czwartek, 11 października 2012

Owsiane muffiny z kandyzowaną skórką pomarańczową



" Muszę przyznać, że bardzo polubiłam owsiane muffinki. Robiłam je już tyle razy i zawsze wychodzą rewelacyjnie. Gdy i tym razem pomyślałam o muffinkach to od razu wiedziałam, że to muszą być owsiane. Otworzyłam więc swoją muffinową księgę, raz dwa wybrałam przepis i już za kilka minut cieszyłam się pysznymi babeczkami z aromatyczną pomarańczową skórką. 
Po raz kolejny jestem bardzo mile, a raczej bardzo smacznie usatysfakcjonowana z takiego wypieku. Muffinki smakują naprawdę super:) "


Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć foremek silikonowych. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem  i odstawić na kilka minut, żeby napęczniały. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą. Do płatków z jogurtem dodać rozmącone jajko, olej, wymieszać. Dodać suche składniki, połączyć mieszając łyżką. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać 2-3 łyżki soku pomarańczowego lub mleka. Ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.

/Przepis z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne" z moimi zmianami/

31 komentarzy:

  1. Również bardzo lubię owsiane muffinki ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm zjadłabym takie :) ale póki co trzeba kupić mąkę i orkiszową i razową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam tej rodzaj muffinek:) Niedawno robiłam je z dodatkiem bananów:) Porywam jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super smaki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. wczoraj miałam niepohamowaną chęć na taką babeczkę... musiałam na szybko kupić (niestety...)

    OdpowiedzUsuń
  6. raz robiłam i byłam zachwycona, dziękuję za przypomnienie trzeba będzie znowu sobie zrobić przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianych muffinek jeszcze nie jadłam, ale skoro zachwalasz tyo musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje muffinki jak zwykle mnie urzekaja :) sa piekne!

    OdpowiedzUsuń
  9. biorac pod uwage ze pozostaje w strefie owsianki to to jest fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak mówisz, że pyszne, to muszę koniecznie wypróbować :)
    Cudne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  11. bo muffinki są po prostu doobre ;) dla mnie każde :))

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja robię zazwyczaj jedną, dużą muffinkę w formie keksowej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż chce się zabrać do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie dziękuję:) owsiane to moje ulubione, a zaraz potem są bananowe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale się prezentują. Muszą pięknie pachniec i smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie piękne!!! Też lubię owsiane, o tej porze roku szczególnie :).

    OdpowiedzUsuń
  17. jeszcze nigdy nie robiłam owsianych, ale skoro mowisz, że smaczne warto je upiec :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy jeszcze nie robila i nie jadlam owsinych muffinek. Musza byc pyszne bo wygladaja rewelacyjnie :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  19. Są niesamowicie pyszniutkie na tych zdjęciach, chętnie sięgnęłabym po jedną muffinkę, pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. Aga, od dawna szukam smacznych muffinek z płatkami owsianymi. Kilka wypróbowanych dotychczas przepis niestety nie dało oczekiwananych tj. smacznych rezulatatów :(
    Twoim przepisom i rekomenacjom ufam w ciemno zatem przepis już zapisany do wypróbowania :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  21. Aniado - Mi bardzo odpowiadają owsiane wypieki i polecam je jak najbardziej. Jak się zdecydujesz i upieczesz to daj znać czy wyszły:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  22. ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze owsianych muffinów

    OdpowiedzUsuń
  23. po co ta skórka? tylko żeby położyć ją na wierzch?

    OdpowiedzUsuń