rabarbar pokroić na małe kawałeczki. Masło rozetrzeć z cukrem i wymieszać z rabarbarem. Rozłożyć na dnie dołków formy na muffiny (ja robiłam w silikonowych foremkach).
Przygotować ciasto: Zmiksować masło z cukrem, wbić jajko i jeszcze chwilę zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, solą i gałką. Połączyć (mieszając ręcznie lub mikserem na niskich obrotach) z masą maślaną, dodając na przemian suche składniki oraz mleko. Nie mieszać za długo, gdyż masa nie może być zbyt gładka. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Porcjami ciasta przykryć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 25 minut. 
Przestudzić w formie ok. 5 minut, a potem ostrożnie wyjmować muffinki, starając się nie uszkodzić powstałej podczas pieczenia rabarbarowej glazury. Podawać na ciepło, stroną z rabarbarem do góry, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany.

/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2012/ 


czwartek, 3 maja 2012

Ciasto - Mus potrójnie czekoladowy



" Takie ciasto-deser przygotowałam dla Męża na urodziny, które obchodził pod koniec kwietnia. Mus przygotowałam w formie ciasta, które w roli tortu sprawdziło się znakomicie, ale taki mus można również przygotować w pucharkach i podać takie pojedyncze porcje dla każdego. 
Jedyną zmianą, którą bym wprowadziła to cienki czekoladowy spód, albo biszkoptowy, albo ciasteczkowy. Wtedy, po prostu ciasto łatwiej dałoby się wyjąć z tortownicy. Czekoladowy smak jest odpowiednio wyważony, gdyż łączą się tutaj różne smaki czekolad. Każda z warstw smakuje nie co inaczej, razem dobrze się komponują i otrzymujemy przyjemny czekoladowy smak. 
Mus jest bardzo delikatny, puszysty i kremowy.  
Smakuje tak cudownie pysznie, że wprost rozpływa się w ustach:) "


Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 1000 g / 1 l śmietany kremówki 36% (użyłam 3 x 330g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
  • gorzka czekolada do dekoracji

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą.
Gorzką czekoladę połamać, dodać 2 łyżki kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, żeby przestygła. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 1/3 część śmietany schłodzonej ubić na sztywno, 1-2 łyżki ubitej śmietany dodać do czekolady i ręcznie wymieszać. Czekoladę ze śmietaną dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Dodać ostygniętą żelatynę i ponownie całość zmiksować. Mus z gorzkiej czekolady wyłożyć do tortownicy i w miarę równo rozsmarować. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz., żeby stężał.
Podobnie przygotować dwie kolejne warstwy, z mlecznej i białej czekolady. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby mus dobrze stężał. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz tortownicy, a wierzch posypać tartą gorzką czekoladą.

/Przepis własny/