" Wcześniej robiłam szarlotkę na cieście ucieranym, ale już od dawna marzyła mi się taka normalna na kruchym cieście. No i w końcu właśnie taką upiekłam:) ... z dużą ilością jabłek, na cienkim cieście i cudownie pachnąca cynamonem... Sama w sobie nie jest zbyt słodka, co mi bardzo odpowiada, gdyż zawsze można sobie dosłodzić posypując po wierzchu cukrem pudrem. Szarlotka wyszła super i jest bardzo pyszna. "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cynamonu
Z mąki, jajka, masła, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować wysoki brzeg. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasta i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
45 komentarze:
Piękna!
Przepysznie wygląda!
Łał! jaka piękna! :)
wygląda pysznieee... mniam :)
Idealna :D
cudowna! kocham wszystkie szarlotki i ciacha z jablkami ; )
buziaki ;*
Cudna szarlotka!
Porywam kawałek!
Piękna jest!! Uwielbiam szarlotki!
Pozdrawiam ciepło:)
ależ smakowita, tak dużo jabłuszek, pycha :)
wygląda wspaniale!! pychota:)
mniami te jabłka są takie ciemnee :) ja jakoś takich nigdy nie mam w szarlotce chociaz daję duuużo cynamonu ^^
dokladnie tyle jablek ile lubie-tzn,DUZO:)
Wspaniała szarlotka :)
Nie ma to jak szarlotka:) Dużo jabłek - tak jak trzeba:)
Wyglada oblednie :) Napewno zrobie :)
ale ona jest obłędnie idealna :)
Twoja szarlotka sprawiła, że cieknie mi ślinka! Piękne zdjęcia :)
Cudowna, wygląda jak z cukierni :)
Genialna szarlotka! :)
Pierwsze zdjęcie jest najbardziej apetycznym zdjęciem szarlotki, jakie do tej pory widziałam! Sama smakowitość! - pomyślałam, że razem z naszą Dob. musimy niedługo Twój przepis koniecznie wypróbować :D
(...tylko tak patrząc na drugie foto - dziewczynki zaczęły mi tu kręcić nosem, że ciacho takie aż 'pod linijkę' nieco sztuczny ma 'look'... i po nim też ździebko bardzo suche się wydaje - ale to tylko, ne? xD)
Pozdrawiam,
N.
Jaka piękna! Wygląda jak taka ze schroniska z Zakopanego:)
Wygląda bardzo elegancko :-)
chyba już wiem jakie cisto zrobię na imieninki, które już niebawem :) pozdrawiam
bardzo Wam dziękuję za te miłe słowa:)
Nenecha - dziękuję:) mogę zapewnić, ze na pewno nie jest suche; ciasto jest fajnie kruche, a jabłka przyjemnie soczyste. A jeżeli chodzi "że pod linijkę" to ja już tak mam, że wszystko musi być równo i prosto:) Pozdrawiam:)
jak Ty to robisz, że udaje Ci się kroić ciasto tak idealnie równo? :D
Widzę, że jest mega cynamonowa ;) musi być bardzo smaczna ;)
a ja nigdy nie piekłam szarlotki! tą działkę zawsze zostawiałam babci :P
Dołączam się do zachwytów! Pyszność:)
Jaka równiutka wyszła! Ja zazwyczaj górę przerabiam na kruszonkę, ale jak patrzę na Twoje ciastko, to chyba następnym razem zrobię po Twojemu :)
Pozdrawiam
Dostojna szarlotka!:)
równiutka jak spod linijki :) jest perfekcyjna
I ja się zachwycam! Piękna szarlotka :)
Ślicznie Ci wyszła ta szarlotka.
Przepiękna Ci wyszła:)
uwielbiam! to jedno z moich ciast dzieciństwa :))
Jaka piękna!
Wspaniała! Jak z witrynki bardzo dobrej cukierni! Mniammm... :)
oj czy mogę prosić kawałeczek :)
wygląda wyśmienicie. A w smaku na pewnie jeszcze lepsza.
wygląda rewelacyjnie :)
Idealna szarlotka!:)
Coś pięknego:)
Uwielbiam taką szarlotkę :-)
dziękuję:) i jeśli tylko macie ochotę to proszę częstujcie się, choć tylko wirtualnie:)
Aga, Twoje zdjęcia są tak cudownie apetyczne, że aż ciężko opanować ochotę na słodkie, gdy się na nie patrzy! Zawsze jestem nimi zachwycona :-)
Szarlotka mnie kusi, z uwagi na to, że w tym składzie jest ciastem dość light ;)
Prześlij komentarz