" Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Małgorzaty Caprari. Zwrócił moją uwagę właśnie ze względu na ten dodatek piwa. Do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany polegające jak zawsze na zmniejszeniu ilości cukru i taki przepis tutaj podaję.
Ciasto wyszło smaczne, jest miękkie, delikatnie puszyste, lekko aromatyczne od przyprawy, ale też ma taki bliżej nieokreślony smaczek, tak jakby dało się wyczuć lekki aromat piwa. To wszystko fajnie komponuje się z aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową, żurawiną i orzechami. Prawdziwie świąteczne smaki:) "
Ciasto wyszło smaczne, jest miękkie, delikatnie puszyste, lekko aromatyczne od przyprawy, ale też ma taki bliżej nieokreślony smaczek, tak jakby dało się wyczuć lekki aromat piwa. To wszystko fajnie komponuje się z aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową, żurawiną i orzechami. Prawdziwie świąteczne smaki:) "
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml płynnego miodu
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. jasnego piwa
- 250 g masła lub margaryny
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść mieszanych bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy laskowe)
Orzechy drobno posiekać, żurawinę namoczyć w odrobinie piwa. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać kolejno żółtka, miód i piwo. Wsypać mąkę z dodatkami, bakalie i całość wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40-50 minut.
27 komentarze:
Przez lata robilysmy piernik z piwem i za nic go nie bylo czuc.
Hmm... Ciekawy!
och, jak ja lubię takie piernikowe aromaty..
I rzeczywiście na zdjęciu wygląda na taki mięciutki :-)
U mnie niestety w tym roku zabrakło na święta piernika :( Nie starczyło już na niego czasu... A Twój wygląda wspaniale!
Pozdrawiam cieplutko i juz teraz życzę cudownego i smakowitego Nowego Roku :)
Wyglada na prawde smakowicie, zjadlbym kawalek z dobtym zimnym swiezym maselkiem!
Zazdroszczę Ci, że miałaś piernik na święta. Mnie nie udało się upiec niczego słodkiego - za bardzo skoncontorowałam się na innych daniach i zabrakło czasu na słodki wypiek.
Piękne!! mniam,mniam..
Świetnie wygląda, w tym roku piekłam z dodatkiem mąki razowej i jestem jedyną osobą w domu, której nie smakuje. Ten za to smakowałby mi na pewno!
Ja nie piekłam ale dodatek piwa mnie nie dziwi bo juz nie raz się przekonałam że idealnie pasuje do różnych potraw kulinarnych, zarówno na słono jak i na słodko:)
Zjadłam już swój piernik, teraz chętnie poczęstuję się Twoim. Piękny jest.
nie pozostaje mi nic innego jak zapisać do zrobienia za rok :) wygląda bardzo dobrze,aż mam na niego ochotę :)
Ładny ten pierniczek.
Ja robiłam piernik na Guinnessie, więc myslę sobie ,ze z jasnym piwkiem też bedzie smakowity.
Pozdrowienia.
I po świętach chce się piernika... Ja dziś się na Lebkuchen skusiłam :) Pozdrawiam ciepło!
Popatrz a ja mam tę książkę i jeszcze z niej nie skorzystałam:) Chyba czas ja w końcu porządnie przeglądnąć, skoro takie pyszności tam są:) pozdrawiam ciepło i częstuję się kawałeczkiem wspaniałego piernika:)
Na pewno jest pyszny! Ja piekę piernik Nigelli na guinessie i nigdy się na nim nie zawiodłam.
Widać piwo piernikom służy.
uwielbiam piernika. Twój wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam
wspaniały !
Piernik na Święta to konieczność! Każdy musi sobie znaleźć swój ulubiony przepis, albo co roku wyszukiwać nowy! Ja właśnie mam za sobą debiut. Upiekłam piernik "leżakujący" z przepisu Bei i wyszedł naprawdę dobrze! Może za rok upiekę Twój z piwem... Pzdr Aniado
interesujący przepis.
zapisuję, jako rodowita Wielkopolanka, wypada bym go znała i zrobiła ;]
Uwielbiam pierniki... A tekiego jeszcze nie jadłam. Wygląda i brzmi bardzo smakowiecie! Mniam mniam mniam:)
Wygląda pysznie, ja też piekłam piernik z dodatkiem piwa w tym roku,tylko ciemnego.
Też kiedyś upiekłam piernik z piwem.Smakował nam i to bardzo.
Twój wygląda bardzo smakowicie i chętnie poczęstuję się tym kawałkiem:)
Pozdrawiam serdecznie:)
dziekuje za mile slowa i pozdrawiam wszystkich cieplutko:)
Agnieszko, uroczy ten Twój piernik:)
Aż mi zapachniało z monitora. Aromatyczne zdjęcie.
Pozdrawiam serdecznie
Wyglada bardzo kusząco, taki wilgotny ;]
Prześlij komentarz