" Dobrze pamiętam to ciasto z dzieciństwa, z zeszytu z przepisami mojej Mamy, kiedy to jako mała dziewczynka przeglądałam go zawsze z ciekawością. Pamiętam też, że wtedy bardzo mi smakowało, ale jeszcze bardziej podobała mi się ta nazwa. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i mogę stwierdzić, że ciasto tak samo dobrze smakuje mi do dziś:) Bardzo dobrze sprawdza się połączenie kakaowego ciasta i kwaskowych jabłek, ciasto jest puszyste i miękkie, delikatnie kakaowe i delikatnie cynamonowe, a do tego fajnie soczyste od dużej ilości jabłek. "
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 -4 duże jabłka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i stopniowo wymieszane składniki sypkie. Dodać jabłka i wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut.
O tak masz całkowitą rację, to ciasto jest pyszne, wiem co mówię, bo niedawno również je piekłam tylko,że z gruszkami :-) I nie powiem z chęcią bym znowu sięgnęła chociaż po kawałeczek ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto! :) Lubimy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam prostote tego ciasta, a najlepsze wychodzi mojemu tacie :P
OdpowiedzUsuńMam dokładnie te same wspomnienia :)) mama wycięła ten przepis z jakiejś gazety, nie pamiętam już, jakiej - ale pamiętam zdjęcie i nazwę ciasta. Jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglada super - takie puszyste i lekkie :) Napewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, a doskonałe ciasta :D
OdpowiedzUsuńTo chyba będzie następne ciasto jakie upiekę:))
OdpowiedzUsuńlubię za prostotę i wygląd, dlatego zapisuję do wypróbowania, nazwa niezła;) przykuwa uwagę
OdpowiedzUsuńwygląda super :) preferuję takie domowe ciasta :) przypomina mi trochę regana, na którego przepis dostałam kiedyś od qmpeli :) super!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, ale salcesonem bym go nie nazwała:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle szybkie i pyszne :) Wilgotne ciasta z kwaskowatymi jabłkami to jest to!
OdpowiedzUsuńlubię to ciasto, ale o nazwie salceson nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńJak na salceson to bardzo dobrze się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają te jabłuszka! Genialnie rozłożyły się w cieście :)
OdpowiedzUsuńCiasto do kawki i pogaduszek...:)
OdpowiedzUsuńBoski, łatwy i pyszny!
OdpowiedzUsuńPrawdziwego salcesonu nie tykam, ale taki... jak najbardziej! ;)
OdpowiedzUsuńśmieszna nazwa jak na ciacho:))) wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobne, ale z cynamonem. Takie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpodobne do cukiniowego w swojej strukturze, lubię takie ciasta:)buziaki
OdpowiedzUsuńSalcesonu nie znoszę, ale takie ciacho z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńnazwa jest przednia :) a ciasto jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś to ciasto,choć bez cynamonu i niestety nie wyrosło mi tak ładnie.Mam jednak nadzieję,że smakowało będzie równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńdonosze, ze siedzi w piekarniku ;) tyle ze zamienilam olej na rozpuszczone maslo, nie lubie ciast na oleju. no i zobaczymy coz mi wyjdzie :) pozdrawiam, ola
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam bardzo:)
OdpowiedzUsuńInulec - nawet jak tak bardzo nie wyrosło to może chociaż smakiem nadrobi i mam nadzieję, że będzie smakować:)
Anonimowy - fajnie, że się skusiłaś na to ciacho, trzymam kciuki, żeby się udało i smakowało:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Wspaniałe ciasto, znam go pod nazwą ,,Regan", bardzo często pikła go moja mama, pozdrawiam cieplutko ;)
OdpowiedzUsuńMusi byc bardzo wilgotne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszniaste!
OdpowiedzUsuńNo i upiekłam. Smakowało całej rodzince:)
OdpowiedzUsuńIlka - cieszę się bardzo:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMiałam tylko 3 jajka w lodówce, więc przepis w sam raz dla mnie. Rośnie pięknie - a co dalej to się okaże. Zapach na cały dom!
OdpowiedzUsuńAnonimowy - mam nadzieję, że będzie smakować:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie co do ciasta należy ubić jajka z cukrem czy białka z cukrem? z góry dziekuję za odpowiedz Magda:)
OdpowiedzUsuńMagda - należy ubić całe jajka z cukrem, a potem dodawać kolejne składniki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziś wlasnie wpisałam w net : salceson i jest :) a do tego mam dokładnie te same wspomnienia. Mama robila to ciasto często z przepisu na kartce, potem już z glowy. To pierwsze ciasto, które zrobiłam sama jako nastolatka. O tyle smutno, ze mamy już nie ma :( tyle wspomnień za sprawa ciasta. Dzis zrobie je swoim dzieciom i opowiem, ze to ich babcia mnie nauczyla.
OdpowiedzUsuńMój mężczyzna nie lubi ciast,ale o to mnie sam poprosił.Piekłam je już kiedyś,właśnie z tego przepisu i był zachwycony.Fajne jest również to, że ciasto im starsze tym lepsze.Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne i bardzo prosto się robi! Dziękuję za przepis!!! :)
OdpowiedzUsuńgorzki smak będzie, gdy dodasz za dużo proszku do pieczenia oraz jeśli źle wymieszasz składniki sypkie. Ja przesypuję wszystkie przez sitko.
OdpowiedzUsuńDaseinh h pisze...
Zrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?
Gorzki, bo proporcje są absurdalne! Tyle spulchniaczy na taką małą ilość surowca.
UsuńCiasto z tego przepisu piekę już chyba 10 raz i zawsze wychodzi bardzo dobre , zawsze się udaje. Jest pyszne posypane cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńI salceson i to ciasto...pycha!
OdpowiedzUsuńTe ciasto to jakaś porażka�� mało urosło ,suche . Wszystko robiłam według przepisu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieklam na niedzielę z tym, że ja mam trochę inny przepis ale mimo to jest super na całą blaszkę. Polecam
OdpowiedzUsuńCiasto jest extra , wszyscy zachwyceni znika z talerza w mgnieniu oka 😉☀️
OdpowiedzUsuń