czwartek, 6 grudnia 2012

Trójkątne pierniczki z czekoladą




" Aromatyczne i miękkie pierniczki polane gorzką czekoladą. Zamiast miodu do ciasta dodałam melasy, co sprawiło, że ciasteczka mają ładny ciemny kolor i wyrazisty smak. Zamiast czekolady na wierzchu można je polukrować, ale ja osobiście za lukrem nie przepadam, więc dodatek czekolady jak najbardziej mi tutaj pasuje, a do tego takie połączenie smakuje bardzo dobrze. "


Składniki:     (ok. 40 szt.)


  • 180 g miodu, syropu klonowego lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada

W garnuszku wymieszać melasę, olej, sól i podgrzać na małym ogniu. Przelać do dużej miski, zostawić do ostygnięcia. Dodać jajko, kakao, przyprawę do piernika, wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przełożyć na stolnicę i zagnieść rękoma. Włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. 
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta uformować wałek o  średnicy ok. 2 cm i spłaszczyć na grubość ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty mniej więcej o równych bokach. Ułożyć w niedużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w 160 st. C z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka. Posmarować wierzch pierniczków rozpuszczoną czekoladą lub można całe pierniczki zanurzyć w czekoladzie, pozostawić do zastygnięcia.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki"/

25 komentarzy:

  1. Jakie one są śliczne! Zabieram jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki bez miodu? Toż to profanacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... rozmarzyłam się!!! pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudnie Ci wyszły :) widać, że są mięciutkie i pulchce - takie lubie!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładne, szkoda że nie przepadam za piernikami :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładne. Wpyróbuję z melasą bo miodu nie mogę jeść. :) Dzięki za pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię miękkie pierniczki i chrupiące i wszystkie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne! Zabieram kilka;)

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczne trójkąciki:) .... częstuję się jednym:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe pyszności, nie poprzestałabym na zjedzeniu kilku ....

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ cudne pierniczki-jestem zachwycona!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne są i idealnie pasują do tego, co mi się marzy od kilku tygodni. Na pewno skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
    A już nie długo kolejna porcja pierniczków:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię pierniczki !!! , może jeszcze zdążę zagnieść ????

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasi Tumpeng to prezentacja ryżu w kształcie stożka i bocznych potraw na wierzchu tampah. Tradycję Nasi Tumpeng znali tylko jawajczycy, balijczycy i madurejczycy. Ale teraz Nasi Tumpeng zostało znanych przez wszystkich Indonezyjczyków.

    OdpowiedzUsuń
  16. ♦ Khi bạn quá bận rộn trong công việc, những chuyến Du Lịch Ngắn Hạn rất thích hợp dành cho bạn.
    ♦ Cả tuần làm việc mệt mỏi, một chuyến du lịch ngắn vào cuối tuần như giúp xua tan mọi khó nhọc.
    ♦ Ngày nay, Du Lịch Ngắn Hạn trở thành một trong những xu hướng được giới trẻ yêu thích, đi ít ngày mà vẫn có thể chơi thả ga.Vé máy bay đi Mỹ

    OdpowiedzUsuń