czwartek, 9 lutego 2012

Muffinowe ciasto z jagodami



" To ciasto, to coś w stylu - trochę lata w środku zimy. Puszyste, mięciutkie i delikatne ciasto z owocami. Już nie mogę doczekać się takich świeżych, soczystych letnich owoców, jednak na nie trzeba jeszcze trochę poczekać, więc wykorzystałam mrożone jagody, które mam w zamrażarce dzięki mojej Mamie. Oczywiście, do ciasta można dodać dowolne owoce, a nawet bakalie i za każdym razem będzie bardzo smaczne. Łatwość i szybkość wykonania pozwala upiec takie ciasto zawsze, gdy tylko najdzie nas ochota na jakiś słodki dodatek do herbaty lub kawy. "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

35 komentarze:

Patrycja pisze...

Gdybym miała jagody...

Myszki in cucina pisze...

Ciasto idealne!

Wiewióra pisze...

Ciasto faktycznie wybitnie muffinkowe :D i bardzo apetyczne :D

Dusia pisze...

z jagodami, powiało latem:)

pieczarka mySia pisze...

pycha! :)

monami pisze...

u mnie akurat ostatnia torebka jagód w zamrażarce :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

szybkie i przepysznie wygladajace ciasto:) ...a ja mam jeszcze kilka woreczków jagód:)

ola pisze...

Wakacyjnie mi się kojarzy :D

Kamila pisze...

Idealne na wspominanie lata, gdy za oknami śnieg pada :)

madzik pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, dobrze że mam jeszcze jagody w zamrażarce :)

Majana pisze...

Świetne! Bardzo mi się podoba. Lubię takie ciasta no i przypominają mi lato.
Pozdrowienia:)

Aciri pisze...

Wielka szkoda, że już nie mam zamrożonych jagód. Napatrzę się na zapas u Ciebie:)

kabamaiga pisze...

Aż mi się moje ucierane z jagodami przypomniało.

anytsujx pisze...

Jagody, jagody, jagody, ale mi smaka narobiłaś, że hej, ciasto wygląda obłędnie, buziaki :*

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo:)

Bea pisze...

Uwielbiam takie ciasta! :)
Czy jagody przed pieczeniem rozmrazasz? Czy dajesz zamrozone?

Gosia pisze...

Aga- też tęsknię do letnich wypieków...

MAUGUSTYNA pisze...

wygląda bardzo apetycznie!
zapewne też tak smakuje:)
kusisz....oj kusisz...;)
pozdrawiam

Kulinarnie pisze...

Wygląda na pyszne :) Mam w zamrażarce wiśnie i truskawki, muszę pokombinować :)

magda k. pisze...

Bardzo pysznie się zapowiada i wydaje mi się, ze mam jeszcze jakieś pomrożone owoce :)

Russkaya pisze...

Aga, i skąd ja teraz jagódki wezmę? Och, jak bym zjadła takiego ciacha... :(

aga pisze...

Dziękuję:) Chyba trochę narobiłam Wam smaku na takie letnie ciacho:)
Bea - daję zamrożone, choć w sumie to sama zastanawiam się jak jest lepiej, ale jakoś tak zawsze odruchowo sypie mrożone.
Pozdrawiam:)

lutka40 pisze...

Narobiłaś mi smaka .Wygląda cudownie i tak letnio .Pycha

Jak u Ma-gdy pisze...

jako dość zaawansowana użytkowniczka blachy do muffinów wielokrotnie zastanawiałam się, co by było, gdybym z muffinowego ciasta zrobiła placek zamiast muffinów, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi spróbować (może dlatego, że najczęściej robię muffiny dla kogoś, a z daniami serwowanymi innym osobom staram się nie eksperymentować); utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że warto spróbować :)

AGATKA pisze...

super ciekawe przepisy w blogu smaczne ciasto i fajny blog

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

I zamarzyłam o lecie, i o Twoim cieście...
Pozdrawiam!

Monica pisze...

Ja tez nie mogę doczekać się świeżych owoców i lata :)
Dobrze, że w ziemi można sobie co nieco odmrozić i takie pyszne ciacho upiec :)

Monica pisze...

W ZIMIE oczywiście, nie wiem jak wkradła mi się tam ziemia haha ;)
Pozdrawiam!

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję, bardzo miło czytać takie serdeczne słowa:)
Pozdrawiam cieplutko:)

Anonimowy pisze...

Czy aby napewno tyle proszku i sody?

aga pisze...

Anonimowy - tak, tyle co podałam, jeżeli jednak obawiasz się tej ilości to dodaj po 3/4 łyżeczki.

Anonimowy pisze...

Dobry przepis, polecam!

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję:)

Anonimowy pisze...

Robilam 3 razy ten przepis, za pierwszym tak jak podalas- z jagodami, za drugim z jablkami i dla mnie bylo za suche, wiec postanowilam dzis zrobic z dzemem porzeczkowym i wyszlo idealne nie za slodkie :D pozdrawiam :)

aga pisze...

Anonimowy - to fajnie, że w końcu wyszło takie jak trzeba i smakowało:)

Prześlij komentarz