środa, 8 grudnia 2010

Piernik małopolski



"... Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari. Książkę mam już dość długo i jestem z niej zadowolona, ale chyba dopiero pierwszy raz zrobiłam z niej jakieś ciasto. Piernik wyszedł naprawdę bardzo smaczny, miękki o cudownym aromacie, a co też jest ważne, pozostaje świeży nawet nastepnego dnia, jeżeli jakimś cudem uda mu się dotrwać:) ..."


Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. mocnej kawy (gorącej)
  • 1 łyżka kakao (czubata)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 torebka korzennej przyprawy do piernika (ja dałam ok. 6 łyżeczek)

Przygotować kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dalej ucierać i dodawać stopniowo miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz olej. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do dwóch keksówek (moje mają 22x11 cm, mierzone po dnie) lub jednej większej formy wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 1 godziny. Po ostudzeniu piernik można polać polewą lub lukrem.

23 komentarze:

Ewam pisze...

mam chec upiec w tym roku piernik na swieta,tylko z jakas masa,Twoj fajnie wyglada,taki puszysty.Pozdrawiam serdecznie:)

Majana pisze...

Śliczny pierniczek :) A on nie jest za suchy?>

Pozdrowienia:)

aga pisze...

moim zdaniem to wogole nie jest suchy, moze tak jakos na zdjeciu wyglada:)
nawet po kilku dniach znalazlam kawaleczek w pojemniku i byl dalej swiezy:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mniam,mniam...jak ja uwielbiam pierniki:) Tez mam tą ksiażkę i przyznam szczerze, ze ja nic z niej nie zrobiłam jak do teh pory:) chyba muszę sie jej dokładniej przyjrzeć:)

Kasia pisze...

U mnie na pewno by nie dotrwał do następnego dnia :-)

margot pisze...

Aga , nie ma top jak pyszne pierniki co?Ja to w nałóg jaki wpadłam piernikowy i ratunku nie widać, bo wszędzie na blogach jak nie piękne pierniczki to pyszne pierniki ....

Anucha pisze...

Co piernik to piękniejszy i wydaje się smaczniejszy:)
Apetyczny bardzo i wcale się nie dziwię, że szybko znika:)
Pozdrawiam:)

Retrose pisze...

Fajny, i ni trzeba czekać co istotne. Tak stale brak mi teraz czasu, że innego nie mogłabym upiec...

Arvén pisze...

Jak tak na niego patrzę to nie mam wątpliwości, że jest świetny :) I tylko mnie utwierdza w miłości do piernikowych smaków!

Kaś pisze...

ale pysznie wygląda. oj chyba u mnie nie wytrzymałby dłużej niż jeden dzień :)

Anonimowy pisze...

Nawet nie wiedziałam, że jest w naszej okolicy specjalna odmiana piernika! Z kawą... No proszę! :)

gosia99 pisze...

Wiesz, bardzo mi sie podoba kolor tego piernika. Juz dla samego wygladu gotowa jestem go upiec;)

Anonimowy pisze...

Piernik z kawą? od razu mówię mu tak :)

majka pisze...

Sliczny :) A wiesz, ja tez mam te ksiazke i jak do tej pory nic jeszcze z niej nie przygotowalam. Ani jednej potrawy :) Co jeszcze z niej wyprobowalas i moglabys polecic?

amarantka pisze...

Takie pierniki to ja lubię :)

Paula pisze...

zapach piernika jest rewelacyjny..

anytsujx pisze...

Prześliczny piernik i zdjęcia jego ... mniam !:)

myniolinka pisze...

no właśnie... i ten odwieczny problem z dotrwaniem piernika do następnego dnia... u nas znika natychmiast :)

Szarlotek pisze...

Według mnie wygląda na wilgotny, więc przepis porywam, bo tej książki nie mam a jeszcze jeden piernik wyjazdowy będę musiała upiec :)*

ana pisze...

Piękny i wilgotny, a do tego z kawą. Musi być pyszny!

Patrycja Reszko pisze...

Kusisz mnie tym sernikiem. W dodatku piernik prosty w wykonaniu i miękki...

aga pisze...

pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziekuje za mile komentarze:)

flusso pisze...

Jeszcze nie piekłam piernika w tym roku, muszę sie za to zabrać :)

Prześlij komentarz