niedziela, 23 maja 2010

Ciasto drożdżowe dla leniwych




"... Przepis ten znalazłam dość dawno na forum gazeta.pl,  wypróbowywałam go z takim lekkim niedowierzaniem, ale się nie zawiodłam. Od tamtego czasu przepis ten wszedł na stałe do  mojego repertuaru przepisów uniwersalnych. Ciasto zawsze się udaje i jest pyszne, w sam raz do kubka mleka. Polecam ...." 
 

  Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 500 g mąki pszennej

    Drożdże pokruszyć do miski, dodać  po kolei pozostałe składniki, nie mieszać. Odstawić na kilka godzin (minimum to 4 godziny), lub na noc. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie się je miesza łyżką).

    Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą (piekłam na papierze do pieczenia), wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 stopni, z termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę. (piekłam ok. 45 min)

    Na wierzchu ciasta można ułożyć dowolne owoce (kawałki brzoskwiń, truskawki, jabłka, maliny). Można to następnie posypać kruszonką, (zrobioną z ok. 10 dag mąki, 5 dag masła, 2 łyżek cukru i opakowania cukru waniliowego).
    Albo zamiast owoców można do ciasta domieszać rodzynki lub skórkę pomarańczową.

      10 komentarze:

      Anonimowy pisze...

      Pyszne proste ciasto :) ale szybko znika z talerza...

      Anonimowy pisze...

      Pyszne na każdą okazję niezawodne

      Anonimowy pisze...

      No bardzo pyszne cisto. Polecam :)

      Jolanta Szyndlarewicz pisze...

      mam bardzo podobny przepis, lekko zmienione proporcje. To prawda, że placek jest niezawodny i pyszny:) pozdrawiam gratuluje pięknego bloga:)

      Anonimowy pisze...

      jajka nalezy rozbełtać

      Anonimowy pisze...

      To rzeczywiście wersja dla leniwych Nie dorównuje prawdziwemu drożdżowemu

      aga pisze...

      Anonimowy - może i nie jest to prawdziwy drożdżowiec,taki długo wygniatany, ale nam taka szybka wersja również smakuje:)

      Puszek pisze...

      Odkad mam kitchen aida wyrabianie ciasta drozdzowego nie stanowi problemu ,wreszcie moge piec :-)gdyz uwielbiam zwlaszcza ze sliwkami ,Warto dokonac zakupu bo jest cudowny pieczenie ciast to przyjemnosc ,a poza tym zawsze wychodza :-) wczesniej roznie
      Polecam

      aga pisze...

      Puszek - kitchen aid... powiem Ci, że marzy mi się taki sprzęt:) Powoli przymierzam się do takiego zakupu, bo myślę że znacząco ułatwia pracę w kuchni i do tego jest taaaki ładny:) Pozdrawiam :)

      Anonimowy pisze...

      Chyba i ja się skuszę na taki sprzęt
      Pozdrawiam
      Martyna z www.DojazdDoParyza.pl

      Prześlij komentarz