poniedziałek, 1 października 2012

Torcik czekoladowo-wiśniowy



" To taki słodki upominek na Dzień Chłopaka dla mojego Mężusia. 
Połączenie wiśni i czekolady jest sprawdzone i niezawodne, więc ciasto wyszło naprawdę bardzo dobre. Torcik został przyjęty z zadowoleniem i zjedzony ze smakiem :)"


Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady

Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik litrowy wiśni w kompocie
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego
  • cukier do smaku

Warstwa śmietanowa:
  • 500-600 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
  • drobno starta gorzka czekolada

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę odważyć, odjąć 1 łyżkę, a w zamian dodać łyżkę kakao. Dodać proszek do pieczenia i całość przesiać. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mąki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ciągle miksując dodać żółtka, a następnie mąkę z dodatkami. Całość wymieszać łyżką. Blaszkę 20 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 20-30 minut. Gdy biszkopt ostygnie, wyjąć z blaszki, zdjąć papier. Skroić delikatnie wierzch, żeby był bardziej równy. 

Warstwa wiśniowa: Odcedzić na sicie wiśnie z kompotu, usunąć pestki. Kompot odmierzyć i dopełnić wodą lub sokiem wiśniowym do 750 ml. Odlać 1/2 szkl., wsypać kisiele i rozmieszać. Resztę kompotu wlać do garnuszka, zagotować. Wlać przygotowaną mieszaninę i ugotować kisiel. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać. Biszkopt nasączyć, wyłożyć jeszcze ciepły kisiel, odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie zimny wstawić na trochę do lodówki.

Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Można też dodać żelatynę, którą należy wcześniej rozpuścić w ok. 4 łyżkach gorącej wody i jak lekko przestygnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kisiel wiśniowy, wierzch posypać tartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki.

/Przepis własny/

29 komentarzy:

  1. mega wspaniały! kojarzy mi się z czarnym lasem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mm wiśnie i czekolada to zgrany duet :) facet na pewno był zachwycony :P :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne to ciasto. Zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, na pewno smakował !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobilam sie glodna chcoiaz jestem po sniadaniu ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiśnie i czekolada, wspaniały zestaw

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie wiśni i czekolady to przepyszna klasyka. Torcik wygląda obłędnie smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. apetyczna kostka z wiśniami ;) lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie wiśniowe ciasto musi być pyszne, bo też tak wygląda :-) Cudne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo, bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. no pewnie, że ze smakiem :) sama z przyjemnością bym schrupała kawałek

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam ciasta z wiśniami - pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobrze miał mężuś, oj dobrze. Mój dostał drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik przepiękny ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany! Ale piękne to ciasto! Wyobrażam sobie, jak musi smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bajecznie wygląda. Z chęcią bym teraz zjadła taki kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam bardzo za te wszystkie miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wcale się nie dziwię - też ze smakiem zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny :) Nie piekłam podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja bym sie osobiscie cieszyla z komentarza gdzie ktos ocenia tort, ktory sam zrobil zebym mogla sie dowiedziec czy bylo trudno czy raczej wszystko sie udalo i byl dobry, a nie ciagle gdybanie i ocenianie zdjecia lub opisy, ze chcialoby sie taki zjesc.

    OdpowiedzUsuń
  21. Agusia, napisz proszę czym ma być biszkopt nasączony, gdyż nie bardzo rozumiem. Chciałabym upiec to ciasto, wygląda bardzo apetycznie :) Jola

    OdpowiedzUsuń