" Ciasto z serii prostych i szybkich. Takie do przygotowania na już, gdy zachce się nam czegoś do herbatki. Można je zrobić z różnymi owocami, a nawet upiec jako babeczki. Miękkie, wilgotne i soczyste od owoców. Takie zwyczajne letnie ciasto z owocami. "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 ml kwaśnego mleka
- 2 jajka
- 400-500 g truskawek
Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę wymieszać w jednym naczyniu. Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z kwaśnym mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Foremkę 20 x 32 cm lub trochę mniejszą 22 x 26 cm, wtedy ciasto będzie wyższe, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i na wierzchu ułożyć truskawki. Piec ok. 30 minut w 180 st. C. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
/Przepis własny/
26 komentarze:
Zwyczajne a wspaniałe:)
Takie ciasta są najlepsze :)
Musiało być przepyszne;)
Pysznie wyglada. Wlasnie mi sie zachcialo takiego ciasta do herbatki...moge wpasc? :)))
Buziaki.
Ciasto wygląda obłędnie!
Apetycznie wyglądają!
pewnie, to ciacho jest tak samo dobre jak na jogurcie:) mmmmmmmmmmm spróbuję kiedyś na maślance
alez puszek, wyglada na bardzo wilgotne (:
Uwielbiam takie, proste i szybkie, co zawsze się udają. Pyszności!
szybkie, smacznie i ładnie wygladające ciasto:) pozdrawiam
I takie ciacha na szybko z owocami są najlepsze :-)
Prosty przepis na pyszne ciacho :)
takie ciasta moglabym jesc codziennie.
Cudowne ciasto i pyszne smaki :)
"serii prostych i szybkich" i bardzo smacznych :)
Pyszne! Proste przepisy zawsze dobrze się sprawdzają :-)
Kolejne wspaniale ciacho Agus ;* brawo!
ma takie piękne dziury! urodziwa struktura wnętrza.
Nie wiem dlaczego robie drugi raz ciasto na zsiadlym mleku i wychodzi mi guma i zakalec ;(
pysznie wygląda :)
Jak pięknie Ci wyrosło!
bardzo dziękuje za wszystkie komentarze, pozdrawiam Was serdecznie:)
majka - tego już nie ma, ale wpadaj to będę miała okazję upiec kolejne:)
Antenka - ja bardzo lubię takie ciasta na maślance, jogurcie bo są wilgotne i mięciutkie:)
Nie wiem jak to się stało, że ostatnio nie bywałam u Ciebie na blogu, ale już żałuję, bo nic się nie zmieniło, jest pyszne i słodko, a zdjęcia są niezwykle apetyczne tak jak zawsze! Pozdrawiam :)
o tak to ciasto z serii tych które zawsze się udają i smakują wybornie:) uściski
Patrząc na zdjęcie , to wypada tylko wzdychać i żałować,że ono nie jest u nas :) Bardzo apetyczna propozycja
w przepisie zabraklo tluszczu (maslo, olej), ciasto zrobilam, ale wyszlo kluchowate i nie dobre. Mozna zjesc, ale zadna rewelacja.
Prześlij komentarz