wtorek, 28 grudnia 2010

Piwny piernik wielkopolski



   " Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Małgorzaty Caprari. Zwrócił moją uwagę właśnie ze względu na ten dodatek piwa. Do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany polegające jak zawsze na zmniejszeniu ilości cukru i taki przepis tutaj podaję. 
Ciasto wyszło smaczne, jest miękkie, delikatnie puszyste, lekko aromatyczne od przyprawy, ale też ma taki bliżej nieokreślony smaczek, tak jakby dało się wyczuć lekki aromat piwa. To wszystko fajnie komponuje się z aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową, żurawiną i orzechami. Prawdziwie świąteczne smaki:) "


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść mieszanych bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy laskowe)

Orzechy drobno posiekać, żurawinę namoczyć w odrobinie piwa. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać kolejno żółtka, miód i piwo. Wsypać mąkę z dodatkami, bakalie i całość wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40-50 minut.

27 komentarze:

Anja pisze...

Przez lata robilysmy piernik z piwem i za nic go nie bylo czuc.

Anonimowy pisze...

Hmm... Ciekawy!

asieja pisze...

och, jak ja lubię takie piernikowe aromaty..

Kasia pisze...

I rzeczywiście na zdjęciu wygląda na taki mięciutki :-)

kasiaaaa24 pisze...

U mnie niestety w tym roku zabrakło na święta piernika :( Nie starczyło już na niego czasu... A Twój wygląda wspaniale!

Pozdrawiam cieplutko i juz teraz życzę cudownego i smakowitego Nowego Roku :)

arek pisze...

Wyglada na prawde smakowicie, zjadlbym kawalek z dobtym zimnym swiezym maselkiem!

Hania-Kasia pisze...

Zazdroszczę Ci, że miałaś piernik na święta. Mnie nie udało się upiec niczego słodkiego - za bardzo skoncontorowałam się na innych daniach i zabrakło czasu na słodki wypiek.

Mary pisze...

Piękne!! mniam,mniam..

Ewa pisze...

Świetnie wygląda, w tym roku piekłam z dodatkiem mąki razowej i jestem jedyną osobą w domu, której nie smakuje. Ten za to smakowałby mi na pewno!

wiosenka27 pisze...

Ja nie piekłam ale dodatek piwa mnie nie dziwi bo juz nie raz się przekonałam że idealnie pasuje do różnych potraw kulinarnych, zarówno na słono jak i na słodko:)

kabamaiga pisze...

Zjadłam już swój piernik, teraz chętnie poczęstuję się Twoim. Piękny jest.

magda k. pisze...

nie pozostaje mi nic innego jak zapisać do zrobienia za rok :) wygląda bardzo dobrze,aż mam na niego ochotę :)

Majana pisze...

Ładny ten pierniczek.
Ja robiłam piernik na Guinnessie, więc myslę sobie ,ze z jasnym piwkiem też bedzie smakowity.
Pozdrowienia.

Patrycja Reszko pisze...

I po świętach chce się piernika... Ja dziś się na Lebkuchen skusiłam :) Pozdrawiam ciepło!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Popatrz a ja mam tę książkę i jeszcze z niej nie skorzystałam:) Chyba czas ja w końcu porządnie przeglądnąć, skoro takie pyszności tam są:) pozdrawiam ciepło i częstuję się kawałeczkiem wspaniałego piernika:)

Amber pisze...

Na pewno jest pyszny! Ja piekę piernik Nigelli na guinessie i nigdy się na nim nie zawiodłam.
Widać piwo piernikom służy.

Kasia pisze...

uwielbiam piernika. Twój wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam

dorota20w pisze...

wspaniały !

Anonimowy pisze...

Piernik na Święta to konieczność! Każdy musi sobie znaleźć swój ulubiony przepis, albo co roku wyszukiwać nowy! Ja właśnie mam za sobą debiut. Upiekłam piernik "leżakujący" z przepisu Bei i wyszedł naprawdę dobrze! Może za rok upiekę Twój z piwem... Pzdr Aniado

Karmel-itka pisze...

interesujący przepis.
zapisuję, jako rodowita Wielkopolanka, wypada bym go znała i zrobiła ;]

Nika pisze...

Uwielbiam pierniki... A tekiego jeszcze nie jadłam. Wygląda i brzmi bardzo smakowiecie! Mniam mniam mniam:)

ana pisze...

Wygląda pysznie, ja też piekłam piernik z dodatkiem piwa w tym roku,tylko ciemnego.

Anucha pisze...

Też kiedyś upiekłam piernik z piwem.Smakował nam i to bardzo.
Twój wygląda bardzo smakowicie i chętnie poczęstuję się tym kawałkiem:)
Pozdrawiam serdecznie:)

aga pisze...

dziekuje za mile slowa i pozdrawiam wszystkich cieplutko:)

ewelajna Korniowska pisze...

Agnieszko, uroczy ten Twój piernik:)

Anonimowy pisze...

Aż mi zapachniało z monitora. Aromatyczne zdjęcie.

Pozdrawiam serdecznie

zjedz_mnie pisze...

Wyglada bardzo kusząco, taki wilgotny ;]

Prześlij komentarz