" Ten tort przygotowałam na weekend z okazji imienin mojego Męża, gdyż tak to się już u nas przyjęło, że zawsze tę uroczystość świętujemy na truskawkowo. Tym samym chciałam również powoli kończyć truskawkowy sezon na blogu, gdyż już w kolejce czekają i jagody i porzeczki, morele, potem brzoskwinie itd. itd. Przepis zaczerpnęłam z magazynu Kuchnia (w oryginale tort cytrynowo-truskawkowy), ale oczywiście uległ on moim modyfikacjom w znaczny sposób co do proporcji składników jak i sposobu wykonania. W efekcie tort wyszedł dokładnie taki jaki sobie zaplanowałam zarówno w wyglądzie jak i w smaku. Masa truskawkowo-smietanowa ma delikatną piankową konsystencję i w całości otula puszysty biszkopt, a całość wieńczy korona z soczystych truskawek. Muszę przyznać, że to prawdziwie pyszne truskawkowe zakończenie:) "
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru (dałam 3/4 szkl.)
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej (dałam 1 szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju lub oliwy (bezzapachowej)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Masa truskawkowo-śmietanowa:
- 800 g truskawek
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 400-500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 1 szkl. herbaty z sokiem z cytryny do nasączenia
Ciasto: Ubić jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę, ok. 8-10 minut. Dodać olej, skórkę i sok z cytryny i zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30-35 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody (ok. 9 łyżek) i zostawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, dodać przestygniętą żelatynę i ponownie całość zmiksować. Mus wstawić do lodówki, żeby zaczął tężeć. W międzyczasie ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Gdy mus będzie już tężejący dodać ubitą kremówkę i zmiksować.
Do tortownicy włożyć blat biszkoptowy, delikatnie nasączyć i wyłożyć połowę masy. Wstawić do lodówki, żeby delikatnie masa stężała. Następnie położyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Całość wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch tortu ułożyć truskawki, jeżeli są małe to w całości, jeżeli większe to przekrojone na połówki. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 6/2012, tutaj z moimi zmianami i dodatkami/
25 komentarze:
Hey,
Tort truskawkowy
I am extremely thankful to find out these kinds of fantastic information becoming discussed openly online. Appreciate you for sharing these kinds of wonderful ideas.
mistrzowsko wygląda ten torcik! nie mogę się napatrzeć! cudny
Cudowny, piękny, zachwycający i mogła bym tak bez końca wymieniać zalety tego imponującego tortu :)
Sądząc po składnikach był pyszny! Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę;)
Niebiański torcik :)
Aga, no to Pan Mąż miał truskawkowe Święto:) Torcik wygląda perfekcyjnie, jak zawsze u Ciebie:). Robiłam niedawno truskawkowy na Imieniny mojej mamy bardzo podobny do Twojego, tylko bez truskawkowej góry i jak to z takimi tortami bywa, wszyscy "wciągnęli" w "oka mgnieniu":)
Dobrego tygodnia, aga!
Ale apetyczny:-). Idealny letni tort:)
Wspaniale wygląda!
Przepysznie wygląda:)
o właśnie, na taki tort mam ochotę! Śliczny!
U mnie w sezonie truskawkowym taki torcik musi być obowiązkowo:)
dziękuję bardzo za wszystkie komentarze:)
ewelajna - takie owocowe pyszności mają to do siebie, że są lekkie i dość szybko znikają w naszych brzuchach:)
wiosenka27 - u mnie też jest wpisany na stałe już od kilku lat:)
Pozdrowienia dla wszystkich:)
o jaaa... ale wspaniały!
Ależ boski torcik! Nie ma to jak truskawki w pysznym cieście:)
Niezawodny i pyszny. Pozdrawiam.
Torty to póki co dla mnie czarna magia ;)
Dla męża wszystkiego naj naj! Tort z taką fajną owocową masą chętnie bym zjadła. Pozdrawiam serdecznie :).
Czyli też lubisz kombinować z "gotowcami" (gotowymi przepisami) jak ja ? ;) Nigdy nie trzymam się ich ściśle.
Tort wspaniały! Nie piekłam w tym roku truskawkowego, poprzestałam na samych biszkoptach z masami i piankami truskawkowymi :)
Pozdrawiam!
wygląda pysznie !
pięknie sie prezentuje ten torcik ;)
Tort smakowicie wygląda, a dla Męża wszystkiego najlepszego:)
dziękuję Wam bardzo, a w imieniu męża dziękuję za życzenia:)
tort rewelacja, a piekłam pierwszy raz! tylko masy strasznie dużo mi wyszło, ale zjadło się samą (:
Anonimowy - cieszę się, że torcik smakował:)
czy do masy można dac truskawki mrozone zamiast świeżych?
Prześlij komentarz