czwartek, 24 listopada 2011

Kakaowe ciasto z białą czekoladą



" Potrzebne było mi ciasto, które można zapakować do walizki i przetransportować, tak żeby dotarło w całości. W tym celu postawiłam na prostotę, czyli takie zwyczajne muffinowe ciasto z dodatkiem białej czekolady. Spokojnie można w zamian dać mleczną, gorzką lub dorzucić orzechy, czy suszone owoce - jest tu pełna dowolność. W całości może nie dotarło, gdyż nie mogłam sobie odmówić i musiałam spróbować choć ten jeden kawałeczek:) A jako, że ciacho poleciało do rodzinki to myślę, że przymknęli oko na ten mały ubytek i zajadali ze smakiem.           A na zdjęciach to właśnie ten brakujący element, hi hi :) " 


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g białej czekolady

Mokre składniki wymieszać w misce. Oddzielnie wymieszać składniki sypkie. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sypkich produktów. Mokre składniki wymieszać z suchymi łyżką, tylko tyle, aby się połączyły. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 30 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, lub polać polewą. Można również podać z dodatkiem konfitury wiśniowej.


39 komentarze:

Maggie pisze...

Ech, szkoda, ze nie przetransportowalas go do mnie - wcale bym sie nie pogniewala :)

vanilla pisze...

wygląda rewelacyjnie! Piekłam muffiny z białą czekoladą, pamiętam jak cudnie ze stałej, przeszły w płynną formę, by po wystygnięciu znów być twardymi kawałeczkami pysznego złota :)

Nemi pisze...

Bardzo fajny pomysł:) Chętnie załapałabym się na kawałek.

turlaczek pisze...

Słusznie, jak tu się powstrzymać! Fajne te czekoladowe kropeczki :)

Kamila pisze...

Ja też takie poproszę, już podaje adres :)

Dusia pisze...

jakie smaczne musi być

kabamaiga pisze...

A może być tak spakowała do pudełko i wysłała do mnie kawałeczek?

pieczarka mySia pisze...

mmm.. wspaniale sie prezentuje!

buziaki ;*

slyvvia pisze...

Wspaniałe połączenie. Takie ciasta to moje ulubione :D

manoria pisze...

Piękny kawałek ciasta :-) Połączenie smaków jak dla mnie idealne :-) Pozdrawiam

aga pisze...

dziękuję:) o... widzę, że jest trochę chętnych na taka słodką przesyłkę, więc wirtualnie wysyłam do wszystkich:)

klliisiaa pisze...

cudnie wygląda ta czekolada w środku :)

Silverose pisze...

Ja bym nic nie zmieniała. Z białą czekoladą wyglądają rewelacyjnie. Z pewnością dodaje ona ciekawego smaku :)

Kaś pisze...

może podeślę Ci mój adres... :) te drobinki białej czekolady bardzo kuszące!

JOlanta Szyndlarewicz pisze...

Oj to jak będziesz wysyłać do Karolci, to podeślij i jeden do mnie:) ....ja bardzo lubię takie proste ciasta ....pyszne są:)

Patrycja pisze...

Bardzo mi się podoba!

Majana pisze...

Wygląda pięknie! Pyszne ciasto :)

Sue pisze...

Ach, ta biała czekolada na tle ciemnego, kakaowego ciasta kusi!! :)

Aldi pisze...

Wygląda cudnie :)

piegusek1976 pisze...

nie wytrzymam, gdzie Ty aga mieszkasz? powiedz a zaraz będę ha ha ha pozdrawiam

burczymiwbrzuchu pisze...

Dobrze, że chociaż kawałek dostałaś :)

Mika pisze...

Proste i tak doskonałe.Super.

kruszyna pisze...

Ojj, też bym mogła dostawać takie podarunki od rodziny :)

lutka40 pisze...

Bosko wyglądają te kropeczki białej czekolady .Pyczności .Następnym razem proszę wysłać kawałeczek do Szczecina

magda k. pisze...

W moich wyjściowych ciastach też zawsze brakuje przynajmniej kawałka :) Piękne ciasto i bardzo smakowity dodatek.

Monica pisze...

Lubię takie ciacha, kradnę kawałek i uciekam :)

Anonimowy pisze...

jakiej śmietany użyć?

Szarlotek pisze...

Od tych ujęć jestem chora a jęzor wręcz mlaska z zazdrości za malutkim kawałeczkiem....Solidny kawałek to by mnie dzisiaj uszczęśliwił :)

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję za te wszystkie serdeczne słowa:)
Anonimowy - w przepisie chodzi o kwaśną śmietanę, może być 12% lub 18%

Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

pieczesz go w termoobiegu ? czy grzałka góra-dół ? ;))
czy to bez różnicy ? :D

aga pisze...

ja piekłam góra-dół przy 190 st. C, ale spokojnie można również z termoobiegiem tylko trzeba ustawić niższą temperaturę na ok. 170-180 st. C
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

małe pytanko czy jeśli zrobię z podwójnej porcji muszę wydłużyć czas pieczenia czy nie ? :)

aga pisze...

może tak z 5-10 minut dłużej, a najlepiej to po prostu po tych np. 35 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Jak będzie suchy, czysty to ciasto jest gotowe.
Pozdrawiam:)

Agata pisze...

Hmmm...cos mi sie wydaje ze ten przepis wygral: wlasnie to ciasto upieke i zaniose do biura z okazji moich urodzin za tydzien..Dziekuje serdecznie za natchnienie!

aga pisze...

Agata - fajnie, że się zdecydowałaś, bo ciasto jest naprawdę smaczne, puszyste i takie mięciutkie. A... i daj znać jak wyszło:)

Anonimowy pisze...

super pomysl zabieram sie do roboty :) moj narzeczony lubi takie slodkosci i dzis spodziewam sie znajomych wiec bedzie jak znalazl :) Pozdrawiam i dziekuje za przepis :)

Anonimowy pisze...

wyszedl bardzo dobry :) :) polecam dla zapracowanych bo robi sie go bardzo szybko :)

aga pisze...

Anonimowy - bardzo dziękuję:) i cieszę się, że smakowało:)

Anonimowy pisze...

Ja zaraz tez sie biore za robote ale gore wysypie jagodami i zaleje czekoladowa polewa :)

Prześlij komentarz