poniedziałek, 17 grudnia 2012

Drożdżowa strucla makowa



" To moja pierwsza strucla i jestem z niej bardzo dumna:) Trochę bym ją jeszcze dopracowała pod względem wizualnym, ale i tak jestem zadowolona z ogólnego efektu. Drożdżowe mięciutkie ciasto i dużo masy makowej z bakaliami... to jest naprawdę pyszne:) "


Składniki:     (2 strucle)

  • 50 g drożdży
  • 1/4 szkl. oleju
  • 100 g cukru pudru (dałam ok. 70g)
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 500 g mąki pszennej (dodałam jeszcze przy zagniataniu ok. 50-100 g)
  • 100 g masła
  • puszka masy makowej z bakaliami ok. 800-900 g

Masło stopić w rondelku i zostawić do wystygnięcia. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać olej, wsypać cukier, pozostawić na chwilę, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać żółtka, jajko. Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, dodać mąkę i wyrobiać ciasto. Gdyby była potrzeba dosypać jeszcze mąki. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto w misce ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt długości keksówki, ok. 30 cm. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rolady wzdłuż dłuższego boku, skleić brzegi ciasta. Każdą roladę naciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. Powstałe 2 paski ciasta przeplatać jeden przez drugi. Tak skręcone rolady przenieść do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180 st. C.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/


33 komentarze:

  1. Ach,ależ ona jest piękna! Wytworna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu makowiec na święta to 70% maku i 30% ciasta. I takie właśnie strucle uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękna!!! marzy mi się na te Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszła Ci piękna masz z czego być dumna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna... Prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiekna strucla Agus :) Wprost nie moge sie napatrzec. Wyglada tak puszyscie...mniam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle urodziwa. Tak bardzo, że tylko pożerać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękna i bardzo świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudnie wygląda achhhhhhhhh:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie, zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczna i pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. nie przepadam na makiem, ale na widok tej strucli, oczy jedzą:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwsza? Pięknie wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna! Jest rzeczywiście czym się pochwalić:-) cudownie wyszła:-) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszła Ci rewelacyjnie. Masz prawo być dumna :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo Wam dziękuję za tak miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetyczna! Skuszę się na nią!

    OdpowiedzUsuń
  18. ...a ja bym już jej nie dopracowywała, bo jest idealna:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie strucla obowiązkowo na święta. Twoja wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prawdę mówiąc nie lubię drożdżowych makowców, ale ten wygląda obłędnie, tak mięciutko i puszyście... super!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nic dziwnego,że jesteś dumna. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna i łatwa w wykonaniu (:

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja tego ostatniego komentarza w ogóle nie rozumiem. Taki komentarz powinien być skasowany.

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  26. Giống như bất kỳ thành phố lớn nào, San Francisco có nhiều điểm gồ ghề. Danh tiếng tiến bộ của thành phố và luật ma túy lỏng lẻo vé máy bay đi mỹ đã thu hút một lượng lớn người vô gia cư, những người di cư khắp các khu du lịch chính và trong khu vực trung tâm thành phố San Francisco.

    OdpowiedzUsuń