czwartek, 10 listopada 2011

Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami



" Dobrze pamiętam to ciasto z dzieciństwa, z zeszytu z przepisami mojej Mamy, kiedy to jako mała dziewczynka przeglądałam go zawsze z ciekawością. Pamiętam też, że wtedy bardzo mi smakowało, ale jeszcze bardziej podobała mi się ta nazwa. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i mogę stwierdzić, że ciasto tak samo dobrze smakuje mi do dziś:) Bardzo dobrze sprawdza się połączenie kakaowego ciasta i kwaskowych jabłek, ciasto jest puszyste i miękkie, delikatnie kakaowe i delikatnie cynamonowe, a do tego fajnie soczyste od dużej ilości jabłek. "


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 -4 duże jabłka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i stopniowo wymieszane składniki sypkie. Dodać jabłka i wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut.

46 komentarzy:

  1. O tak masz całkowitą rację, to ciasto jest pyszne, wiem co mówię, bo niedawno również je piekłam tylko,że z gruszkami :-) I nie powiem z chęcią bym znowu sięgnęła chociaż po kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite ciasto! :) Lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam prostote tego ciasta, a najlepsze wychodzi mojemu tacie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dokładnie te same wspomnienia :)) mama wycięła ten przepis z jakiejś gazety, nie pamiętam już, jakiej - ale pamiętam zdjęcie i nazwę ciasta. Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super - takie puszyste i lekkie :) Napewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste, a doskonałe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To chyba będzie następne ciasto jakie upiekę:))

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię za prostotę i wygląd, dlatego zapisuję do wypróbowania, nazwa niezła;) przykuwa uwagę

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super :) preferuję takie domowe ciasta :) przypomina mi trochę regana, na którego przepis dostałam kiedyś od qmpeli :) super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie, ale salcesonem bym go nie nazwała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle szybkie i pyszne :) Wilgotne ciasta z kwaskowatymi jabłkami to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię to ciasto, ale o nazwie salceson nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak na salceson to bardzo dobrze się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pięknie wyglądają te jabłuszka! Genialnie rozłożyły się w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwego salcesonu nie tykam, ale taki... jak najbardziej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. śmieszna nazwa jak na ciacho:))) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio robiłam podobne, ale z cynamonem. Takie ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. podobne do cukiniowego w swojej strukturze, lubię takie ciasta:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  19. Salcesonu nie znoszę, ale takie ciacho z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  20. nazwa jest przednia :) a ciasto jak się patrzy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam dziś to ciasto,choć bez cynamonu i niestety nie wyrosło mi tak ładnie.Mam jednak nadzieję,że smakowało będzie równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. donosze, ze siedzi w piekarniku ;) tyle ze zamienilam olej na rozpuszczone maslo, nie lubie ciast na oleju. no i zobaczymy coz mi wyjdzie :) pozdrawiam, ola

    OdpowiedzUsuń
  23. dziękuję Wam bardzo:)
    Inulec - nawet jak tak bardzo nie wyrosło to może chociaż smakiem nadrobi i mam nadzieję, że będzie smakować:)
    Anonimowy - fajnie, że się skusiłaś na to ciacho, trzymam kciuki, żeby się udało i smakowało:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe ciasto, znam go pod nazwą ,,Regan", bardzo często pikła go moja mama, pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Musi byc bardzo wilgotne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. No i upiekłam. Smakowało całej rodzince:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ilka - cieszę się bardzo:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Miałam tylko 3 jajka w lodówce, więc przepis w sam raz dla mnie. Rośnie pięknie - a co dalej to się okaże. Zapach na cały dom!

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy - mam nadzieję, że będzie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  30. mam pytanie co do ciasta należy ubić jajka z cukrem czy białka z cukrem? z góry dziekuję za odpowiedz Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Magda - należy ubić całe jajka z cukrem, a potem dodawać kolejne składniki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. dziś wlasnie wpisałam w net : salceson i jest :) a do tego mam dokładnie te same wspomnienia. Mama robila to ciasto często z przepisu na kartce, potem już z glowy. To pierwsze ciasto, które zrobiłam sama jako nastolatka. O tyle smutno, ze mamy już nie ma :( tyle wspomnień za sprawa ciasta. Dzis zrobie je swoim dzieciom i opowiem, ze to ich babcia mnie nauczyla.

    OdpowiedzUsuń
  33. Mój mężczyzna nie lubi ciast,ale o to mnie sam poprosił.Piekłam je już kiedyś,właśnie z tego przepisu i był zachwycony.Fajne jest również to, że ciasto im starsze tym lepsze.Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?

    OdpowiedzUsuń
  35. To ciasto jest przepyszne i bardzo prosto się robi! Dziękuję za przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. gorzki smak będzie, gdy dodasz za dużo proszku do pieczenia oraz jeśli źle wymieszasz składniki sypkie. Ja przesypuję wszystkie przez sitko.


    Daseinh h pisze...
    Zrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzki, bo proporcje są absurdalne! Tyle spulchniaczy na taką małą ilość surowca.

      Usuń
  37. Ciasto z tego przepisu piekę już chyba 10 raz i zawsze wychodzi bardzo dobre , zawsze się udaje. Jest pyszne posypane cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  38. I salceson i to ciasto...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  39. Te ciasto to jakaś porażka�� mało urosło ,suche . Wszystko robiłam według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  40. Właśnie pieklam na niedzielę z tym, że ja mam trochę inny przepis ale mimo to jest super na całą blaszkę. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciasto jest extra , wszyscy zachwyceni znika z talerza w mgnieniu oka 😉☀️

    OdpowiedzUsuń