" Cudownie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z delikatną cytrynową nutą i słodyczą suszonych moreli. Ciasto, które można łatwo i szybko przygotować na jesienno - zimowy podwieczorek do gorącej herbaty. A tak naprawdę, to można je upiec zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota."
Składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 250 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 150 g suszonych moreli
- sok i skórka z 1 cytryny
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Morele pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny, morele, jajka i tarte jabłka.Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Jeszcze gorące ciasto posmarować podgrzaną konfiturą z moreli, lub gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.
/Przepis z książki "Kuchnia Polska" Małgorzata Caprari z moimi niewielkimi zmianami/
przepis wydaje się prosty, a ciasto wygląda genialnie :) czego chcieć więcej ? :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę kawałek tego boskiego ciacha:)!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zapisuje!
OdpowiedzUsuńHej, wybrałam Twój blog do zabawy Liebster Award, szczegóły tutaj http://cukierenka.blogspot.ie/2012/11/piernikowe-latte-i-liebster-award.html miłej zabawy
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy:
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/UWAGA-Konkurs-z-produktami-formy-SyS.html
Jak nic... porywam kawałek...:)!
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają te morelki w cieście ;)
OdpowiedzUsuńtakie sympatyczne wydaje się to ciacho^^
Musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńJakie lekke :) Zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńto ciacho to taki jesienny uśmiech :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję :)
Potwierdza się, że proste rzeczy wychodzą i wyglądają najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńŚwqiwtne ciasto, takie szybkie i smakowite:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html
Już czuję, że stanie się jednym z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wilgotne ciasta:) uściski
OdpowiedzUsuńMa cudowną fakturę, a te słoneczne morelki są po prostu zachwycające :)
OdpowiedzUsuńA co z jajkami ?
OdpowiedzUsuńPuszek - dziękuję za uwagę:) już poprawiłam, trzeba je dodać do mąki razem z innymi składnikami i wszystko razem zmiksować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, dobrze się przechowuje, ale bez szału...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrusową nutę w cieście
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Zmodyfikowałem je, dodając figi, śliwki i rodzynki - wyszedł wspaniały keks.
OdpowiedzUsuńA co z cukrem? Dodajemy razem do reszty suchych skłądników?
OdpowiedzUsuńCudowne! Nigdy nie piekłam ciasta bez tłuszczu, więc sceptycznie podeszłam do tego wypieku (myślałam, że to błąd w przepisie), ale jestem pozytywnie zaskoczona. Ciasto jest proste, szybkie, pyszne i wilgotne.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńvé máy bay eva
phòng vé máy bay đi mỹ
dai ly korean air
giá vé máy bay đi mỹ khứ hồi
mua vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
Du lịch vườn thú Santa Ana USA
OdpowiedzUsuńAnchorage, Alaska thành phố lều nổi tiếng Hoa Kỳ
Du lịch khám phá vườn thú Bronx New York Mỹ
West Hollywood — Los Angeles, California
ĐI DU HỌC MỸ CẦN CHUẨN BỊ NHỮNG GÌ
Trung tâm khám phá khoa học Discovery Science Center, DSC USA Hoa Kỳ
Khám phá công viên băng giá Alaska Hoa Kỳ
7 thành phố lịch sử của nước Mỹ
Du lịch khám phá Quận Cam California Mỹ
9 điểm tuyệt vời để ăn mừng đêm giao thừa Hoa Kỳ