"... Korzenne ciasteczka z orzechami, tak właśnie brzmi oryginalna nazwa w książce "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", ale ja od siebie dodałabym jeszcze jedno bardzo trafne określenie tych ciasteczek - czekoladowe!!! Jak to zazwyczaj bywa, zmniejszyłam ilość cukru i to o połowę, ale przyznaję, że to była dobra zmiana, gdyż to wówczas gorzka czekolada nadaje ciasteczkom tego wytrawnego czekoladowego smaku, który ja osobiście bardzo lubię:) Oczywiście, można dodać pełną ilość cukru, a wtedy ciasteczka będą bardziej słodkie ..."
Składniki: (ok. 45 sztuk)
- 230 g gorzkiej czekolady
- 210 g mąki pszennej
- 130 g miękkiego masła
- 200 g cukru (dałam 100 g)
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta anyżu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g siekanych orzechów laskowych (dałam włoskie)
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miski i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę pozostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Miękkie masło utrzeć z oba rodzajami cukru, a następnie dodawać po kolei wszystkie jajka. Do masy maślanej dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Stopniowo dodawać składniki suche i dalej miksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (dobrze jest natłuścić ręce olejem) i układać na blaszce w niedużych odstępach ok. 3-4 centymetrowych. Kulki delikatnie spłaszczyć i posypać orzechami. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 10 minut.
26 komentarze:
Ale pyszne ciasteczka! Kolejne, które warto upiec...
Dla kota niejadalne.
Mniaaam, ale pyszności;-)
W sam raz pasuja do mojej herbatki z rumem na rozgrzanie...
Pyszności!!
Lubię korzenne smaki w ciasteczkach.
Wspaniałe:)
Też bym dała mniej cukru. Składniki gwarantują super smaczek.
Takie czekoladowe ulubione :-)
Śliczne te ciasteczka są:)
jak czekoladowe, to ja biorę w ciemno!!! Do twarzy im z tymi piegami orzechowymi!
Też mam manię zmniejszania ilości cukru przynajmniej o połowę we wszystkich przepisach ;)
Piękne ciasteczka i moje ukochane smaki!
Pyszne ciasteczka! I też wolę smak gorzkiej czekolady niż cukru.
...mniam mniam mniam :)
Mniam...Zjadłabym kilka teraz:)
Orzechowe:) Muszą być pyszne, mniam:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo uroczo wyglądają, a przez te korzenne przyprawy to i smakują pewnie bosko :)
ślicznie wyszły. szkoda, że takie pyszności zawsze szybko znikają :)
pozdrawiam
ładniutkie jak z cukierni:) pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam ciasteczka maślane z książki Po prostu pyszne które okazały się katastrofą gdyż po wyjęciu z piekarnika otrzymałam jeden wielki rozlazły kruchy placek, hehe :)
Pozdrawiam!
Jakie wspaniałe ciastka, czy mogę się poczęstować do kawki, którą teraz popijam ;), pozdrawiam :)
Nie moge przemilczec - MNIAM! I b ladne rowniez.
slicznie dziekuje za wszelkie mile slowa:)
z orzechami muszą fajnie chrupać :)
ten talerzyk jest dla nas, prawda?
to ja się poczęstuję, bo ciasteczka wyglądają pysznie! :)))
i znowu mam ochotę na coś słodkiego, ach ta wredna zima. Tym razem swój głód słodkości zaspokoję ciasteczkami z Twojego przepisu :-)
Pyszne, czekolada i orzechy to dobre połączenie
Prześlij komentarz