poniedziałek, 6 lutego 2012

Ciasto jabłkowe z orzechami



" Smaczne ciasto z lekką nutą cynamonu i chrupiącymi orzechami. A za sprawą dodatku startych jabłek także wilgotne i takie... jakby to powiedzieć "mięsiste". Tzn, chodzi mi o to, że ciasto (jak widać na zdjęciu) nie jest puszyste i wyrośnięte, a raczej takie trochę zbite, ale nie zakalcowate. Dobrze się przechowuje i pozostaje świeże nawet na drugi dzień. Korzystałam z tego przepisu, w którym poczyniłam kilka drobnych zmian, zmniejszyłam ilość cukru, dałam więcej orzechów i upiekłam w jednej większej blaszce. Pominęłam też krem, gdyż nie miałam ochoty na tego typu dodatki. Oprócz orzechów do ciasta można dorzucić rodzynki, czy inne bakalie, ja dodałabym również więcej cynamonu, żeby ten aromat był bardziej wyczuwalny. "


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g brązowego cukru muscovado
  • 250 ml oleju
  • 4 jajka
  • 3 jabłka
  • 150 g orzechów włoskich

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę, cynamon, sodę i cukier połączyć w jednym naczyniu. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka, olej i wymieszać. Wsypać suche składniki, dodać orzechy i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Foremkę 20 x 32 cm (dolne wymiary) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut.

30 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Jabłkowo orzechowe ciasto musi smakować rewelacyjnie:)

Kamila pisze...

Wilgotne ciasto to coś dla mnie. Pycha!

Grażyna pisze...

Ostatnio polubiałam cynamon więc chyba się skuszę na takie ciasteczko bo ostatnio naszła mnie ochota na ciastka z jabłkami. :-)

lutka40 pisze...

Wygląda kusząco

kulinarne-smaki pisze...

Jak ja kocham Twoje wypieki :)

asieja pisze...

jest takie jesienno zimowe..:-)

kabamaiga pisze...

Bardzo lubię takie wilgotne ciasta, a jak są w nich jeszcze bakalie to już rewelacja.

margot pisze...

teraz w tym zimie takie ciacho to by się przydało , cudne jest

Lucy pisze...

O kurcze ale mi narobiłaś ochoty -dzisiaj po pracy muszę je wykonać :-)

Lucy pisze...

O kurcze ale mi narobiłaś ochoty -dzisiaj po pracy muszę je wykonać :-)

Tamara pisze...

Wygląda nader apetycznie, muszę spróbować!

Helen pisze...

Robię podobne tylko w foremce do keksa.

pieczarka mysia pisze...

wspaniale ciacho Kochana :)*

madzik pisze...

Robiłam podobne :) Tego typu ciasta należą do moich ulubionych, a to prezentuje się niezwykle smakowicie :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszne ciasto. Jabłko i orzechy tworzą zawsze udany duet.
Pozdrawiam Cię:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Uwielbiam takie ciasta.. proste i pyszne ...a i pięknie się prezentują:)

Ewam pisze...

Uwielbiam takie miesiste ciasta!!

Majana pisze...

Pyszny zestaw smakowy. Bardzo mi sie podoba :)
Pozdrowienia:)

horneja pisze...

Ciasta z dodatkiem orzechów, rodzynek i jabłek,chociaż takie proste są zawsze pyszne! Twoje wygląda zachęcająco!

aga pisze...

dziękuję i gorąco Was pozdrawiam:)

piegusek1976 pisze...

aga drożdżowego już nie mam ale zapraszam na chrusto-wiatraczki :)
buziaki

Kaś pisze...

lubię takie "mięsiste" ciasta, super!

Karmel-itka. pisze...

zimowa "wiewióreczka"!
lubiana, oj, bardzo ;]

Beata pisze...

U Ciebie każde ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni!

magda k. pisze...

uwielbiam wszystko z orzechami :) piszę się na to ciasto :) super

Usagi pisze...

Yumi yumi takie ciacho. ja kiedyś robiłam podobne, tylko z jabłek krojonych na plasterki - fajnie, warstwowo wyglądało.
Pozdrawiam

Saratelka pisze...

Świetne ciacho! Bardzo lubię takie połączenie smaków :)

gruszka z fartuszka pisze...

mmm :) już czuję smak tego ciacha :) muszę podrzucić przepis mamie, ona kolekcjonuje ciasta na oleju, odkąd lekarz zabronił jej używać masła ze względu na cholesterol :) wygląda przepysznie!

aga pisze...

dziękuję za wszystkie miłe słowa:) a ciacho polecam jak najbardziej:)

Anonimowy pisze...

Nie mam termoobiegu - to jaką temp mam ustawić do pieczenia tych pyszności

Prześlij komentarz