"... A dzisiaj mam coś takiego słodkiego, co pasuje w sam raz do gorącej kawki lub herbatki w takie mroźne, zimowe dni. Skorzystałam z przepisu Kaś i jestem pysznie zadowolona:) Ciasto wyszło super! Jest takie pulchne i wilgotne, naprawdę bardzo smaczne. Przygotowuje się je dosłownie chwilkę i w taką samą chwilkę potrafi zniknąć z talerza:) ..."
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 240 g cukru (dałam ok. 140 g)
- 240 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam ok. 2-3 łyżeczki)
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem, żeby się połączyły. Dodać jogurt i zmiksować. Następnie dodać olej i znowu zmiksować. Dosypać cukier, dodać sok z cytryny i ponownie ubić. Mąkę z dodatkami dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok 35 minut. (ja piekłam 40 minut).
37 komentarze:
Takie ciasta od zawsze mają u nas największe "wzięcie" :)
Ależ mięciutko wygląda!
Już dawno odkryłam , że ciasta z dodatkiem jogurtu są pyszne. Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)
wygląda jak idealne ciasto :)
Rzeczywiście proste i ma bardzo ładną strukturę :)
cieszę się, że przepis się spodobał a ciasto smakowało :)
pozdrawiam
Wygląda wspaniale!!. Lubię takie proste ciasta do popołudniowej herbatki:) Aż mi ślinka pociekła ..ech.
robiłam kiedyś jogurtowe, ale z drożdżami. Takiego też bym spróbowała. :)
Oszołomiło mnie:)
Mniam, jakie pyszne ciasto. Uwielbiam jogurtowe, ale z dodatkiem soku z cytryny jeszcze nie piekłam. Muszę wypróbować. Pozdrawiam:)
Ależ pięknie wygląda! Kusisz, kusisz:)
Ciasta jogurtowe są przepyszne :) Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Bardzo apetyczne to Twoje zdjęcie :)
Chyba jeszcze nie jadłam jogurtowego.
wygląda bardzo pysznie, lubię takie ciasta bez wymyślania, składniki zawsze są w domu i można zawsze coś bardzo pysznego przyrządzić :)
Jakie piękne zdjęcie, ten cukier puder tak delikatnie wygląda :)
Rewelacyjnie wygląda. Ja też przepadam za takimi ciastami do herbaty - zwłaszcza w zimowe wieczory!
Kuszące kawałki.Pulchne,pięknie upieczone.Z chęcią bym zjadła.
Z herbatą, mniam-mniam...:)
Dzisiaj wróciłam do domu zmarznięta. Ile ja bym dała za taki kawałek ciasta.
Twoje ciasto wygląda tak puszyście i świeżo, że wyrwałabym z monitora parę kawałków, pozdrawiam :)
Cudownie puszyste! uwielbiam takie wilgotne ciasta na jogurcie, pozdrawiam!
Niby zwyczajne, a wygląda baaardzo apetycznie!:)
Wygląda jak poduszeczka:) schrupałabym taki kawałeczek z dżemem:)
za wszystkie tak mile komentarze bardzo Wam dziekuje:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Uwielbiam taką kapustę, a Twoja wyglądawyjątkowo pysznie:)
ale pięknie wygląda !
Ale pyszności u Ciebie. Będę częściej tutaj zaglądać:) pozdrawiam
Moje ulubione ciasto :D
Nawet na zdjęciu wygląda tak, jakby miało się rozpłynąć w ustach:) Ja bym je chętnie zrobiła "na cytrynowo":) Pozdrawiam, Śliwka
Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam takie nie skomplikowane przepisy z produktów, które są zawsze w domu. Mniam... Chyba jutro upiekę do kawki. Pozdrawiam i życzę dużo ciekawych przpisów w Nowym 2011 Roku!
Witam:) wczoraj piekłam ciasto jogurtowe i musze powiedzieć,że wyszło pyszne...takie wilgotne w środku jak lubie:) Piekłam w tortownicy 21cm i na góre dałam truskaweczki:) pychota:)
Anonimowy - dziękuję:) z dodatkiem truskawek na pewno jest jeszcze lepsze:)
140g cukru w zupełności wystarczy, pyszne ciacho! mniam.
Anonimowy - dziękuję:)
Ja modyfikuje robię z 180g jogurtu i 1/2 szkl. cukru i 4 jaj, reszta tak samo dodaje 2 duże jabłka i 1/4 łyżeczki cynamonu. Jabłka układam na wierzchu ciasta i posypuje cynamonem. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem lub zamiast jabłek 10dag posiekanych orzechów włoskich.
A czy do ciasta mozna dodac śliwki na wierzch?
zrobione, zjedzone więc czas na komentarz...
dałam 140-150g cukru, dodałam skórkę otartą z cytryny oraz przepisowy sok w połówki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmieniłam także sposób robienia ciasta tzn. jajka ubiłam z cukrem następnie wszystko jak w przepisie.
Ciasto wyszło wilgotne i mega puszyste. Pyszne. Dodatkowo posypałam cukrem pudrem i muszę przyznać że jest bardzo smaczne. Sama pochłonęłam już trzy kawałki jeszcze ciepłego ciasta
Prześlij komentarz