" Szarlotka... nazwa trochę na wyrost, gdyż oprócz dodatku jabłek, w żadnym innym stopniu nie przypomina szarlotki. Jest to po prostu biszkoptowe ciasto z jabłkami i kokosem. I choć wiórki kokosowe nie są bardzo wyczuwalne, to dają delikatny kokosowy aromat. Prawdziwe natomiast jest to, że ciasto rzeczywiście jest jak puszek, a do tego delikatne i miękkie. Takie do wyjadania jeszcze ciepłe prosto z blaszki, bo tak smakuje najlepiej. "
Składniki:
- 5 dużych kwaśnych jabłek
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do foremki ok. 3/4 ciasta, rozłożyć kawałki jabłek. Do pozostałej części ciasta dodać wiórki kokosowe, wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/
Moa siostra lubi mawiać "Puszek, okruszek" :) I rzeczywiście szarlotka jest tak puszysta, że na pewno zostały po niej tylko okruszki ;D
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda, naprawdę cudnie puszysta :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie, ale cudowny puszek :)
OdpowiedzUsuńmilego dnia! :*
mmm wygląda fantastycznie !:) a 'puszek' to idealna nazwa ! :D
OdpowiedzUsuńZ tymi wiórkami to pewnie fantastycznie smakuje. Tylko czy nie jest za suche to ciasto.
OdpowiedzUsuńwyśmienity lekki puszek!:) cudowne ciasto
OdpowiedzUsuńJuż dawno chciałam upiec ciasto biszkoptowe z jabłkami...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie Puszek. Wygląda leciutko i pysznie :).
OdpowiedzUsuńRewelacyjny puszek :) Cos czuje ze pol blachy zjadlabym sama :))
OdpowiedzUsuńTo ciasto robiła moja babcia. Uwielbiałam je. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis;) Biegnę do kuchni piec
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
Zasługuje na swoją nazwę, jest naprawdę niesamowicie puchate:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak tak patrz na to zdjęcie to myśle sobie, ze to ciasto rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie lekkie z jabłuszkami
OdpowiedzUsuńPołączenie jabłka z kokosem to dla mnie nowość, ale myślę, że smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpiękne i delikatne
OdpowiedzUsuńnaprawdę wygląda jak puszek:) fajny pomysł na jabłka - inny:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję takie połączenie....:)!
OdpowiedzUsuńserdecznie dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach:) a jak ktoś ma ochotę to częstujcie się do woli:) Uściski:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie niezawodne i smaczne ciasta na i bez okazji :) Właśnie pomyślałam sobie ,że to taki puszek po którym nie ma okruszek tylko wylizane talerzyki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dodatek kokosu! do wszystkiego!:))
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie lekko :) Piękna!
OdpowiedzUsuńLubimy takie ciacha :):)
OdpowiedzUsuńMmmmm...
Pozdrawiamy!
Tapenda:);)
dobry biszpot nigdy nie jest zly ;)
OdpowiedzUsuńAle puszyste, piękne:)
OdpowiedzUsuńI absolutely love this one!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście puszek ;)
OdpowiedzUsuńmmm, ale apetyczna<3
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńvé máy bay eva air khuyến mãi
mua vé máy bay đi mỹ ở đâu
ve may bay hang korean air
vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
Thăm Bảo tàng điệp viên ở Mỹ
OdpowiedzUsuńHành trình du lịch khám phá Cầu Brooklyn USA
Du lịch khám phá Santa Ana Hoa Kỳ
Vé máy bay đi Mỹ - Great Smoky
Du lịch bang Oregon Mỹ khám phá Crater Lake
Vé máy bay đi Mỹ hạng thương gia
Du lịch ngoài trời với gia đình ở San Diego USA Mỹ
Du lịch ngoài trời Shasta Cascades ở California Mỹ
Vé máy bay đi Atlanta
Alaska, điểm dừng lịch sử trong biên giới cuối cùng Mỹ