poniedziałek, 13 grudnia 2010

Korzenne ciasteczka z orzechami



"... Korzenne ciasteczka z orzechami, tak właśnie brzmi oryginalna nazwa w książce "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", ale ja od siebie dodałabym jeszcze jedno bardzo trafne określenie tych ciasteczek - czekoladowe!!! Jak to zazwyczaj bywa, zmniejszyłam ilość cukru i to o połowę, ale przyznaję, że to była dobra zmiana, gdyż to wówczas gorzka czekolada nadaje ciasteczkom tego wytrawnego czekoladowego smaku, który ja osobiście  bardzo lubię:) Oczywiście, można dodać pełną ilość cukru, a wtedy ciasteczka będą bardziej słodkie ..."


Składniki:     (ok. 45 sztuk)

  • 230 g gorzkiej czekolady 
  • 210 g mąki pszennej
  • 130 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dałam 100 g)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta anyżu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g siekanych orzechów laskowych (dałam włoskie)

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miski i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę pozostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Miękkie masło utrzeć z oba rodzajami cukru, a następnie dodawać po kolei wszystkie jajka. Do masy maślanej dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Stopniowo dodawać składniki suche i dalej miksować.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (dobrze jest natłuścić ręce olejem) i układać na blaszce w niedużych odstępach ok. 3-4 centymetrowych. Kulki delikatnie spłaszczyć i posypać orzechami. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 10 minut.

26 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

Ale pyszne ciasteczka! Kolejne, które warto upiec...

Anonimowy pisze...

Dla kota niejadalne.

Waniliowa Chmurka pisze...

Mniaaam, ale pyszności;-)

Ewam pisze...

W sam raz pasuja do mojej herbatki z rumem na rozgrzanie...

Beata pisze...

Pyszności!!

ana pisze...

Lubię korzenne smaki w ciasteczkach.

wiosenka27 pisze...

Wspaniałe:)

kabamaiga pisze...

Też bym dała mniej cukru. Składniki gwarantują super smaczek.

Kasia pisze...

Takie czekoladowe ulubione :-)

Majana pisze...

Śliczne te ciasteczka są:)

kasiac pisze...

jak czekoladowe, to ja biorę w ciemno!!! Do twarzy im z tymi piegami orzechowymi!

Arvén pisze...

Też mam manię zmniejszania ilości cukru przynajmniej o połowę we wszystkich przepisach ;)
Piękne ciasteczka i moje ukochane smaki!

Amber pisze...

Pyszne ciasteczka! I też wolę smak gorzkiej czekolady niż cukru.

Anonimowy pisze...

...mniam mniam mniam :)

Mary pisze...

Mniam...Zjadłabym kilka teraz:)

Anucha pisze...

Orzechowe:) Muszą być pyszne, mniam:)
Pozdrawiam serdecznie:)

flusso pisze...

Bardzo uroczo wyglądają, a przez te korzenne przyprawy to i smakują pewnie bosko :)

Kaś pisze...

ślicznie wyszły. szkoda, że takie pyszności zawsze szybko znikają :)
pozdrawiam

Figle w kuchni pisze...

ładniutkie jak z cukierni:) pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam ciasteczka maślane z książki Po prostu pyszne które okazały się katastrofą gdyż po wyjęciu z piekarnika otrzymałam jeden wielki rozlazły kruchy placek, hehe :)

Pozdrawiam!

anytsujx pisze...

Jakie wspaniałe ciastka, czy mogę się poczęstować do kawki, którą teraz popijam ;), pozdrawiam :)

arek pisze...

Nie moge przemilczec - MNIAM! I b ladne rowniez.

aga pisze...

slicznie dziekuje za wszelkie mile slowa:)

Paula pisze...

z orzechami muszą fajnie chrupać :)

Tylko Spróbuj pisze...

ten talerzyk jest dla nas, prawda?
to ja się poczęstuję, bo ciasteczka wyglądają pysznie! :)))

skoraq cooks pisze...

i znowu mam ochotę na coś słodkiego, ach ta wredna zima. Tym razem swój głód słodkości zaspokoję ciasteczkami z Twojego przepisu :-)

Magda pisze...

Pyszne, czekolada i orzechy to dobre połączenie

Prześlij komentarz