poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pomarańczowy sernik z ricotty



" Niesamowicie wilgotny, delikatny, z cudownym pomarańczowym aromatem. Robiłam go już kilka razy, ale dopiero teraz jakimś cudem udało mi się pstryknąć parę zdjęć, nim został zjedzony co do jednego okruszka. Nie chwaląc się za bardzo, powiem tylko, że jest naprawdę pyszny:) "


Składniki:

  • 500 g serka ricotta
  • 2-3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 1/2 szkl. cukru, niecała
  • 1-2 łyżki mąki lub budyniu
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Do miski włożyć ricottę, jajka, cukier, mąkę/budyń, skórkę z pomarańczy i wszystko razem zmiksować, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przełożyć do tortownicy 18 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem. Piec ok. 40-45 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia.

/Przepis własny/

41 komentarzy:

  1. cieknie ślinka .... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Do miski włożyć ricottę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i wszystko razem zmiksować" - a co z mąką lub budyniem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. PS A gdyby tak ricottę zastąpić mascarpone... wyszłoby?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda. Aromat musi idealnie przypominać zapach świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, mokry serniczek. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak delikatnie, nieco wilgotnie, że mam ochotę dziabnąć widelcem monitor.

    OdpowiedzUsuń
  7. rany, jak on wygląda!
    zmysły szaleją.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie dziwię się, że nie mogłaś zrobić zdjęcia, bo boski ten serniczek:) u ans pewnie tez wylizalibyśmy foremkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skradłaś mi serce tym przepisem. W przyszły weekend przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję i cieplutko pozdrawiam:)
    Farfaraway - już dopisałam:) oczywiście dodać do wszystkich składników i zmiksować razem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak proste i pyszne ciasto....uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie:)Na pewno spróbuję zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma taką fajną strukturę ....nie jadłam jeszcze sernika z ricotty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich przepisów na serniki właśnie poszukuję bo u mnie nie ma sera wiaderkowego typowego do sernika. Przepis zapisuję na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapachnialo swietami... Sernik wyglada wspaniale! Jeszcze nie jadlam takiego...

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pyszny, jak będę go robić, od razu podwoję proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm już czuję jak rozpływa się w ustach;) pyszności!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. kocham ricotte, ale ta cena ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda genialnie, ta pomarańcza na wierzchu... Zrobię podobny przed Świętami. Zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam! Na którym poziomie piekarnika pieczemy?

    Ala

    OdpowiedzUsuń
  22. Ala - ja piekłam na środkowym. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam go juz za samo zdjecie i te pomaranczki na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniale się prezentuje, wymarzony na święta...

    OdpowiedzUsuń
  26. zakochałam się w nim ;o
    zapraszam również do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  27. A czy ten sernik choc trochę urośnie? Bo właściwie to sam ser, bez żadnego spodu. I czy jego konsystencja nie jest zbyt luźna? Ala

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglada pysznie!! poza tym piekne ujecie :) ma sie ochote poczestowac :D pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  29. wyglada super....z tym ze.....2 razy zrobilam i 2 razy mi w ogòle nie uròsl....co zrobilam nie tak????? :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Mi niestety tez nie urosl

    OdpowiedzUsuń
  31. Upiekłam dziś to ciacho. Jest to pierwszy sernik z ricottą i w sumie musze powiedzieć że ma ciekawy smak.. ja dodałam troszkę cukru waniliowego i piekłam go na fruktozie :) z racji,,diety,, ;). Dodałam też ,,łatki,, sernikowe ciemne (trochę kupionego serka czekolawego plus kakao i budyń).
    Myslę,że warto popróbowac rózne smaki serników,ten jest delikatny,słodki i inny niż zwykłe polskie wypieki. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda cudownie, z pewnością także jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń