czwartek, 26 lipca 2012

Cukiniowe ciasto z jagodami



" Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem cukinii, która jest w ogóle nie wyczuwalna, a nadaje ciastu odpowiednią strukturę i wilgotność. Ja cukinii nie obierałam i w cieście można zauważyć gdzieniegdzie delikatny zielony kolorek skórki, który ładnie współgra z fioletowym odcieniem jagód. Ciasto jest miękkie, wilgotne i napakowane jagodami aż po same brzegi. 
A może macie ochotę na kawałeczek? "


Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 1/2 szk.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. startej cukinii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jagód

Jagody opłukać i osuszyć. W misce zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce, odmierzyć 1 szkl i dodać do jajek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać jagody i delikatnie przemieszać. Keksówkę 12 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut.

/Przepis z moimi zmianami, pochodzi stąd/

48 komentarze:

Wiewióra pisze...

ale fajne zzieleniałe ciasto :) kiedyś na pewno spróbuję :)

Aurora pisze...

Ja właśnie lubię cukinię w cieście za tą jej wilgotność :)

zjedz_mnie pisze...

Wygląda bardzo obiecująco, jak nic trzeba upiec :)

ewelajna pisze...

Też sobie pomyślałam, że napakowałaś t ciasto jagodami po same brzegi... Chyba dałabym trochę mniej..., ale ciekawe..., ciekawe...:):)

Angie pisze...

Intrygujące ciasto z cukinią...bardzo jestem ciekawa smaku

Kamila pisze...

Uwielbiam cukiniowe wypieki. Pysznie u Ciebie!

whiness pisze...

Ciasto cukiniowe jadłam już wiele razy, ale żeby dodać jagody? Nie wpadłam. Trzeba będzie wypróbować, przepis leci do zakładek. :)

Panna Malwinna pisze...

Zapisuję i w weekend na pewno upiekę;)

Ela D. pisze...

Tapenda
..."czego ci ludzie nie wymyślą"...
Gratulację super pomysł!!! Zapisujemy przepis i z pewnością wypróbujemy:):)
Pozdrawiamy:):)

S.B. pisze...

wygląda bosko, takie wilgotne! kocham takie ciasta :)

mojetworyprzetwory pisze...

WoW! Jest mega pyszne i piękne...uwielbiam cukinię i jagody, lepiej bym tego nie skomponowwała, pycha!

Smaczny Kąsek pisze...

Ale ciekawa propozycja! Palce lizać! :)

Samantha pisze...

Wspaniałe ciasto, wygląda przepysznie i pięknie jak zwykle u Ciebie ;)

kuchenny bałagan pisze...

Ale super nadziane :)

anytsujx pisze...

Wygląda boskoooooo, zresztą u Ciebie są same wspaniałe wypieki, pozdrawiam cieplutko :)

pasjonatka pisze...

bardzo lubie cukiniowe ciasta ;D

marinia pisze...

Wygląda bardzo interesująco... Na pewno do wypróbowania :)

Kaś pisze...

ja mam wielką ochotę na kawałeczek! ba, nawet kilka :)

amaranthrose pisze...

Ja bardzo chętnie poczęstuje się kawałeczkiem:)

pieczarka mySia pisze...

Ciekawy przepis Kochana :) ja tez poprosze kawalek ;-)

aga pisze...

Dziękuję ślicznie:)

Majana pisze...

Jak ładnie wygląda! Pięknie się te kolory przeplatają. Chętnie bym spróbowała:)

Hania-Kasia pisze...

Zaskakujące i intrygujące połączenie smaków - podoba mi się i chętnie spróbowałabym takiego ciasta.

Ola pisze...

warzywa w słodyczach, nie sposób nie zachwycić... poważnie ;) nie wiem co te wypieki mają w sobie ale są wyjątkowe

Bea pisze...

Cukinia i jagody? Bardzo intrygujace polaczenie :)

Pozdrawiam! I milego dnia zycze :)

Gosia pisze...

Aga, u mnie dziś też cukiniowo, ale dodatek jagód w twojej propozycji wygląda świetnie.

Evitaa pisze...

Mocno napakowane owocami :))

karolciasmakuje pisze...

cukinie uwielbiam, jagody też, muszę to spróbować! pozdrawiam

burczymiwbrzuchu pisze...

Uwielbiam Twoje ciasta :)
Świetny pomysł, robię czasem cukiniowca z kakao, a wersja z jagodami mi bardzo się podoba, do spróbowania :)

aga pisze...

Dziękuję:)
Cukiniowe ciacho tak nam posmakowało, że już planuję wersję czekoladową:)

Anonimowy pisze...

Cukinię obrać i wydrążyć miąższ z pestkami?

aga pisze...

Anonimowy - to zależy jak wolisz i jaką masz cukinię. Ja miałam takie młode, małe cukinie więc nie obierałam ze skórki, ale miąższ z pestkami należy usunąć.

MartynCia ^^ pisze...

super! widać w środku zielen od cukinni. Fajnie się to prezentuje z jagodami ;)

aga-aa pisze...

cukinię w lodówce mam, więc może się skuszę niebawem, ba, na pewno się skuszę!

Lucy pisze...

Wypróbowałam w ten weekend-wyszło rewelacyjne. Mało roboty a efekt fantastyczny, dzieki.

Ola pisze...

robię dziś, mam taki urodzaj cukinii, że z chęcią wypróbuję:)

życie & podróże
gotowanie

aga pisze...

Lucy - dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
Ola - rób i smakuj:)

Ola pisze...

dziękuję za przepis-wyszło bardzo fajne, właśnie zajadam się nim w pracy, następnym razem może dam trochę mniej jagód:)
pozdrawiam!
życie & podróże
gotowanie

aga pisze...

Ola - tak, jagód to można dać mniej. Super, że Ci smakuje:)

Anonimowy pisze...

zrobiłam w wersji muffinkowej, rewelka, polecam

karolciasmakuje pisze...

naprawdę zaskakujące połączenie, muszę wypróbować;)

aga pisze...

Anonimowy - super pomysł i z chęcią wypróbuje to ciasto jako muffinki:)

justka2712 pisze...

Zrobiłam! Zamiast jagód dałam mrożone truskawki i wyszło pyszne, możesz podejrzeć u mnie:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

aga pisze...

justka2712 - to ja dziękuję, że wypróbowałaś i myślę, że z truskawkami to pewnie też smakuje pysznie:) Pozdrawiam:)

Lucy pisze...

Aga -muszę jeszcze raz wystawić komentarz-robię to ciasto regularnie od kilku tygodni-wszyscy wariują na jego punkcie bo jest takie smaczne a ta cukinia dodaje tej fajnej wilgotności. Aguś to był strzał w dziesiątkę :-)

aga pisze...

Lucy - serdecznie dziękuje za takie pochwały i bardzo się cieszę, że tak Wam posmakowało to ciasto:) Pozdrawiam:)

renowacja pisze...

no, miód na moje usta, jagody są wspaniałe w cieście

Magdalena M pisze...

Pychota!

Prześlij komentarz