poniedziałek, 15 października 2012

Szarlotka Puszek z kokosem



" Szarlotka... nazwa trochę na wyrost, gdyż oprócz dodatku jabłek, w żadnym innym stopniu nie przypomina szarlotki. Jest to po prostu biszkoptowe ciasto z jabłkami i kokosem. I choć wiórki kokosowe nie są bardzo wyczuwalne, to dają delikatny kokosowy aromat. Prawdziwe natomiast jest to, że ciasto rzeczywiście jest jak puszek, a do tego delikatne i miękkie. Takie do wyjadania jeszcze ciepłe prosto z blaszki, bo tak smakuje najlepiej. "


Składniki:

  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do foremki ok. 3/4 ciasta, rozłożyć kawałki jabłek. Do pozostałej części ciasta dodać wiórki kokosowe, wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. 
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/

30 komentarzy:

  1. Moa siostra lubi mawiać "Puszek, okruszek" :) I rzeczywiście szarlotka jest tak puszysta, że na pewno zostały po niej tylko okruszki ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wygląda, naprawdę cudnie puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiscie, ale cudowny puszek :)

    milego dnia! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm wygląda fantastycznie !:) a 'puszek' to idealna nazwa ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi wiórkami to pewnie fantastycznie smakuje. Tylko czy nie jest za suche to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienity lekki puszek!:) cudowne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno chciałam upiec ciasto biszkoptowe z jabłkami...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie Puszek. Wygląda leciutko i pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny puszek :) Cos czuje ze pol blachy zjadlabym sama :))

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto robiła moja babcia. Uwielbiałam je. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis;) Biegnę do kuchni piec

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zasługuje na swoją nazwę, jest naprawdę niesamowicie puchate:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. jak tak patrz na to zdjęcie to myśle sobie, ze to ciasto rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię takie lekkie z jabłuszkami

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie jabłka z kokosem to dla mnie nowość, ale myślę, że smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. naprawdę wygląda jak puszek:) fajny pomysł na jabłka - inny:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie wypróbuję takie połączenie....:)!

    OdpowiedzUsuń
  17. serdecznie dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach:) a jak ktoś ma ochotę to częstujcie się do woli:) Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie niezawodne i smaczne ciasta na i bez okazji :) Właśnie pomyślałam sobie ,że to taki puszek po którym nie ma okruszek tylko wylizane talerzyki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam dodatek kokosu! do wszystkiego!:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda niesamowicie lekko :) Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubimy takie ciacha :):)
    Mmmmm...
    Pozdrawiamy!
    Tapenda:);)

    OdpowiedzUsuń
  22. dobry biszpot nigdy nie jest zly ;)

    OdpowiedzUsuń