poniedziałek, 26 listopada 2012

Jabłkowe ciasto z suszonymi morelami




" Cudownie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z delikatną cytrynową nutą i słodyczą suszonych moreli. Ciasto, które można łatwo i szybko przygotować na jesienno - zimowy podwieczorek do gorącej herbaty. A tak naprawdę, to można je upiec zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota."


Składniki:


  • 1/2 kg jabłek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g suszonych moreli
  • sok i skórka z 1 cytryny

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Morele pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny, morele, jajka i tarte jabłka.Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Jeszcze gorące ciasto posmarować podgrzaną konfiturą z moreli, lub gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

/Przepis z książki "Kuchnia Polska" Małgorzata Caprari z moimi niewielkimi zmianami/

28 komentarzy:

  1. przepis wydaje się prosty, a ciasto wygląda genialnie :) czego chcieć więcej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę kawałek tego boskiego ciacha:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, wybrałam Twój blog do zabawy Liebster Award, szczegóły tutaj http://cukierenka.blogspot.ie/2012/11/piernikowe-latte-i-liebster-award.html miłej zabawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis :)

    zapraszam do zabawy:
    http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/UWAGA-Konkurs-z-produktami-formy-SyS.html

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wyglądają te morelki w cieście ;)
    takie sympatyczne wydaje się to ciacho^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda! Bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. to ciacho to taki jesienny uśmiech :)
    Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdza się, że proste rzeczy wychodzą i wyglądają najlepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śwqiwtne ciasto, takie szybkie i smakowite:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. zapraszam do zabawy:
    http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Już czuję, że stanie się jednym z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie wilgotne ciasta:) uściski

    OdpowiedzUsuń
  14. Ma cudowną fakturę, a te słoneczne morelki są po prostu zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Puszek - dziękuję za uwagę:) już poprawiłam, trzeba je dodać do mąki razem z innymi składnikami i wszystko razem zmiksować. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam, dobrze się przechowuje, ale bez szału...

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię cytrusową nutę w cieście

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ciasto. Zmodyfikowałem je, dodając figi, śliwki i rodzynki - wyszedł wspaniały keks.

    OdpowiedzUsuń
  19. A co z cukrem? Dodajemy razem do reszty suchych skłądników?

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne! Nigdy nie piekłam ciasta bez tłuszczu, więc sceptycznie podeszłam do tego wypieku (myślałam, że to błąd w przepisie), ale jestem pozytywnie zaskoczona. Ciasto jest proste, szybkie, pyszne i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń