środa, 15 grudnia 2010

Ciasto jogurtowe



"... A dzisiaj mam coś takiego słodkiego, co pasuje w sam raz do gorącej kawki lub herbatki w takie mroźne, zimowe dni. Skorzystałam z przepisu Kaś i jestem pysznie zadowolona:) Ciasto wyszło super! Jest takie pulchne i wilgotne, naprawdę bardzo smaczne. Przygotowuje się je dosłownie chwilkę i w taką samą chwilkę potrafi zniknąć z talerza:) ..."


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 240 g cukru (dałam ok. 140 g)
  • 240 g mąki pszennej luksusowej 
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (dałam ok. 2-3 łyżeczki)
  • ok. 1/2 łyżeczki soli 
  • sok z 1/2 cytryny

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem, żeby się połączyły. Dodać jogurt i zmiksować. Następnie dodać olej i znowu zmiksować. Dosypać cukier, dodać sok z cytryny i ponownie ubić. Mąkę z dodatkami dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok 35 minut. (ja piekłam 40 minut).

37 komentarze:

Anonimowy pisze...

Takie ciasta od zawsze mają u nas największe "wzięcie" :)

ewena pisze...

Ależ mięciutko wygląda!

Arabeska pisze...

Już dawno odkryłam , że ciasta z dodatkiem jogurtu są pyszne. Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)

Paula pisze...

wygląda jak idealne ciasto :)

Patrycja Reszko pisze...

Rzeczywiście proste i ma bardzo ładną strukturę :)

Kaś pisze...

cieszę się, że przepis się spodobał a ciasto smakowało :)
pozdrawiam

ozzie pisze...

Wygląda wspaniale!!. Lubię takie proste ciasta do popołudniowej herbatki:) Aż mi ślinka pociekła ..ech.

cukrowa wróżka pisze...

robiłam kiedyś jogurtowe, ale z drożdżami. Takiego też bym spróbowała. :)

wiosenka27 pisze...

Oszołomiło mnie:)

Anucha pisze...

Mniam, jakie pyszne ciasto. Uwielbiam jogurtowe, ale z dodatkiem soku z cytryny jeszcze nie piekłam. Muszę wypróbować. Pozdrawiam:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ pięknie wygląda! Kusisz, kusisz:)

Karolina pisze...

Ciasta jogurtowe są przepyszne :) Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Bardzo apetyczne to Twoje zdjęcie :)

kabamaiga pisze...

Chyba jeszcze nie jadłam jogurtowego.

magda k. pisze...

wygląda bardzo pysznie, lubię takie ciasta bez wymyślania, składniki zawsze są w domu i można zawsze coś bardzo pysznego przyrządzić :)

flusso pisze...

Jakie piękne zdjęcie, ten cukier puder tak delikatnie wygląda :)

Ania pisze...

Rewelacyjnie wygląda. Ja też przepadam za takimi ciastami do herbaty - zwłaszcza w zimowe wieczory!

Amber pisze...

Kuszące kawałki.Pulchne,pięknie upieczone.Z chęcią bym zjadła.

Mary pisze...

Z herbatą, mniam-mniam...:)

lo pisze...

Dzisiaj wróciłam do domu zmarznięta. Ile ja bym dała za taki kawałek ciasta.

anytsujx pisze...

Twoje ciasto wygląda tak puszyście i świeżo, że wyrwałabym z monitora parę kawałków, pozdrawiam :)

kass pisze...

Cudownie puszyste! uwielbiam takie wilgotne ciasta na jogurcie, pozdrawiam!

Violiśka pisze...

Niby zwyczajne, a wygląda baaardzo apetycznie!:)

gingerhoney pisze...

Wygląda jak poduszeczka:) schrupałabym taki kawałeczek z dżemem:)

aga pisze...

za wszystkie tak mile komentarze bardzo Wam dziekuje:)
Pozdrawiam cieplutko:)

Nika pisze...

Uwielbiam taką kapustę, a Twoja wyglądawyjątkowo pysznie:)

dorota20w pisze...

ale pięknie wygląda !

Kasia pisze...

Ale pyszności u Ciebie. Będę częściej tutaj zaglądać:) pozdrawiam

Agata Kuliś pisze...

Moje ulubione ciasto :D

burczymiwbrzuchu pisze...

Nawet na zdjęciu wygląda tak, jakby miało się rozpłynąć w ustach:) Ja bym je chętnie zrobiła "na cytrynowo":) Pozdrawiam, Śliwka

Ula Jaworska BloomCraft pisze...

Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam takie nie skomplikowane przepisy z produktów, które są zawsze w domu. Mniam... Chyba jutro upiekę do kawki. Pozdrawiam i życzę dużo ciekawych przpisów w Nowym 2011 Roku!

Anonimowy pisze...

Witam:) wczoraj piekłam ciasto jogurtowe i musze powiedzieć,że wyszło pyszne...takie wilgotne w środku jak lubie:) Piekłam w tortownicy 21cm i na góre dałam truskaweczki:) pychota:)

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję:) z dodatkiem truskawek na pewno jest jeszcze lepsze:)

Anonimowy pisze...

140g cukru w zupełności wystarczy, pyszne ciacho! mniam.

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję:)

Anonimowy pisze...

Ja modyfikuje robię z 180g jogurtu i 1/2 szkl. cukru i 4 jaj, reszta tak samo dodaje 2 duże jabłka i 1/4 łyżeczki cynamonu. Jabłka układam na wierzchu ciasta i posypuje cynamonem. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem lub zamiast jabłek 10dag posiekanych orzechów włoskich.

Anonimowy pisze...

A czy do ciasta mozna dodac śliwki na wierzch?

Anonimowy pisze...

zrobione, zjedzone więc czas na komentarz...
dałam 140-150g cukru, dodałam skórkę otartą z cytryny oraz przepisowy sok w połówki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmieniłam także sposób robienia ciasta tzn. jajka ubiłam z cukrem następnie wszystko jak w przepisie.
Ciasto wyszło wilgotne i mega puszyste. Pyszne. Dodatkowo posypałam cukrem pudrem i muszę przyznać że jest bardzo smaczne. Sama pochłonęłam już trzy kawałki jeszcze ciepłego ciasta

Prześlij komentarz