czwartek, 10 listopada 2011

Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami



" Dobrze pamiętam to ciasto z dzieciństwa, z zeszytu z przepisami mojej Mamy, kiedy to jako mała dziewczynka przeglądałam go zawsze z ciekawością. Pamiętam też, że wtedy bardzo mi smakowało, ale jeszcze bardziej podobała mi się ta nazwa. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i mogę stwierdzić, że ciasto tak samo dobrze smakuje mi do dziś:) Bardzo dobrze sprawdza się połączenie kakaowego ciasta i kwaskowych jabłek, ciasto jest puszyste i miękkie, delikatnie kakaowe i delikatnie cynamonowe, a do tego fajnie soczyste od dużej ilości jabłek. "


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 -4 duże jabłka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i stopniowo wymieszane składniki sypkie. Dodać jabłka i wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut.

46 komentarze:

manoria pisze...

O tak masz całkowitą rację, to ciasto jest pyszne, wiem co mówię, bo niedawno również je piekłam tylko,że z gruszkami :-) I nie powiem z chęcią bym znowu sięgnęła chociaż po kawałeczek ;-)

Majana pisze...

Bardzo smakowite ciasto! :) Lubimy :)

annaz pisze...

uwielbiam prostote tego ciasta, a najlepsze wychodzi mojemu tacie :P

Anonimowy pisze...

Mam dokładnie te same wspomnienia :)) mama wycięła ten przepis z jakiejś gazety, nie pamiętam już, jakiej - ale pamiętam zdjęcie i nazwę ciasta. Jest pyszne :)

Madleine pisze...

Wyglada super - takie puszyste i lekkie :) Napewno wyprobuje!

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam to ciacho! :)

slyvvia pisze...

Uwielbiam takie proste, a doskonałe ciasta :D

ilka pisze...

To chyba będzie następne ciasto jakie upiekę:))

Dusia pisze...

lubię za prostotę i wygląd, dlatego zapisuję do wypróbowania, nazwa niezła;) przykuwa uwagę

Kasia pisze...

wygląda super :) preferuję takie domowe ciasta :) przypomina mi trochę regana, na którego przepis dostałam kiedyś od qmpeli :) super!

Aciri pisze...

Wygląda cudownie, ale salcesonem bym go nie nazwała:)

Silverose pisze...

Jak zwykle szybkie i pyszne :) Wilgotne ciasta z kwaskowatymi jabłkami to jest to!

kornik pisze...

lubię to ciasto, ale o nazwie salceson nie słyszałam:)

Bee Sweet pisze...

Jak na salceson to bardzo dobrze się prezentuje :)

Chocoholiczka pisze...

Ale pięknie wyglądają te jabłuszka! Genialnie rozłożyły się w cieście :)

ewelajna Korniowska pisze...

Ciasto do kawki i pogaduszek...:)

mania179 pisze...

Boski, łatwy i pyszny!

Kasia pisze...

Prawdziwego salcesonu nie tykam, ale taki... jak najbardziej! ;)

goh. pisze...

śmieszna nazwa jak na ciacho:))) wygląda apetycznie:)

Sue pisze...

Ostatnio robiłam podobne, ale z cynamonem. Takie ciasta są najlepsze :)

piegusek1976 pisze...

podobne do cukiniowego w swojej strukturze, lubię takie ciasta:)buziaki

kabamaiga pisze...

Salcesonu nie znoszę, ale takie ciacho z miłą chęcią.

Kaś pisze...

nazwa jest przednia :) a ciasto jak się patrzy!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam dziś to ciasto,choć bez cynamonu i niestety nie wyrosło mi tak ładnie.Mam jednak nadzieję,że smakowało będzie równie pysznie :)

Anonimowy pisze...

donosze, ze siedzi w piekarniku ;) tyle ze zamienilam olej na rozpuszczone maslo, nie lubie ciast na oleju. no i zobaczymy coz mi wyjdzie :) pozdrawiam, ola

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo:)
Inulec - nawet jak tak bardzo nie wyrosło to może chociaż smakiem nadrobi i mam nadzieję, że będzie smakować:)
Anonimowy - fajnie, że się skusiłaś na to ciacho, trzymam kciuki, żeby się udało i smakowało:)
Pozdrawiam serdecznie:)

anytsujx pisze...

Wspaniałe ciasto, znam go pod nazwą ,,Regan", bardzo często pikła go moja mama, pozdrawiam cieplutko ;)

tjaryma pisze...

Musi byc bardzo wilgotne. Pozdrawiam.

Patrycja Reszko pisze...

Pyszniaste!

ilka pisze...

No i upiekłam. Smakowało całej rodzince:)

aga pisze...

Ilka - cieszę się bardzo:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Miałam tylko 3 jajka w lodówce, więc przepis w sam raz dla mnie. Rośnie pięknie - a co dalej to się okaże. Zapach na cały dom!

aga pisze...

Anonimowy - mam nadzieję, że będzie smakować:)

Anonimowy pisze...

mam pytanie co do ciasta należy ubić jajka z cukrem czy białka z cukrem? z góry dziekuję za odpowiedz Magda:)

aga pisze...

Magda - należy ubić całe jajka z cukrem, a potem dodawać kolejne składniki:)
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

dziś wlasnie wpisałam w net : salceson i jest :) a do tego mam dokładnie te same wspomnienia. Mama robila to ciasto często z przepisu na kartce, potem już z glowy. To pierwsze ciasto, które zrobiłam sama jako nastolatka. O tyle smutno, ze mamy już nie ma :( tyle wspomnień za sprawa ciasta. Dzis zrobie je swoim dzieciom i opowiem, ze to ich babcia mnie nauczyla.

Anonimowy pisze...

Mój mężczyzna nie lubi ciast,ale o to mnie sam poprosił.Piekłam je już kiedyś,właśnie z tego przepisu i był zachwycony.Fajne jest również to, że ciasto im starsze tym lepsze.Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za przepis.

Daseinh pisze...

Zrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?

Anonimowy pisze...

To ciasto jest przepyszne i bardzo prosto się robi! Dziękuję za przepis!!! :)

Anonimowy pisze...

gorzki smak będzie, gdy dodasz za dużo proszku do pieczenia oraz jeśli źle wymieszasz składniki sypkie. Ja przesypuję wszystkie przez sitko.


Daseinh h pisze...
Zrobiłam ciasto wg przepisu i ma gorzki posmak. Czy to może być spowodowane rodzajem jabłek? Kupuje takie jakie akurat są w sklepie. Czy może ktoś miał podobnie?

Kabjula pisze...

Ciasto z tego przepisu piekę już chyba 10 raz i zawsze wychodzi bardzo dobre , zawsze się udaje. Jest pyszne posypane cukrem pudrem.

Anonimowy pisze...

I salceson i to ciasto...pycha!

Anonimowy pisze...

Gorzki, bo proporcje są absurdalne! Tyle spulchniaczy na taką małą ilość surowca.

Anonimowy pisze...

Te ciasto to jakaś porażka�� mało urosło ,suche . Wszystko robiłam według przepisu.

Unknown pisze...

Właśnie pieklam na niedzielę z tym, że ja mam trochę inny przepis ale mimo to jest super na całą blaszkę. Polecam

Anonimowy pisze...

Ciasto jest extra , wszyscy zachwyceni znika z talerza w mgnieniu oka 😉☀️

Prześlij komentarz