czwartek, 5 lipca 2012

Kruche ciasto z czarną porzeczką



" Gdy zobaczyłam na bazarku czarną porzeczkę, to od razu kupiłam 2 kg. Wracając do domu już wyobrażałam sobie te owoce na kruchym cieście. Tak sobie narobiłam smaku, że od razu zabrałam się za ciasto, a resztę porzeczek przerobiłam na dżemy. Przyznam, że ciasto wyszło trochę kwaśne, bynajmniej takie jest pierwsze odczucie, więc można hojniej posypać cukrem po wierzchu. Jednak mi osobiście taki kwaśny smak ciasta odpowiada i zajadałam się nim ze smakiem. I nawet mój Mąż, który raczej wybiera to co słodkie, stwierdził, że ciasto jest bardzo dobre i dopominał się o kolejny kawałek, więc na pewno wyszło smaczne:) "


Składniki:
  • 1 1/2  szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 żółtka (w zależności od wielkości)
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok. 500 g czarnej porzeczki

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części (mniejszą i większą), każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10 minut. Wyjąć i rozsypać równą warstwą porzeczki. Mniejszą część ciasta rwać na małe kawałeczki i układać na owocach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy ciasto musi być zmrożone. 
Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 170 st. C z termoobiegiem. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis własny/

38 komentarze:

marinia pisze...

Na pewno pyszniutkie. Ślicznie wygląda :)

Wiewióra pisze...

marzy mi się takie ciasto bo czarne porzeczki kocham! na razie robie próby z czerwonymi ale to nie to samo :(

Kamila pisze...

Wygląda doskonale!

Amber pisze...

Fantastyczne!
I ta warstwa porzeczek...
Uwielbiam je!

wiosenka27 pisze...

Wspaniałe! Ja dzisiaj jadę na działkę po porzeczki itez będę coś z niej produkować:)

Gula pisze...

Pyszne.... Lubię czarną porzeczkę, chyba nawet bardziej niż czerwoną:) Ale niestety moja porzeczka w tym roku ani jednego owocu nie dala;)

Patrycja pisze...

Jesteś mistrzynią ciast z owocami!

kuchenny bałagan pisze...

mmm, aż się rozmarzyłam, pycha! :)

Antenka pisze...

wyobrażam sobie jak smakuje! pychota

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

CUDOWNE! Będę piec, pewnie nie jedno;)

Amy pisze...

Już wiem, co zrobię z porzeczkami, które rosną w moim ogródku:-)

cudawianki pisze...

cudowne! niestety ja nigdzie nie dostanę czarnych porzeczek... więc będę sobie u Ciebie podziwiać! :-))

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Pięknie wygląda! aż chce sie ugryźć kawałek monitora :D pozdrawiam serdecznie!

Daria Anna pisze...

Chociaż nie przepadam za kwaśnym smakiem porzeczek, ten kolor tak wygląda, że aż hipnotyzuje.

Perfect Party pisze...

A ja nigdy nie wiem, co robić z porzeczkami. Kończy się zazwyczaj na koktajlu lub pleśniaku ;)

Tygrysica pisze...

Zachwycają mnie Twoje zdjęcia. Są strasznie apetyczne.

magda k. pisze...

takie ciasto byłoby mile widziane w moim domu :)

Samantha pisze...

Ciasto przepyszne, z aromatyczną porzeczką, wygląda rewelacyjnie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Zawsze mówię, ze siłą tkwi w prostocie:) wspaniale ciasto:)

Gosia pisze...

Ale kusisz... chyba pobiegnę po porzeczkę i też spróbuję zrobić :)))

Patyska pisze...

Piękne! No piękne! Zaraz po diecie robię ;) No chyba, że uda mi się je przerobić na bezmleczno-bezjajeczne ;)

Beatrice pisze...

Świetny sposób na czarne porzeczki! Pięknie wygląda!

Aga pisze...

fantastyczne! śnić mi się będzie to ciacho dzisiaj.. przepis wart wypróbowania.dzięki za piękną, smakowitą inspirację!

burczymiwbrzuchu pisze...

Absolutnie kocham wakacyjne wypieki z porzeczką, jutro się zabieram za porzeczkę obowiązkowo :) Ciasto czaruje już samym wyglądem :)

Majana pisze...

Wygląda znakomicie! Pyszne ciacho:)

pasjonatka pisze...

kolejne ciasto idealne ;)

Evitaa pisze...

Też lubię kwaśne ciasta z owocami i uwielbiam czarne porzeczki :)

Anonimowy pisze...

Ja robię trochę zmodyfikowana wersję tego ciasta i też pycha, mianowicie na wierzch zamiast ciasta jest kruszonka wymieszana z płatkami migdałowymi. Trochę przełamuje to choć wysmienity to niestety kwaskowy smak porzeczek i efekt jest znakomity.

KucharzyTrzech pisze...

Uwielbiam ciasta z porzeczką!!

Helen pisze...

Bardzo apetyczne:)

Usagi pisze...

Przez te Twoje ciasta boję się tu wchodzić. Zawsze wyglądają tak, że mam ochotę pognać do kuchni :)

aga pisze...

Dziękuję Wam bardzo za te wszystkie miłe słowa w komentarzach:)
Wiewióra - ja lubię i te i te, ale jak na razie czerwonych to u mnie nie widać:)
KUCHARNIA, Anna-Maria - piecz i to szybko, póki są porzeczki:)
cudawianki - to zapraszam na ciacho:)
Jolanta Szyndlarewicz - masz rację, zazwyczaj te najprostsze dania/wypieki są najsmaczniejsze:)
burczymiwbrzuchu - trzeba korzystać z porzeczki póki jest pora:)
Anonimowy - o tak, z kruszonką smakuje wyśmienicie:)
Usagi - lubię tak pokusić smakiem:)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam czarna poczeczke! :) te ciacho jest dla mnie! ;D

Kaś pisze...

warstwa porzeczek wygląda nieziemsko smacznie!

majka pisze...

Aga, to ciasto wyglada wprost przepysznie... I ta czarna porzeczka...ide zjesc cos slodkiego :))

aga pisze...

dziękuję:)

Anonimowy pisze...

Wygląda pysznie ;D

Ania B. pisze...

Właśnie upiekłam, rano będę w stanie ocenić kompleksowo... Póki co pachnie i wygląda ładnie :)

Prześlij komentarz