" Przepis na ciasto zaczerpnęłam z tej strony i jestem z niego naprawdę zadowolona. Bardzo ładnie się zagniata, nie potrzebuje długiego wyrabiania i długiego wyrastania. Z tej porcji zrobiłam dwie pizze o średnicy 30 cm i średniej grubości ciasta. Oczywiście, jeżeli ktoś lubi pizzę na cieńszym cieście, to spokojnie można zrobić większe, a mniejsze jeżeli lubicie, gdy ciasto jest grubsze. Jeżeli chodzi o składniki, to te są bardzo proste: cienka, dobra kiełbaska i cebula, do tego trochę koloru w postaci kukurydzy i czerwonej papryki. A tak naprawdę to na pizzę można położyć co tylko się lubi i wtedy na pewno wyjdzie smacznie. Pizza bardzo nam smakowała, a w szczególności mojemu Mężusiowi, który teraz ciągle dopytuje się kiedy zrobię powtórkę. A, że tak ładnie prosi, to pewnie dam się namówić na kolejną pizzę w jakiejś smakowitej odsłonie, bo przecież czego się nie robi dla Ukochanej Osoby:) "
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 50 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy/oleju
- szczypta cukru
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- zioła (oregano, bazylia)
- ok.1 łyżeczki cukru
Dodatki:
- cienka dobra kiełbasa
- cebula
- papryka czerwona
- kukurydza
- ser żółty
Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki.
Przygotować sos: Do przecieru pomidorowego (w przypadku koncentratu rozcieńczyć go niewielką ilością wody) dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier i wymieszać.
Przygotować dodatki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Można ją też dodatkowo posolić i odstawić na kilka minut, wtedy cebula zmięknie i nie będzie surowa. Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę lub paseczki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce) uformować dwie pizze o średnicy 30 cm, można też i większe, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto posmarować sosem, ułożyć przygotowane dodatki i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą rumiane.
30 komentarze:
wygląda przeapetycznie:)
Ale pysznie wygląda!
bo domowa pizza jest najlepsza ...a Twoja kusi kolorami:)
Wygląda rewelacyjnie...od razu sie głodna zrobiłam!
piękne zdjęcia!
a te kolory? cudowne.
Wygląda na przepyszną! Bardzo lubię takie nieskomplikowane dodatki :)
Przepyszna i bardzo bogato napakowana :)
MNIAM MNIAM .....MAMMMMA MIJJAAAA ! :)
Och prawdziwa domowa pizza :)
pizza idealna! :)
Pysznie wygląda! :D
Mniam! Jaka wspaniala pizza! :)
piękne zdjęcia i przepyszna pizza
bardzo lubimy wiejską;)
i znów jestem głodna
Pyszności. Muszę zrobić pizzę, bo już dwa tygodnie nie jadłam ;)
O mniam! Cudownie smacznie wygląda! :))
Super apetyczne! aż zgłodniałam:)
Uwielbiam taką pizzę! :)
no to łapię za kawałeczek bo wygląda baaardzo apetycznie:)
bardzo, ale to bardzo dziękuję:)
Mogę sobie teraz taką zamówić? Rozmarzyłam się ....
chyba w piątek upiekę pizze z dzieciakami :D
zachwyca! taka puszysta, z pysznymi dodatkami... super
Dziękuję:) z chęcią bym Was wszystkich poczęstowała ta pizzą:)
Kocham pizze! Do tego stopnia, że pochlipuję, widząc takie smakowite foto, którego "zawartości" nie mogę zjeść ;)
Auaaaaaaaa głodna jestem a tu takie widoki mi serwujesz !!!
Ojej! Aż mnie skręca na widok tej pizzy... Cudna!!! :)
W weekend zrobiłam trzy pizze, oczywiście nie tylko dla siebie ;) Teraz jak patrzę na zdjęcia to chcę kolejne zrobić i zajadać :D AH!
Postanowione, to będzie następna pizza jaką zrobię :D
Prześlij komentarz