" Serniki na zimno robiłam już z wieloma różnymi sezonowymi owocami. Natomiast ten sernik z czarną porzeczką zrobiłam po raz pierwszy, ale już wiem, że nie był to na pewno ostatni raz. Jestem zachwycona tym smakiem i muszę Wam powiedzieć, że jest bardzo pyszny!!!
Ma wyważony smak, jest zarówno odpowiednio słodki jak i odpowiednio kwaśny. Jednak te smaki trzeba sobie dobrać odpowiednio pod siebie. Ja lubię mniej słodkie i dla kogoś innego może to być za mało, więc należy próbować masę na etapie przygotowywania i w miarę potrzeby dosłodzić według własnego uznania. Nam bardzo przypadł do gustu właśnie taki kwaskowy porzeczkowy smak, który powoduje, że sernik jest cudownie orzeźwiający i chłodzący, wręcz idealny na upalne letnie dni. "
Ma wyważony smak, jest zarówno odpowiednio słodki jak i odpowiednio kwaśny. Jednak te smaki trzeba sobie dobrać odpowiednio pod siebie. Ja lubię mniej słodkie i dla kogoś innego może to być za mało, więc należy próbować masę na etapie przygotowywania i w miarę potrzeby dosłodzić według własnego uznania. Nam bardzo przypadł do gustu właśnie taki kwaskowy porzeczkowy smak, który powoduje, że sernik jest cudownie orzeźwiający i chłodzący, wręcz idealny na upalne letnie dni. "
Składniki:
Spód:
- 225 g herbatników
- 90 g masła
Masa serowa:
- 600 g sera mielonego z wiaderka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 250 g drobnego cukru
- 400 g czarnej porzeczki
- 4 łyżki żelatyny
Wierzch:
- ok. 80 g czarnej porzeczki
- 1 galaretka czarna porzeczka
Spód: Masło rozpuścić i zostawić do
przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze i wymieszać z
masłem. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać
herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki.
Masa serowa: Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Białą masę serową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia, na ok. 30-40 minut. W międzyczasie porzeczki zmiksować blenderem, można
jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się ziarenek i
skórek, ale mi one nie przeszkadzają, a wręcz dodają ciastu uroku. Zmiksowane porzeczki wymieszać z odłożoną porcją masy serowej.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Gdy jasna warstwa będzie już zastygnięta wylać na nią masę porzeczkową i wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać lekko kiślowatą galaretkę i wymieszać. Na zastygnięty sernik wylać galaretkę porzeczkową i wstawić do lodówki do stężenia.
43 komentarze:
Wspaniały! Zdjęcie kusi na całego, każda z warstw jest niesamowita, wspaniały przepis! ja za tydzień liczę na duży zbiór czarnej porzeczki i tez będę szaleć z sernikiem na zimno! Twój wygląda przepysznie!
Wygląda prześlicznie. Podobny sernik robiłam w tamtym roku dwukrotnie. Był przepyszny :)
piękny, dwuwarstwowy serniczek!
Wspaniały! Zrobię go moim na weekend, a niech mają coś pysznego ;)
Cudowny jest, ale narobiłaś mi ochoty :)
Doskonały, koniecznie do zrobienia :)
Jaki piękny!
O, super, mam dwa wiadra czarnej porzeczki, które muszę jakoś zagospodarować, na pewno wykorzystam przepis :)
wspaniały! żebym tylko mleczne rzeczy mogla... eh, poczekam do następnego roku.
czarna porzeczka w ciastach smakuje niebanalnie
uwielbiam zimne desery :) a ten dodatkowo wygląda pięknie!
jak zawsze u ciebie można podziwiać idealne ciasto! niesamowite! porywam kawałek:)
Pyszności! najlepsze na upał ciasto i bez nagrzewania piekarnikiem... pozdrawiam:)
szczerze, to ja nie mam słów ;D porzeczkę chętnie bym zastąpiła czerwoną, bo za czarna nie przepadam (;
KOLOR JAGODOWY PRZEPIEKNY! PYSZNIE
Wyglada oblednie! Czarne porzeczki sa troche zapomniane ale fantastycznie nadaja sie do wypiekow :) Az mam ochote siegnac przez monitor po ten kawaleczek :))
Usciski.
ciacho jak marzenie!
Wygląda niesamowicie!
Bardzo apetyczny:)!!!
wyglada jak fioletowa chmurka. cudny.
Ten gradient jest zachwycający ;-)
smak z pewnością też!
Ależ miło czytać te wszystkie miłe słowa:)
Dziękuję Wam bardzo:)
Wygląda po prostu wspaniale! Cudo!
robiłam w zeszłym roku sernik z czarnej porzeczki ....zachwycil mnie smakiem :) Twój dodatkowo zachwyca pieknymi warstwami:)
serniki na zimno to moj hit ;D
co za kolory!
Wygląda po prostu niebiańsko! Kolejne cudo u Ciebie :)
jaki piękny fioletowy *.*
uwielbiam sernik na zimno! ale z porzeczką jeszcze nie jadłam :-)
Jak zwykle ideał <3
Robiłam kiedyś sernik na zimno z czarną porzeczką i wiem, że to świetne połączenie :) Może w tym roku spróbuję Twojego przepisu, bo wygląda pięknie ten sernik.
Piękny
piękne równiutkie warstwy... idealne :)
Wreszcie znalazłam przepis, na ciasto na zimno. ♥
Piekarnik mam niesprawny, a marzy mi się taki domowy wyrób. :)
Moja ukochana czarna porzeczka! Super ciasto. Na upał idealne!
Robiłam taki sernik kiedyś, pycha wychodzi:) Twój wyszedł śliczny!:)
wspaniały !!!
dziękuję i zachęcam do popróbowania takich smaków:)
Przepiękny i wygląda baaardzo pysznie :)
Kocham porzeczkę i uważam, że jest trochę niedoceniana, a na widok tego sernika aż się ożywiłam, mimo gorączki i złego samopoczucia!
jakie cuda u Ciebie :) poprosze o kawałeczek:)
Wygląda bajecznie !
Ten sernik jest przepyszny, robiłam już dwa razy :)
boregi - dziękuję i cieszę się, że sernik przypadł Ci do gustu, a raczej do smaku:)
Prześlij komentarz