poniedziałek, 23 lipca 2012

Migdałowo-porzeczkowa beza
na kruchym spodzie



" To ciasto może i nie wygląda jakoś okazale, ale za to smakuje niesamowicie pysznie!
Kruchy spód, a na wierzchu duża warstwa bezy z mielonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami. Takie połączenie sprawdza się idealnie, gdyż słodkość bezy cudownie komponuje się z kwaśnym smakiem porzeczek. Ciasto jest mocno owocowe, a przez to mocno orzeźwiające. "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. czubata mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza migdałowo-porzeczkowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 600 g czerwonych porzeczek

Ciasto: W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodać jajko i ponownie delikatnie zmiksować. Ciasto wyjąć, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i umieścić w foremce 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Beza: Białka ubijać dosypując stopniowo cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i zmiksować. Dodać porzeczki i wymieszać delikatnie łopatką. Bezę wyłożyć na przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut.

/Przepis lekko zmieniony pochodzi z gazety Tina/

25 komentarze:

marinia pisze...

Zdjęcie jak zwykle cudne! A ciasto do wypróbowania :)

Kamila pisze...

Jak to nie wygląda wspaniale, jest cudowne!

Madzialena pisze...

Oj ciacho wygląda apetycznie, widać, że musi być pyszne :)

wiosenka27 pisze...

Pyszne, kolejne ciasto od Ciebie. Dzięki:)

Samantha pisze...

Ciasto wygląda bardzo okazale i bardzo pysznie, piękna kompozycja owocowa :)

Eff pisze...

No i masz mnie :). Przywiozłam czerwone porzeczki od rodziców i właśnie rozważałam, co z nimi zrobić :). Pyyyycha.

Aga pisze...

Takiego wykonania bezy jeszcze nie widziałam:) Super pianka musiała z tego wyjść:)

Dusia pisze...

ale piękne ciasto :)

Nemi pisze...

Poezja smaku:)

Asiek pisze...

Nie wygląda okazale? Wygląda bardzo pięknie i bardzo, bardzo apetycznie!:)
Pozdrawiam:)

Aciri pisze...

Beza i porzeczki to coś zdecydowanie dla mnie:) Pięknie wygląda.

Majana pisze...

Ach,niesamowite jest to ciasto! Piękny ma kolor i konsystencję. Mniam!

Smakiem Pisany pisze...

Jak to nie jest okazałe? Prezentuje się niezwykle! Porwałabym kawałek ;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

pasjonatka pisze...

^^ *.*

Ola pisze...

poproszę kawałek, natychmiast!

Joanna pisze...

Ciasto wygląda baaaaaardzo korzystnie :)

pieczarka mySia pisze...

Mniam, ale pysznosci Agus ;)*

aga pisze...

Fajnie, że się Wam podoba:)
Dziękuje i pozdrawiam:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Poproszę kawałek, przyda sie dla orzeźwienia w ten gorrący dzień:) pozdrawiam

Ola pisze...

uwielbiam porzeczki w takich wypiekach!

piegusek1976 pisze...

ale mi narobiłaś ochoty-uwielbiam porzeczki w ciastach:) pozdrawiam

Asia pisze...

Piękne ciasto :) Zacznę zaraz rozpaczać, że z mojego ogrodu zniknęły już porzeczki i na moim blogu niestety już nic porzeczkowego się nie pojawi. Pozostaje mi spróbować z malinami :)

Pozdrawiam :)

Z miłości do jedzenia pisze...

Obłędne są te Twoje ciasta, kazde po kolei. Chciałam zrobić któreś z nich, ale nie potrafię się zdecydować które :)

agnieszka pisze...

To ciasto wygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje :)

Anonimowy pisze...

Gdy tylko zobaczyłam to ciasto , od razu mi się spodobało. Bardzo lubię porzeczki, zawsze je konsumuję z cukrem. Więc porzeczki z beza bardzo mi pasowały.
Dziś udało mi się dostać jeszcze porzeczki i ciasto zostało upieczone.
Do obejrzenia tutaj :http://www.wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=501892&post=502034
Powiem tak - smaczne choć oczekiwałam czegoś innego. Być może to kwestia wprawy, bo chciałabym by beza była bardziej chrupiąca ... Więc trzeba próbować by dojść do perfekcji.
Pozdrawiam :)
promyczek71

Prześlij komentarz