poniedziałek, 14 listopada 2011

Fale Dunaju z jabłkami



" Jakoś tak ostatnio wzięło mnie na słodkie wspominki i dzisiaj jest kolejne ciasto z dzieciństwa. Przypominam sobie, że owego czasu bardzo je lubiłam, teraz już trochę mniej, choć nadal mi smakuje, ale jak wiadomo czasami gusta się zmieniają:) Zauważyłam, że w większości przepisów to ciasto jest z wiśniami. Myślę, że takie połączenie może być nawet lepsze, gdyż wiśnie są kwaśne i równoważą ogólną słodycz ciasta. U mnie w domu Fale Dunaju robiło się zawsze z jabłkami i taką też wersję dzisiaj prezentuję. Dokonałam jeszcze takiej zmiany, że zamiast polewy posypałam ciasto grubą warstwą gorzkiego kakao. Oczywiście pozmniejszałam też ilości cukru zarówno w cieście jak i w masie, co spowodowało, że ciasto ma idealnie wyważoną słodycz. Na zdjęciu ciasto tak do końca nie prezentuje się dość dobrze, ale kroiłam je na świeżo, zaraz po nałożeniu masy i wszystko troszkę się mazało, ale akurat na smak to nie wpływa:) Ogólnie ciasto jest naprawdę smaczne, jabłka dodają mu soczystości, budyniowo-maślana masa jest kremowa i delikatna, a gorzkie kakao idealnie równoważy smaki. "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżki mleka
  • ok. 1/2 kg jabłek

Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 kostki masła
  • 1/3 szkl. cukru

Masło utrzeć z cukrem do białości. Dalej ucierając stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, mleko i zmiksować. Kakaowe ciasto wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek powtykać w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.

Masę budyniową wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i posypać gorzkim kakao. Można również zamiast kakao polać polewą lub roztopioną czekoladą.

54 komentarze:

Dusia pisze...

Twoje zdjęcia są piękne, to ciasto wygląda tak jakbym mogła zaraz zza ekranu je wziąć, szkoda że to tylko taka zmyła:)

Wiewióra pisze...

Niesamowite to ciasto!!! wygląda nieziemsko :)

Kamila pisze...

Piękność!!!!

Asiek pisze...

O tak, to też wspomnienie mojego dzieciństwa, ale właśnie z wiśniami, z jabłkami nigdy nie jadłam. Prezentuje się wyśmienicie!
Pozdrawiam:)

manoria pisze...

To jest ciasto, które jako mała dziewczynka pierwszy raz sama upiekłam, a potem wracałam do tego przepisu wielokrotnie, jednak potem mi się znudziło i już kilka lat nie gościło na moim stole. Ja zawsze dodawałam do tego ciasta agrest ze słoika. Twój piękny kawałeczek spowodował, ze znowu naszła mnie na nie ochota. Pozdrawiam ciepło

pieczarka mySia pisze...

Wspaniale ciacho, Kochana! :)

Aciri pisze...

O matko jakie piękne ciasto:)

Russkaya pisze...

O matuchno!

Anonimowy pisze...

Znów perfekcyjne i apetyczne. A zdjęcie takie wiosenne, pocieszające dziś, kiedy szaro za oknem :)

najsmaczniejsze.pl pisze...

piękne, pyszne, świetne zdjęcie, smak czuję na podniebieniu :)

martex.82 pisze...

Jak to nie prezentuje się dobrze? Cudnie się prezentuje na tym zdjęciu, normalnie tap madl :), aż chce się wyciągnąć po nie łapę, wieki nie jadłam tego ciasta, ależ mi narobiłaś smaka :)

slyvvia pisze...

Przepiękny kawał ciasta :D

wiosenka27 pisze...

Idealna fala:)

zauberi pisze...

wspaniale wygląda! :) aż mnie naszła ochota na takie wspominki

lutka40 pisze...

Piękne to ciacho .Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Prezentuje się świetnie. :) Pozdrawiam!

Patrycja Reszko pisze...

Wzorowe, nic dodać, nic ująć!

Jolanta szyndlarewicz pisze...

bardzo lubię Fale Dunaju ....cudowne i bardzo efektowne ciasto:)

kulinarne-smaki pisze...

co ja bym dała, żeby tak piec :)

aga pisze...

bardzo Wam dziękuję za takie miłe słowa:)

qualietta pisze...

Wszyscy tu piszą, że to ciasto to wspomnienie dzieciństwa, a ja nigdy nie jadłam tego ciasta.
Twoje na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że którego dnia się skuszę i wypróbuję przepis.

kasandraa6 pisze...

ale ładne , synek tez potwierdza że musi być pyszne a ma czety latka :-) pozdrawiam

megii013 pisze...

Bardzo urodziwy kawałeczek;)))

Majana pisze...

Piękny kawałek ciasta!
Chętnie bym zjadła kawałek. Śliczne no! :)

kuchennefascynacje pisze...

Przepięknie Ci wyszło :)

Hania-Kasia pisze...

Zachwycasz, Ago, swoimi wypiekami.

ilka_86 pisze...

piękne i bardzo apetyczne ciasto:) ostatnio chodzi za mną:) musze je w końcu upiec:)

pozdrawiam

Tyna pisze...

Ja znam to ciasto właśnie w wersji z jabłkami. Jest takie smaczne! Kojarzy mi się z zeszłorocznymi wakacjami:)

justka2712 pisze...

Jaka równiutka kosteczka!:)

dorota20w pisze...

piękne fale !

ewelajna Korniowska pisze...

aga, to jest piękne! Wiem, ze nie jestem oryginalna, ale tak mi się wyrwało i... to prawda:)

Kasia pisze...

Prawdziwe, idealne fale dunaju! Genialnie Ci wyszło to ciasto! :)

Veggie pisze...

wygląda perfekcyjnie, jakim cudem wyszło ci wszystko tak idealnie-genialnie :-)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Przez ostatnie kilka tygodni nie miałam w ogóle czasu, żeby zerknąć na jakiegokolwiek bloga, z trudem udaje mi się na moim zamieścić choć raz w tygodniu jakiś przepis, a tu takie pyszności mnie omijają. :) Dobrze, że dziś znalazłam chwilę. :) Pięknie wygląda, idealne :), a z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale koniecznie muszę to kiedyś nadrobić. :) pozdrawiam, Kasia :)

kachna pisze...

ojej, te ciastko wygląda wspaniale,
poproszę kawałek :)


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

moje pasje pisze...

idealny kwadracik :) Prezentuje się obłędnie !!

Anonimowy pisze...

mniam chyba dodre:) ale mam nadzieje ze bede miala okazje go zasmakowac a nie tylko obrazki ogladac:) pozdrawiam ciociu!!!!!!!!!!!!

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

No proszę, a ja myślałam, że to wspaniałe ciacho można zrobić tylko z wiśniami :)

Chocoholiczka pisze...

Duśka ma rację :) Wygląda jak w 3D :D
Piękne :)

Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

Daria Anna pisze...

Wygląda bosko!!!

Kaś pisze...

cudowne! uwielbiam, że zawsze u Ciebie wszystko takie równiutkie i perfekcyjne :)

myniolinka pisze...

to jest ciasto z moich koszmarów... nigdy mi nie wychodzi i już nawet przestałam próbować... zawsze liczę na to, że ktoś mi je upiecze bo bardzo lubię :)

kabamaiga pisze...

Robiłam raz w wersji z wiśniami. Niestety nie wyszło mi takie śliczne.

Sue pisze...

Moja mama robiła już kiedyś to ciasto, ale z wiśniami. Jest pyszne!

Nemi pisze...

Poproszę od razu o wieelką porcję:)

magda k. pisze...

tak też pamiętam to ciasto z dzieciństwa :) z wielką przyjemnością bym zjadła :)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

ale piękne ciasto! aż ma się ochotę ukraść ten kawałek :)

judik1119 pisze...

Uwielbiam to ciasto:-) Tobie jak każde wyszło piękne:-)

aga pisze...

wielkie dzięki za wszystkie komentarze, miło czytać takie serdeczne słowa:) i na pewno wypróbuję tą wersje z wiśniami:)

piegusek1976 pisze...

nie znam tego ciasta, cudnie wygląda, aż mnie zatkało w wrażenia!!! buziaki

Przepisy ze zdjęciami pisze...

To ciasto nigdy się nie nudzi.

katie pisze...

Te fale wyglądają genialnie :) Świetnie Ci wyszło i ładnie wygląda na zdjęciu, nie przesadzaj :D

Justinek pisze...

Co za IDEALNY kawał ciacha 8)

Bee Sweet pisze...

Mam nadzieję, że mi też wyjdą takie piękne fale :)

Prześlij komentarz