" W tym roku kruche ciasto wystąpiło już u mnie w połączeniu chyba ze wszystkimi owocami. Przyszła też i pora na śliwki. Na wierzch dałam naprawdę dużo kruszonki, żeby fajnie chrupała podczas zajadania. Efekt wyszedł bardzo smaczny:) "
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- ok. 2 łyżek śmietany kwaśnej
- ok. 700 g śliwek
Kruszonka:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 112 g masła
- 6 łyżek cukru
Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180 st. C.
/Przepis własny/
Ciacho obłędnie smakowite! Nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do tego rodzaju ciasta....
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto! kocham kruche a ze śliwkami darzę szczególnym sentymentem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje ciacha z dodatkiem owocow! :)
OdpowiedzUsuńKolejny super sliwkowiec!
Pycha!
Milego dnia ;-)
Najlepsze ciasto, trzeba korzystać póki jeszcze śliweczki są.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie. Uwielbiamy śliwki, a tym bardziej pod kruszonką :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńnie bylo jeszcze kruchego z mango ;p
OdpowiedzUsuńa ze sliwkami to moj hit
W zeszły weekend robiłam podobne...śliwki najlepiej smakują mi na kruchym cieście z kruszonką. Cudowna słodkość!
OdpowiedzUsuńkocham oglądac twoje ciacha! Aguś obłędne:):):)
OdpowiedzUsuńSmacznie bardzo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, są proste, a jednocześnie tak cudne w smaku, że nie mają sobie równych :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie uwielbia, muszę jej zrobić :)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Po prostu rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Ja jakoś za dużo kruchych nie robiłam w tym roku, ale kilka się pojawiło. Chociaż chyba ze śliwkami nie było (albo nie pamiętam)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciacha :) i ta gruba warstwa kruszonki... mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Wszystkie Twoje kruche ciasta, są znakomite i piękne i oczywiście wyglądają przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńZe śliwkami i kruszonką, to już poezja :) Pozdrawiam :)
I znów zaglądam, a tu pyszne ciasto. Nie nadążam :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka mi leci!
OdpowiedzUsuńKlasyk, w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńJa to w tym roku szczególnie rozsmakowałam się w kruchym cieście i ciągle mam ochotę właśnie na takie wypieki. Wielkie dzięki za odwiedziny i uściski dla wszystkich:)
OdpowiedzUsuń:) wlasnie zaczelam wszystko mixowac a tu nie mam maki ziemniaczanej :/ czy moge bez ?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, szybko się wyrabia a podczas pieczenia unosi się cudny zapach.:)Skusiłam się i smak okazał się pozytywną niespodzianką:)Polecam:)
OdpowiedzUsuńAnonimowy1 - pewnie już za późno na odpowiedź, ale tak, można:)
OdpowiedzUsuńAnonimowy2 - dziękuję i cieszę się, że smakuje:)
jajka cale czy tylko zoltka?
OdpowiedzUsuńAnonimowy - całe jajka.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze. Niestety po dodaniu 2 jajek i śmietany ciasto stało się tak strasznie klejące, że musiałam dodać dodatkowej mąki pszennej by dało się w ogóle zagnieść. Zobaczymy co będzie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowuje przepis, jaką konsystencję ma mieć masa ciastowa, bo moja jest jakaś lepka.... dodałam wszystko w takiej ilości jak pisze. I jeszcze jedno pytanie na jakim poziomie w piekarniku piec i czy góra i dół czy może tylko jedno z dwóch???
Ja nie dodawałam śmietany, po prostu to czuć pod rękami czy ciasto jest elastyczne (różna mąka różnie wchłania mokre składniki:)wiec w moim przypadku mąka pełnoziarnista nie potrzebowała dodatkowego składnika w postaci śmietany..Zaraz będzie się piekło; )
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwygląda super, ale ciasto rzeczywiście papka nie ma mowy o rozwałkowaniu za mało mąki coś jest nie tak w tym przepisie. Proszę o informację może ktoś robił czy tylko pisze jak ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńhãng hàng không eva air của nước nào
vé máy bay giá rẻ đi mỹ khuyến mãi
vé máy bay korean airlines
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
Khám phá phiêu lưu Oregon Mỹ
OdpowiedzUsuńĐặt vé du lịch Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ tháng nào rẻ nhất
KINH NGHIỆM MUA VÉ ĐI MỸ DÀNH CHO QUÝ KHÁCH
Công viên quốc gia đẹp nhất Hoa Kỳ
Đôi nét về Empire State Building New York
Cầu Cổng vàng San Francisco
Đến Crater Lake khám phá Klamath Falls
Du lịch Hoa Kỳ
kinh nghiệm du lịch Atlanta
Ciasto wyszło super. Robiłam z mąki tortowej, bo taką miałam. Rewelacja
OdpowiedzUsuńCiasto rozstarłam przy pomocy noża na blaszce.
OdpowiedzUsuńCiasto pycha dwa dni temu upieklam, rewelacja, dzisiaj już w piecu jest następne 😁😋
OdpowiedzUsuńDziś robię wygląda pysznie😋
OdpowiedzUsuń