czwartek, 21 czerwca 2012

Sernik truskawkowy na zimno



" Kolejny truskawkowy smakołyk w postaci sernika na zimno. Wcześniej robiłam już takie serniki, ale zawsze staram się jakoś je odmienić. Był taki zwykły sernik na zimno i był sernik z czekoladą, a teraz jest truskawkowy. Tym razem oprócz owoców na wierzchu, do masy serowej dodałam zmiksowane truskawki, żeby sernik był jeszcze bardziej truskawkowy. "


Składniki:

  • 700 g sera mielonego z wiaderka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 350 ml musu truskawkowego*
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze. Wymieszać herbatniki z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki. 
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć podaną ilość i dodać do sera. Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na zastygnięty sernik i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

* taką ilość można uzyskać z ok. 300-400 g truskawek

/Przepis własny/

44 komentarze:

Drui... pisze...

Pięknie wygląda! Kulinarne arcydzieło ;)

Majana pisze...

Jest cudowny! :)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

"śpieszmy się używać truskawek tak szybko ich sezon się kończy":) wspaniałe wykorzystanie i piękna prezentacja

Angie pisze...

Uwielbiam takie serniczki, a Twój wygląda po prostu idealnie!

Kamila pisze...

Idealny!

Patyska pisze...

Boski... no po prostu boski! :)

Antenka pisze...

Aguś twoje ciacho wymiata:D widać, że jest mocno truskawkowy, bo masa wygląda jak koktajl z truskawek. Pyszności

Evitaa pisze...

Te truskawkowe pesteczki fajnie wyglądają w spodzie sernika. Megatruskawkowy :)

Beatrice pisze...

Rewelacyjnie wygląda!

oliwek pisze...

przepiękny sernik :) jak z żurnala:)

Joasia, Domowe Frykasy pisze...

Świetny blog! Bardzo interesujące przepisy na ciasto- pełno owoców, nie za ciężkie- takie jak lubię :) Na pewno będę zaglądać regularnie, tylko dziwi mnie, dlaczego mnie wcześniej tutaj nie było? Pozdrawiam serdecznie!

Samantha pisze...

Znakomita pyszność :)

amaranthrose pisze...

Ciasto jest obłędne:)

flowerek pisze...

Wyglada przepysznie!

Nemi pisze...

Napatrzeć się nie mogę:)

Ola pisze...

to taki podwójnie truskawkowy, czyli podwójnie przepyszny :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

jak dla mnie rewelacja:) wspaniały sernik:)

cudawianki pisze...

alez u Ciebie truskawkowo! pysznie! ten torcik podoba mi sie szczegolnie!! :-))

madzik pisze...

Za każdym razem, gdy zajrzę na Twojego bloga, widzę tu same smakołyki, wszystkie chciałabym zrobić, ale w jakie ja się ubrania wtedy zmieszczę? Wspaniałe masz tu smakołyki :)

Monica pisze...

Piękny! Jakie równe kawałeczki :) Zjadłabym do popołudniowej kawki :)

mojetworyprzetwory pisze...

WoW! Wygląda wspaniale i kusi na całego;)

Gosia pisze...

cudny, też się do jakiegoś sernika truskawkowego przymierzam :)

wiosenka27 pisze...

Rewelacyjnie wygląda:)

Patrycja pisze...

Potwierdzam słowa Wiosenki!

Nadzieja pisze...

Wygląda pysznie i baardzo truskawkowo :)

Karmel-itka. pisze...

truskawkowy sernik na zimno?
a jakżeby! kwintesencja lata.

Joanna Skoraczyńska pisze...

właśnie takiego sernika bym zjadła :-)

pasjonatka pisze...

tak pieknie ścięty idealnie rowno ;p i pieknie smakuje

aga pisze...

Bardzo dziękuje:) szczerze polecam ten serniczek, bo łatwo się go przygotowuje i naprawdę pysznie smakuje:) ooo... i jeszcze mi się zrymowało:)
Ale babka i robi to co lubi - zgadzam się z Twoim hasłem w 100% i dlatego wykorzystuję truskawki na maksa:)
Joasia, Domowe Frykasy - cieszę się, że Ci się u mnie spodobało i zapraszam jak najczęściej:)

shinju pisze...

Obłędny :)

Helen pisze...

Wygląda wspaniale:)

Tygrysica pisze...

Jak zwykle apetyczne zdjęcie. Czym Ty kroisz te ciasta, że takie równiusienkie Ci zawsze wychodzą?

Rossa Monna pisze...

Wygląda bardzo apetycznie. Razem z teściową szukałyśmy jasnego przepisu na taki sernik i chyba w końcu znalazłyśmy =]

aga pisze...

dziękuję:)
Tygrysica - po prostu zwykłym nożem, ale przykładam do tego uwagę, bo lubię gdy ciasto jest równo i ładnie pokrojone:)
Rossa Monna - naprawdę polecam:)

pieczarka mySia pisze...

Kocham sie w takich letnich sernikach ;*

piegusek1976 pisze...

fantastyczne ciasto:) pozdrawiam

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

PRZECUD0WNY!

olesia pisze...

cudownie - fantastyczne ciacho:) siwetny blog a przepisy w nim poezja :)
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Ojej, obledny serniczek :D

Anonimowy pisze...

Jesli bym chiala zrobic to w okraglej blaszcze to o jakiej srednciy? pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Jest wysmienity

Anonimowy pisze...

A mi niestety nie wyszedł.zrobiłam wg przepisu lecz masa serowa nie zastygła :’( może przez pogodę? Jest ponad 30°
Smak wyśmienity ale mi niestety trochę pływa...
zamiast herbatników polecam pół na pół biszkopty z ciastkami owsianymi.
ja mam okrągłą blaszke około 22-25 cm i się zmieścił.
Ania W.

Katarzyna Sokołowska pisze...

ja zrobiłam wczoraj i jest przepyszny

Anonimowy pisze...

Przepis - godny pożałowania.
Po dwudziestu czterech godzinach masa wciąż nie stężała, pomimo, że zastosowałam dokładne proporcje.
Zmarnowane składniki, to pierwsze od lat ciasto, które mi nie wyszło.

Prześlij komentarz