"... Zazwyczaj wszystkie pieczone mięsa przygotowuje wykorzystując właśnie ten sposób. Nadaje się on do rożnych rodzajów mięsa: szynka, karczek czy schab. Upieczone mięso można wykorzystać zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno jako przystawka. Tak zamarynowane mięsko po upieczeniu wygląda smakowicie, ma jasno różowy kolor, jest soczyste i kruche ..."
Składniki:
- szynka wieprzowa bez kości (2,5 kg)
- czosnek
- ulubione przyprawy do mięsa
- sól peklowa
- pieprz
Mięso umyć, osuszyć i posypać pieprzem. Przyprawy wymieszać z solą peklową i dokładnie natrzeć mięso. Na opakowaniu soli peklowej podane jest 20 g soli na 1 kg mięsa i zazwyczaj tyle używam, ale też dostosowuję tę ilość w zależności od tego jaki mam kawałek mięsa. Jak bardziej płaski i cieńszy to biorę mniej soli ok 10-15 g, a jak jest taka ładnie uformowana grubsza kulka to wtedy więcej tej soli.
Mięso odstawić do lodówki min. na 24 godziny, a najlepiej na kilka dni, u mnie szynka leżakowała 2 dni. Przed pieczeniem szynkę naszpikować ząbkami czosnku i jeżeli jest to płaski kawałek (u mnie taki był) to go zgrabnie uformować i włożyć w siatkę do pieczenia mięs. Tak przygotowaną szynkę umieścić w rękawie do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok 2 godz.
3 komentarze:
Pojadlam dzis slodkosci i az mnie mdli,no i jak zobaczylam twoja szyneczke to przysiegam Ci az mi zapachniala....alez mi narobilas na nia ochoty!!!jest taka sliczna ,ten kolorek ach jak apetycznie sie zrobilo!
Rzeczywiscie swietny sposob na mieso szczegolnie wieprzowe Pieczen ma zupelnie inny smak Poza tym mozna przygotowac pare dni wczesniej Ja troche zmodyfikowalam i przed wlozeniem do rekawa krotko obsmazylam na patelni
Puszek - fajnie, że mięsko smakowało, a modyfikacje jak najbardziej są wskazane:)
Prześlij komentarz