" Potrzebne było mi ciasto, które można zapakować do walizki i przetransportować, tak żeby dotarło w całości. W tym celu postawiłam na prostotę, czyli takie zwyczajne muffinowe ciasto z dodatkiem białej czekolady. Spokojnie można w zamian dać mleczną, gorzką lub dorzucić orzechy, czy suszone owoce - jest tu pełna dowolność. W całości może nie dotarło, gdyż nie mogłam sobie odmówić i musiałam spróbować choć ten jeden kawałeczek:) A jako, że ciacho poleciało do rodzinki to myślę, że przymknęli oko na ten mały ubytek i zajadali ze smakiem. A na zdjęciach to właśnie ten brakujący element, hi hi :) "
Składniki:
- 250 ml mleka
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 100 g białej czekolady
Mokre składniki wymieszać w misce. Oddzielnie wymieszać składniki sypkie. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sypkich produktów. Mokre składniki wymieszać z suchymi łyżką, tylko tyle, aby się połączyły. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 30 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, lub polać polewą. Można również podać z dodatkiem konfitury wiśniowej.
39 komentarze:
Ech, szkoda, ze nie przetransportowalas go do mnie - wcale bym sie nie pogniewala :)
wygląda rewelacyjnie! Piekłam muffiny z białą czekoladą, pamiętam jak cudnie ze stałej, przeszły w płynną formę, by po wystygnięciu znów być twardymi kawałeczkami pysznego złota :)
Bardzo fajny pomysł:) Chętnie załapałabym się na kawałek.
Słusznie, jak tu się powstrzymać! Fajne te czekoladowe kropeczki :)
Ja też takie poproszę, już podaje adres :)
jakie smaczne musi być
A może być tak spakowała do pudełko i wysłała do mnie kawałeczek?
mmm.. wspaniale sie prezentuje!
buziaki ;*
Wspaniałe połączenie. Takie ciasta to moje ulubione :D
Piękny kawałek ciasta :-) Połączenie smaków jak dla mnie idealne :-) Pozdrawiam
dziękuję:) o... widzę, że jest trochę chętnych na taka słodką przesyłkę, więc wirtualnie wysyłam do wszystkich:)
cudnie wygląda ta czekolada w środku :)
Ja bym nic nie zmieniała. Z białą czekoladą wyglądają rewelacyjnie. Z pewnością dodaje ona ciekawego smaku :)
może podeślę Ci mój adres... :) te drobinki białej czekolady bardzo kuszące!
Oj to jak będziesz wysyłać do Karolci, to podeślij i jeden do mnie:) ....ja bardzo lubię takie proste ciasta ....pyszne są:)
Bardzo mi się podoba!
Wygląda pięknie! Pyszne ciasto :)
Ach, ta biała czekolada na tle ciemnego, kakaowego ciasta kusi!! :)
Wygląda cudnie :)
nie wytrzymam, gdzie Ty aga mieszkasz? powiedz a zaraz będę ha ha ha pozdrawiam
Dobrze, że chociaż kawałek dostałaś :)
Proste i tak doskonałe.Super.
Ojj, też bym mogła dostawać takie podarunki od rodziny :)
Bosko wyglądają te kropeczki białej czekolady .Pyczności .Następnym razem proszę wysłać kawałeczek do Szczecina
W moich wyjściowych ciastach też zawsze brakuje przynajmniej kawałka :) Piękne ciasto i bardzo smakowity dodatek.
Lubię takie ciacha, kradnę kawałek i uciekam :)
jakiej śmietany użyć?
Od tych ujęć jestem chora a jęzor wręcz mlaska z zazdrości za malutkim kawałeczkiem....Solidny kawałek to by mnie dzisiaj uszczęśliwił :)
pięknie Wam dziękuję za te wszystkie serdeczne słowa:)
Anonimowy - w przepisie chodzi o kwaśną śmietanę, może być 12% lub 18%
Pozdrawiam serdecznie:)
pieczesz go w termoobiegu ? czy grzałka góra-dół ? ;))
czy to bez różnicy ? :D
ja piekłam góra-dół przy 190 st. C, ale spokojnie można również z termoobiegiem tylko trzeba ustawić niższą temperaturę na ok. 170-180 st. C
Pozdrawiam:)
małe pytanko czy jeśli zrobię z podwójnej porcji muszę wydłużyć czas pieczenia czy nie ? :)
może tak z 5-10 minut dłużej, a najlepiej to po prostu po tych np. 35 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Jak będzie suchy, czysty to ciasto jest gotowe.
Pozdrawiam:)
Hmmm...cos mi sie wydaje ze ten przepis wygral: wlasnie to ciasto upieke i zaniose do biura z okazji moich urodzin za tydzien..Dziekuje serdecznie za natchnienie!
Agata - fajnie, że się zdecydowałaś, bo ciasto jest naprawdę smaczne, puszyste i takie mięciutkie. A... i daj znać jak wyszło:)
super pomysl zabieram sie do roboty :) moj narzeczony lubi takie slodkosci i dzis spodziewam sie znajomych wiec bedzie jak znalazl :) Pozdrawiam i dziekuje za przepis :)
wyszedl bardzo dobry :) :) polecam dla zapracowanych bo robi sie go bardzo szybko :)
Anonimowy - bardzo dziękuję:) i cieszę się, że smakowało:)
Ja zaraz tez sie biore za robote ale gore wysypie jagodami i zaleje czekoladowa polewa :)
Prześlij komentarz