poniedziałek, 4 czerwca 2012

Francuskie ciasto z rabarbarem



" Do całej kolekcji rabarbarowych ciast dołączę jeszcze tylko to jedno, bo już w kolejce czekają truskawki. Wcześniej było już norweskie ciasto, a teraz natknęłam się na francuskie.
Proste, ucierane ciasto z kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałów. Jeżeli miałabym wybierać, to norweskie smakowało mi lepiej, gdyż było bardziej puszyste. Natomiast to, nie wiedzieć czemu wyszło trochę takie suchawe, ale spokojnie można je sobie zjeść na podwieczorek do herbatki. "


Składniki:

  • 114 g masła
  • 1 1/4 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • 400 g rabarbaru

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać mąkę, proszek i sól. Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wsypywać mąkę z dodatkami i miksować na małych obrotach. Dodać rabarbar  i wymieszać. Przełożyć do foremki, wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut.

/Przepis pochodzi stąd/

18 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

mmm... uwielbiam rabarbar cieście.

Majana pisze...

Wygląda pięknie. Mówisz,że troszkę suchawe mimo rabarbaru?
Pozdrowienia:)

pieczarka mySia pisze...

Kolejne wspaniale ciacho Agnieszko! Nie wiem jak Ty to robisz, ale czarujesz mnie swoimi wypiekami :)

Kamila pisze...

Świetnie wygląda!

kuchenny bałagan pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

mojetworyprzetwory pisze...

jak z migdałam to biorę w ciemno, bo też robiłam i było wspaniałe;) Pyszne ciacho!

Pauli pisze...

ahh jakze apetycznie sie prezentuje !

alicja pisze...

Widzę, że u Ciebie istny szał rabarbarowy! :) Żałuję strasznie, że wszystkie przepisy na masełku - mi lekarz zalecił odstawienie masła na rzecz oleju rzepakowego (ach ten cholesterol!). A wyglądają tak pyyyysznie!

Panna Malwinna pisze...

Zachwycasz przepisami rabarbarowymi;)

Angie pisze...

Przepysznie wygląda!

Evitaa pisze...

Te nieco bardziej suche ciasta też mają swój urok - można je maczać w kawie! :) Podoba mi się połączenie rabarbarowego nadzienia z płatkami migdałów. I to rabarbarowe szaleństwo u Ciebie :).

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

bardzo łądnie wyglada:)

Bon Appetit! pisze...

Świetny przepis! A ciacho wygląda smacznie :)

aga pisze...

bardzo Wam dziękuję:) a już niebawem zamienię to moje szaleństwo rabarbarowe na truskawkowe:)

kruszyna pisze...

Ojj zjadłabym kawałek do wieczornej herbatki :)

Samantha pisze...

Pięknie i pysznie się prezentuje :)

Natalia pisze...

Świetne :)

anytsujx pisze...

Wygląda cudnie ....

Prześlij komentarz