czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami



" Gdy zapragniecie mieć jakiś słodki podwieczorek przygotujcie sobie takie oto proste ciasto. Wszystkie składniki do miski, kilka ruchów mikserem, do piekarnika i gotowe. Mało pracy, a efekt naprawdę smakowity. Ciasto jest puszyste i miękkie. Jest naprawdę bardzo smaczne, o czym może świadczyć, ze połowa zniknęła zaraz po wyjęciu z piekarnika. I co z tego, że gorące, że parzyło w palce, ale smakowało tak pysznie w towarzystwie zimnego mleka, że nie mogłam sobie odmówić kolejnego kawałka i kolejnego i kolejnego... "


Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2/3 kostki margaryny/masła (ok.160 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny (małej)
  • truskawki

Truskawki odszypułkować i przekroić na pół. Margarynę roztopić na małym ogniu i zostawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i wlać roztopiony tłuszcz. Wszystko zmiksować mikserem. Ciasto wylać do blaszki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek środkiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 30 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis z gazety z moimi zmianami/


29 komentarze:

mojetworyprzetwory pisze...

Ale piękne! Uwielbiam takie szybkie, sielankowe ciasta z owocami letnią porą! Pyszne zdjęcia!

Karmel-itka. pisze...

klasyka, a jaka wspaniała. nie, nudna z pewnością nie!

Angie pisze...

Przepysznie wygląda!

Majana pisze...

Piękne to ciasto. Uwielbiam truskawki, a takie ciasta są wspaniałe :)

Gula pisze...

Ciekawe czy takie pyszności wyjdą w wersji bezglutenowej:)

Agiatis pisze...

Niebo w gębie;)

pieczarka mySia pisze...

pycha ciacho - musze zrobic! :)

bartoldzik pisze...

I znów nabrałem ochoty na ciacho...

Margarytka pisze...

Piękne ciasto, uwielbiam ciacha z truskawkami. Tylko zastanawia mnie ilość proszku do pieczenia. Na pewno aż 3 łyżeczki na 1,5 szklanki mąki? (nie czepiam się, raczej się zastanawiam :-))
Pozdrawiam.

majka pisze...

Cudowne! Jak sie tak napatrze na te wszystkie pyszne ciasta u Ciebie to pozniej nie moge spac po nocach :)))) Zjadlabym maly kawaleczek :)

Antenka pisze...

pychaa! wspaniale wygląda to ciacho i cudnie pewnie smakuje! uwielbiam takie ciasta:D

Danusia pisze...

nie potrafię sie oprzeć tym Twoim zdjęciom! (:

Kamila pisze...

Jesteś mistrzynią wypieków :)

Samantha pisze...

Przepiękne, smakowite ciacho :)

flowerek pisze...

Jakie piekne puszyste i apetyczne ciasto. Ja tez na pewno zjadlabym jeszcze gorace :)

Nemi pisze...

Uwielbiam ciasta z dodatkiem truskawek;)

aga pisze...

pięknie dziękuję i naprawdę zachęcam do tego wypieku:)
Margarytka - teżm mi się tak wydawało i miałam zamiar wsypać 2 łyż., bo obawiałam się, że będzie posmak gorzkawy, ale zagapiłam się i wsypałam 3. Niczemu to nie zaszkodziło, posmak proszku nie był wyczuwalny, ale myślę, że spokojnie można dać 2 łyżeczki i też powinno być dobrze.

Amy pisze...

Takie proste i takie apetyczne:).

pasjonatka pisze...

kocham twoje ciasta z prostote ;)

mania179 pisze...

Puchate, soczyste, wspaniałe! :)

Kaś pisze...

"I co z tego, że gorące, że parzyło w palce, ale smakowało tak pysznie w towarzystwie zimnego mleka, że nie mogłam sobie odmówić kolejnego kawałka i kolejnego i kolejnego..." jakbym czytała o sobie :)

Sonja pisze...

Ach Kochana, nie idzie sie oprzec takiemu ciastu!

andzia-35 pisze...

Piękne zdjęcia!:)
Uwielbiam takie proste szybkie ciacha:))

Asia pisze...

Takie szybkie ciacha są najlepsze na świecie :-)

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo :)

adrianamilner pisze...

Aga ciasto wygląda fantastycznie, ciao!

sookie pisze...

Zawsze się zastanawiam, ale nigdy jeszcze nie odważyłam się spróbować - czy takie roztopione masło lub margarynę można z powodzeniem zastąpić olejem rzepakowym? Bo olej jednak dużo zdrowszy i bogaty w omega-3, a konsystencję powinno mieć podobną. Co sądzisz?

Anonimowy pisze...

własnie dziś upiekłam ale dałam podwójne porcje na wieksza blache . Wyszło pyszne. Warunek piec tylko na termoobiegu

Janka pisze...

Apetyczne!

Prześlij komentarz