" Zapewne każdy ma swój własny przepis na taki barszczyk, który smakuje nam najbardziej. Ja tym razem skorzystałam z konkretnego przepisu, jednak troszeczkę pozmieniałam ilości składników, pominęłam sok z czarnej porzeczki, a zwiększyłam ilość suszonych grzybów. Barszczyk wyszedł naprawdę bardzo smaczny, czuć ten grzybowy posmak i dodatkowo, co mi osobiście odpowiada, taki delikatny aromat goździków. Oczywiście ma piękny intensywny bordowy kolor i jak dla mnie najlepiej smakuje z uszkami, choć dodatki mogą być różne, jak krokiety, paszteciki ... itd. "
Przepis oryginalny tutaj
Składniki:
Buraki obrać i zetrzeć na średniej tarce lub pokroić w słupki. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę obrać i zostawić w całości, ewentualnie można przekroić na pół. Przygotować duży garnek (taki o pojemności 4 litrów). Włożyć do niego buraki, jabłka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki, czosnek i ocet. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30-40 minut). Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc w temperaturze pokojowej lub można schować do lodówki. Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 kg buraków
- 2 jabłka
- 8 suszonych grzybków
- 2 łyżki octu
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
Buraki obrać i zetrzeć na średniej tarce lub pokroić w słupki. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę obrać i zostawić w całości, ewentualnie można przekroić na pół. Przygotować duży garnek (taki o pojemności 4 litrów). Włożyć do niego buraki, jabłka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki, czosnek i ocet. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30-40 minut). Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc w temperaturze pokojowej lub można schować do lodówki. Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
19 komentarze:
Już się nie mogę doczekać jutrzejszego barszczu. Ten Wigilijny jest najlepszy ze wszystkich.
Pogodnych Świąt
U mnie tez barszczyk będzie, z uszkami. Ja gotuję na kiszonych burakach.
Piękny kolor Ma Twój wigilijny barszcz.
Wspaniałych Świąt!
Piękny kolor. Cudowny barszczyk:))
Ja robię za chwilę:)
nigdy nie jadłam barszczu na wigilię, zawsze zupę grzybową. w moim domu będę musiała to zmienić :)
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Chciałam napisać, że "Już się nie mogę doczekać jutrzejszego" i widzę że nie jestem jedyna :) Chętnie bym się zabrała za tą miseczkę :) Wesołych Świąt!
Pięknie wygląda ten barszcz!
Życzę Ci wszystkiego dobrego na święta i serdecznie pozdrawiam:)
U mnie jada się grzybową w Wigilię a barszczyk w Nowy Rok, bo szkoda go sobie odmawiać. Twój ma kolor wręcz idealny!
Wesołych Świąt i samych udanych potraw!
Aga, bez barszczu nie ma Wigilii! Twój wygląda wyjątkowo smakowicie! I takich właśnie smakowitych i radosnych Świąt życzę i pzdr Aniado
barszcz musi byc obowiazkowo...ja dzis tez robilam;)ale taki na szybko do obiadu;)))jurto bedzie taki prawdziwy...
Wesolych ,Spokojnych Swiat!!!!!!!!!!
U mnie barszczyk na każdej wigilii gości,zupa grzybowa nas nie interesuje;)
Pięknych świąt!
U nas barszczy zawsze obowiązkowo, Twój ma śliczny kolor ....
Chciałam Ci życzyć zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku !:)
Wspaniałych, cudownych świąt!
Wesołych! :-) Już nie mogę się doczekać kolacji.
Uwielbiam taki postny barszczyk!
Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt!
bardzo Wam dziekuje za wszystkie mile komentarze i zyczenia:)
Życzę Wszystkiego najlepszego na Święta.
Ja nie miałam w święta barszczyku, chętnie więc pochłonęłabym całą miseczkę Twojego :-)
Taki wigilijny barszczyk ma tego dnia wyjątkowy smak.
Ściskam Się cieplutko !!!!
Dawno nie miałam okazji jeść/pić domowego barszczu - niestety w tej kwestii idę na łatwiznę, kupując barszcz w kartoniku. Chętnie skonsumowałabym w tej chwili na rozgrzewkę taki zrobiony w domu.
Prześlij komentarz