"... Miało być ciasto z rabarbarem, ale przeglądając notatki natknęłam się właśnie na ten przepis. Na jakiejś zabazgranej kartce dostrzegłam tę nazwę i przypomniałam sobie ten smak i już wiedziałam, że właśnie to ciasto upiekę. Ciasto jest puszyste, wilgotne o delikatnym aromacie piernikowym ..."
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 10 łyżek dżemu (najlepiej śliwkowy)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki czubate przyprawy do piernika
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
Do mąki dodać przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać kakao, następnie dżem i zmiksować. Następnie dodać przygotowaną wcześniej mąkę, oliwę, mleko i dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 45 min.
Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą, u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w odrobinie mleka.
Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą, u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w odrobinie mleka.
52 komentarze:
zawsze się udaje, wspaniałe na niedzielne popołudnie do kawusi
o tak, jak najbardziej do kawki lub herbatki, co kto woli :)
Dodać mąki ... ale jakiej mąki :/ idę do sklepu a na półce 20 różnych :/ trzeba będzie jednak to zlecić żonie
na jak dużą formę jest to ciasto?
Bernadeta - ja piekę w dwóch różnych blaszkach, albo 22x26 cm, albo 25x30 cm. I otrzymuję albo wyższe, albo niższe ciasto.
Pozdrawiam serdecznie:)
zrobiłam murzynka wg Pani przepisu, wyszedł super. dziękuje
Kamila - ja również dziękuję i za odwiedziny i za chęć wypróbowania przepisu. I bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
ciasto pyszne, łatwe i polecam ;]
witam,ja też postanowiłam skorzystać z pani przepisu i wszystko było dobrze ciasto upiekłam pięknie wyrosło, zostawiłam je w piekarniku otwartym i po 30 min chciałam je wyciągnąć ale było go już połowe mniej opadło zrobił sie zakalec i nie wiem dlaczego,a wyglądało tak pięknie.
Anonimowy - powiem Ci, że sama się zastanawiam co mogło być tego przyczyną, gdyż jest to jedno z bardziej niezawodnych ciast jakie piekę, a tu taka przygoda... no i dałaś mi tym do myślenia:)
witam,myślałam,ze napisze mi pani jaki był powód tego co sie stało ja myślę,ze to przez mleko albo za zimne albo za ciepłe sama nie wiem,ale kiedyś piekłam podobne ciasto i też własnie z mlekiem i tak samo sie stało,ale pozdrawiam gorąco...(najwyrazniej za trudne dla mnie)
Anonimowy - założyłam z góry, że wszystkie użyte składniki, w tym jajka i mleko miały temperaturę pokojową, ale jeżeli tak nie było to być może w tym tkwi owa przyczyna tego zakalca. I nie poddawaj się tak od razu, spróbuj jeszcze raz, albo może jakieś inne ciasto - niedawno robiłam takie proste z rabarbarem pod nazwą Norweskie ciasto z rabarbarem. Pozdrawiam:)
witam,jajka były prosto z lodówki ,może dla tego,spróbuje jeszcze raz go upiec i wtedy napisze jak wyszło .pozdrawiam.
ciasto spiekło się bardzo,mało wyrosło i przypomina placek na dużej blaszce,nie polecam niestety:((dorota
Anonimowy - jeżeli ciasto było pieczone w dużej foremce wtedy warstwa ciasta jest cienka i piecze się dużo szybciej. I trzeba mieć na uwadze też to, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze, więc trzeba ten czas kontrolować i np. sprawdzać patyczkiem po ok. 30 minutach czy jest gotowe.
witam,upiekłam pani ciasto 2 raz i sie udało wszystkie składniki miały tem pokojową,gdyby za 1 razem też miały to zapewne też by sie udało.pozd i polecam.
Anonimowy - i w końcu się udało, super!
pyszne ciasto polecam
Anonimowy - dziękuję i pozdrawiam:)
Cześć wszystkim! Domyślam się że chodzi o 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej :-)
Mam jednak mały problem z jednym ze składników - jakoś nie widzę w sklepach dżemu śliwkowego tylko zawsze powidła... Czy na pewno chodzi o dżem śliwkowy? Wiem, że mogę dać dowolny dżem, ale trochę mnie ten śliwkowy zastanowił.....No i jeszcze jedno: po upieczeniu wyciągnąć ciasto od razu czy potrzymać je chwilę w uchylonym piekarniku? Nigdy tego nie wiem... :-( Pomóżcie!!
Anonimowy - sody należy dać 1 i 1/2 (półtorej) łyżeczki. Jeżeli śliwkowy to oczywiście chodzi o powidła, ale może być też jakiś inny dżem np. wiśniowy. Pamiętaj też, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika, tylko zawsze sprawdzaj sobie patyczkiem, czy jest upieczone, gdyż czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)
zrobiony nastawiony teraz tylko czekać na efekt ale znając moje szczęście zakalec zobaczymy za 45 minut
przepyszny palce lizać i na pewno nie wyjdzie zakalec sprawdziłam to osobiście a najlepsze jest to że mój piekarnik przypala więc otwierałam go i zamykałam i nic zrobiłam podwójną porcje i rewelka
Anonimowy - ach, jak miło mi czytać takie słowa, że wszystko się udało, a co najważniejsze, że i smakuje. Pozdrawiam:)
witam ja wlasnie upieklam murzynka w smaku jest ok ale nie wyrosl tak jak powinien i popekal
Ja piekę go już 5.raz, zawsze się udaje. Do masy dodaję połamane kawałki czekolady, lub orzechy, suszoną żurawinę itp. Wyrasta i pęka, ale to dobrze, bo gorący polewam roztopioną czekoladą, która przenika do ciasta właśnie przez te pęknięcia ! Tylko mój zawsze piecze się ok. 80 min.w okrągłej formie 26cm. Dzięki za przepis :))
Pozdrawiam - Ewa
Upiekłam wyszedł super wysoki, pulchniutki ,pyszny
Bardzo się cieszę, że smakuje:)
Murzynek jest rewelacyjny ,piekłam już kilka razy znika w ciągu 24 godz .Jego puszystość i smak zachwyca rodzinę
Puszek - dziękuję Ci bardzo za tyle pochwał, a najbardziej cieszy mnie, że wszystkim smakuje:) Pozdrawiam:)
Aga - a może jakaś przeróbka na murzynek bezglutenowy??? Jestem od niedawna na diecie bezglutenowej i jestem nieszczęśliwa - nie znalazłam przepisu na murzynek bez glutenu- piekłam twojego murzynka(idealny) - ale mogłam go tylko powąchać ;-(
Anonimowy - postaram się coś pokombinować:)
hej a mogę posmarować masłem i posypać bułką?
Anonimowy - tak, można:)
ciasto super! zamiast dżemu dałam własnej roboty powidełka! pychotka!
Anonimowy - to super, że smakuje:) Pozdrawiam:)
...ciasto super super-wszystkim smakowało!!!!;-)))przepis polecony siostrze i mamie...dzięki
Właśnie się piecze :)) nie mogę doczekać się efektów, masa była smakowita :D hihihi :) rzadko coś piekę, więc nie jestem doświadczona. Jedynym moim problemem były jajka, pokombinowałam i w końcu ubiłam z białek pianę, a w oddzielnej misce wymieszałam żółtka, kakao i powidła, potem to wymieszałam z ubitą pianą i dosypałam przygotowaną wcześniej mąkę, oliwę i mleko :D
Mniam! Pychota :) I jak ktoś wcześniej napisał: puchate te ciasto :D dziękuję, polecam!
Ja tez nie dawno piekłam pani ciasto i wyszedł mi zakalec nie wiem dlaczego na początku ładnie wyrósł ale pózniej opadł
Ciasto jest ulubionym odkąd pierwszy raz je upiekłam! Ja dodaję cały słoik powideł i kilka łyżeczek dżemu bądx konfitury z wiśni. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, na wierzch daję polewkę - jest wysmienite! Mąź potrafi zjeść pół keksówki na raz!
Właśnie upiekłam ciasto według Pani przepisu i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Zamiast powideł dodałam dżem jagodowy - efekt: niebo w gębie. Ciasto wyszło chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Przeczytałam wszystkie komentarze pod przepisem i też nie mam pojęcia skąd się wziął zakalec u niektórych osób. Ja np. dodałam zarówno zimne mleko jak i jajka, bo się zapomniałam i ciasto pięknie wyrosło. P.S. Polecam dodać odrobinę posiekanych orzechów włoskich. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
Mam blachę 28x35cm, czy w takim wypadku mam zrobić ciasto z półtorej porcji, czy może też z podwójnej... Bardzo mi zależy, żeby ciasto się udało, będę robiła je jutro rano, a po południu mam gości...
a okno bylo zamkniete? nie bylo przeciagu? kiedy otwieramy piekarnik nalezy zamknac okna
Pyszne ciasto jak wyjdzie :) nie wiem w czym błąd,piekłam je już kilka razy i w tym dwa razy zakalec mi wyszedł :( Zobaczymy dzisiaj ,właśnie jest w piekarniku.
Ciasto na prawdę pyszne, chociaż mi słabo urosło (albo blaszka za duża) i wysokością przypomina czekoladowe brownie. Jednak podsumowując: ciasto jest puszyste, lekkie i na prawdę pyszne :O Pozdrawiam :)
mam pytanko :) w jakiej blaszce piekła pani to ciasto?
Super ,Dziekuję
Piekłam na dużej prostokątnej blaszce (ok 21*36 cm), zrobiłam z 1,5 porcji (tylko mleko i olej zostawiłam bez zmian), 10 minut na 200st, a ręsztę czasu na 180st, ponieważ wierzch był już mocno przypieczony. Po 40 minutach ciasto było gotowe (wbiłam patyczek do szaszłyka), CIASTO PRZEPYSZNE, WILGOTNE, PALCE LIZAĆ :)
jakiej konsystencji powinna byc masa , wydaje mi sie ze wyszla strasznie gesta :/ hmmm zobaczymy jak sie upiecze :(
jak ubijam jajka to żółtka i białka? Czy tylko jedno z nich?
To ciasto jest rewelacyjne !! Puszyste, wilgotne i zawsze wychodzi!! Właśnie piekę :)
Prześlij komentarz