"... Ryba przede wszystkim kojarzy mi się z podstawowym zestawem dodatków: cytryna, natka pietruszki i koperek. Dzisiaj przygotowałam pstrągi z takim właśnie akcentem. Delikatny smak pstrąga bardzo dobrze komponuje się w takim aromacie przypraw ..."
Składniki:
- pstrągi
- cytryna
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
- masło
Pstrągi umyć i dokładnie osuszyć, na wierzchu zrobić kilka ukośnych nacięć. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać, cytrynę pokroić w plasterki. Pstrągi na zewnątrz jak i w środku posypać solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć posiekane zioła i plasterki cytryny, w nacięcia włożyć zioła. Tak przygotowaną rybę ułożyć na foli aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek, na wierzch położyć odrobinę masła i wszystko szczelnie zawinąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20–30 minut.
3 komentarze:
byly pyszne :) [mąż]
Piekne zdjecie,tak kolorowo apetyczne...o potrawie nie wspomne:)
W sumie ta ryba jest również bardzo smaczna i ja jak najbardziej chętnie ją przyrządzam. Osobiście jestem wielkim fanem łososia do piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i muszę przyznać, ze tym daniem zajada się cała moja rodzina.
Prześlij komentarz