środa, 29 września 2010

Muffiny z musem jabłkowym



"... Kolejny dzień deszczowej pogody, więc trzeba było sobie jakoś uprzyjemnić taki dzionek. A najlepszym sposobem na poprawę nastroju są oczywiście muffinki:) Bardzo lubię piec takie małe babeczki, a jeszcze bardziej je zjadać:) Jakiś czas temu przywiozłam sobie od mojej Mamy kilka słoiczków musu jabłkowego, więc skorzystałam z tego przepisu. Podwoiłam liczbę składników, żeby zrobić na całą formę muffinkową, ale wyszło mi więcej, bo ok. 20 sztuk, z czego się bardzo cieszę:). Podaję więc taki podwojony przepis. Muffinki wyszły naprawdę bardzo smaczne, pycha:) ..."


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 160 g masła
  • mus jabłkowy

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki umieścić w misce i wymieszać. W drugiej misce rozbełtać widelcem jajko, dodać maślankę i wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nakładać po ok. łyżce ciasta, na to dwie lub trzy łyżeczki musu jabłkowego, i przykryć niewielką ilością ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 25 minut.

wtorek, 28 września 2010

Zebra



"... Szczerze mówiąc to nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam to ciasto, więc na pewno musiało to być całe wieki temu. Natknęłam się na nie przeglądając kartki z przepisami ze starego zeszytu mojej Mamy i pomyślałam, że warto przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa:) Zebra wyszła jak zawsze bardzo smaczna, co potwierdza fakt, że dość szybko zniknęła, a do zdjęcia udało mi się ocalić tylko ten ostatni kawałek ..."


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • aromat do ciast

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę, aromat, a następnie mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej dodatkowo łyżkę mąki. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blaszki nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.

czwartek, 23 września 2010

Placek ze śliwkami



"... Przepis na ten placek znalazłam w gazecie "Kobieta i życie" i od razu po zerknięciu na zdjęcie spodobał mi się, gdyż jest tam dużo śliwek, a niezbyt dużo ciasta. Tak więc zabrałam się do roboty i upiekłam, no i jestem naprawdę zadowolona, bo ciasto jest bardzo smaczne ..."


Składniki:

  ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 50 dag śliwek

  kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Z białek i cukru ubić pianę i następnie dodać żółtka. Dodawać porcjami mąkę i mieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Formę do pieczenia 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 45 minut.

niedziela, 19 września 2010

Chlebek bananowy



"... Jest to mój pierwszy chlebek bananowy. Tak, tak... to prawda:), na blogach jest bardzo popularny, tak wiele osób już go upiekło, ale mnie jakoś nie było z nim po drodze. A nawet gdy już zaplanowałam, że go upiekę i zakupiłam banany, to i tak kończyło się na tym, że je zjadaliśmy. Tym razem jednak banany schowałam, żeby nie były na oczach, mogły dobrze się dojrzeć i  doczekać przerobienia na chlebek. Już dawno wybrałam sobie kilka przepisów, a ten pierwszy chlebek upiekłam z przepisu Liski i wyszedł naprawdę smaczny. Chlebek, a raczej ciasto bananowe jest bardzo wilgotne, mięciutkie o intensywnym smaku bananów. Już mam w planach następne wersje chlebka, ale z jakimiś dodatkami i myślę, że też będzie smaczny ..."


Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu ostudzić w formie.

czwartek, 16 września 2010

Racuszki drożdżowe



"... Jakoś tak plackowo-racuchowo się zrobiło u mnie, dwa dni temu placuszki, a dzisiaj racuszki. O, i jeszcze mi się tak fajnie zrymowało:) Dzisiaj cały dzień coś za mną chodziło, jakaś taka chętka na coś... Was też tak czasami nachodzi? No i w odpowiedzi na tę zachciankę zrobiłam racuszki, korzystając z przepisu Olcik. Racuszki wyszły bardzo smaczne, takie puszyste i mięciutkie, że aż trudno sobie odmówić kolejnego:) ..."


  Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła o temp. pokojowej
  • 2 jabłka

1/2 szklanki mleka i 250 g mąki wymieszać z pozostałymi składnikami (używam do tego celu miksera). Odstawić do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Dodać pozostałą część mąki i mleka. Dokładnie połączyć. Dodać jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub plasterki. Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minut). Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem i wanilią.

wtorek, 14 września 2010

Placuszki serowe



"... Smaczne śniadanko to podstawa dobrze rozpoczętego dnia, więc u mnie dzisiaj smaczne placuszki. W lodówce zalegał mi biały ser i nie miałam jakoś żadnego pomysłu na niego. Przeglądając zebrane przepisy natknęłam się właśnie na ten, no i zrobiłam smakowite śniadanko. Placuszki wyszły delikatne, mięciutkie i pyszne ..."


  Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Twaróg wymieszać z jajkami, dodać cukier, mleko, mąkę i proszek. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. W masie pozostaną grudki twarogu, ale one w niczym nie przeszkadzają. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni teflonowej , bez dodatku tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

niedziela, 12 września 2010

Najłatwiejsze ciasto w świecie...



"... Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
      Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,

      Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
      Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak
...

Słowa tej piosenki , którą dawno temu śpiewały Fasolki, układają się w przepis na ciasto ze śliwkami. Jakiś czas temu zobaczyłam to ciasto na blogu Kaś i trochę mnie zaciekawiło, więc upiekłam. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, a raczej piosence:) zamieniłam tylko tortownicę na keksówkę. Ciasto tak jak to jest w piosence jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu i wyszło naprawdę smaczne ..."


  Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • śliwki

Margarynę roztopić i zostawić do ostudzenia. Mąkę, cukier i proszek wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i na koniec przestudzoną, stopioną margarynę i ponownie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć śliwki pokrojone na połówki i zalać ciastem. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st. C.

środa, 8 września 2010

Jajka w koszulkach



"... To jest chyba mój ulubiony sposób na jajka, gdyż w takiej postaci smakują mi najbardziej.  Trochę trudno mi jeszcze opanować sztukę, tak żeby jajko wyszło takie okrąglutkie i otoczone białkiem równo z każdej strony. Ale nawet jak takie idealne nie wyjdzie, to nie szkodzi, i tak najważniejsze jest płynne żółtko delikatnie otulone ściętym białkiem. A najbardziej lubię ten moment, kiedy widelcem rozcinam białko, a żółtko jak rzeka rozlewa się na talerzu ..."


  Składniki:

  • jajka
  • woda
  • 1-2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

W małym garnku zagotować wodę z dodatkiem octu. Jajka wbić, do małych pojemniczków lub filiżanek,  delikatnie, żeby nie rozlać żółtka. Gdy woda się zagotuje, zamieszać aby wytworzył się wir. Wtedy należy wlać jajko i zagarniać łyżką białko, aby nadać mu w miarę okrągły, zwarty kształt. Gotować około 3 minuty, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Gotowe jajka wyjąć i podawać najlepiej ciepłe z różnymi dodatkami. Ja podałam na sałacie z sosem vinaigrette i posypane wysmażoną na chrupko szynką.

czwartek, 2 września 2010

Lubię...


"... Jakiś czas temu zaprosiła mnie do zabawy blogowej Wojownicza Wiewióra, za co bardzo serdecznie dziękuje:) Tak się zbierałam z napisaniem tego postu, że zostałam zaproszona po raz drugi, tym razem przez Olę, której również bardzo dziękuję:). Skoro zostałam wytypowana podwójnie, więc już nie mogę się ociągać tylko zabieram się za krótką notkę o tym co lubię ..."


  Lubię ...

     ... jeździć na rowerze
     ... piec, gotować, smakować
     ... gorzką czekoladę
     ... oglądać i kupować akcesoria kuchenne
     ... śmiać się aż do łez
     ... gorącą herbatę
     ... przeglądać blogi kulinarne
     ... oglądać wybrane seriale
     ... przytulać się do Mężusia
     ... buszować w internecie


      10 blogów, które zapraszam do zabawy:
         Fantazje kulinarne Magdy K.
         Majanowe pieczenie
         Waniliowa Chmurka
         Bake & Taste
         Smaki i aromaty
         Z piekarnika
         Kuba pichci
         Waniliowo mi ...
         Domowe Wypieki
         W kuchni Karmel-itki


      Zasady zabawy:
       - Napisać kto zaprosił Cię do zabawy.
       - Podać 10 rzeczy, które się lubi.
       - Wytypować 10 kolejnych blogów.