poniedziałek, 17 grudnia 2012

Drożdżowa strucla makowa



" To moja pierwsza strucla i jestem z niej bardzo dumna:) Trochę bym ją jeszcze dopracowała pod względem wizualnym, ale i tak jestem zadowolona z ogólnego efektu. Drożdżowe mięciutkie ciasto i dużo masy makowej z bakaliami... to jest naprawdę pyszne:) "


Składniki:     (2 strucle)

  • 50 g drożdży
  • 1/4 szkl. oleju
  • 100 g cukru pudru (dałam ok. 70g)
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 500 g mąki pszennej (dodałam jeszcze przy zagniataniu ok. 50-100 g)
  • 100 g masła
  • puszka masy makowej z bakaliami ok. 800-900 g

Masło stopić w rondelku i zostawić do wystygnięcia. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać olej, wsypać cukier, pozostawić na chwilę, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać żółtka, jajko. Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, dodać mąkę i wyrobiać ciasto. Gdyby była potrzeba dosypać jeszcze mąki. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto w misce ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt długości keksówki, ok. 30 cm. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rolady wzdłuż dłuższego boku, skleić brzegi ciasta. Każdą roladę naciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. Powstałe 2 paski ciasta przeplatać jeden przez drugi. Tak skręcone rolady przenieść do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180 st. C.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/



25 komentarze:

Majana pisze...

Ach,ależ ona jest piękna! Wytworna.
Pozdrawiam:)

Inspirowane Smakiem pisze...

W moim domu makowiec na święta to 70% maku i 30% ciasta. I takie właśnie strucle uwielbiam!

Wiewióra pisze...

ale piękna!!! marzy mi się na te Święta :)

Magda111 pisze...

wyszła Ci piękna masz z czego być dumna;)

Magda pisze...

Świetna... Prezentuje się bardzo apetycznie!

majka pisze...

Przepiekna strucla Agus :) Wprost nie moge sie napatrzec. Wyglada tak puszyscie...mniam :)

Usciski.

pieczarka mysia pisze...

cudna :)

Patyska pisze...

Niezwykle urodziwa. Tak bardzo, że tylko pożerać :)

MartynCia ^^ pisze...

przepiękna i bardzo świąteczna :)

Antenka pisze...

cudnie wygląda achhhhhhhhh:)

Anula pisze...

Wygląda apetycznie, zjadłabym kawałeczek:)

Kamila pisze...

Śliczna i pysznie wygląda!

Agabi pisze...

nie przepadam na makiem, ale na widok tej strucli, oczy jedzą:)

Evitaa pisze...

Pierwsza? Pięknie wyszła! :)

piegusek1976 pisze...

Śliczna! Jest rzeczywiście czym się pochwalić:-) cudownie wyszła:-) buziaki

wiosenka27 pisze...

Wygląda pysznie:)

www.lavanna.pl pisze...

Wyszła Ci rewelacyjnie. Masz prawo być dumna :-)

Justyna pisze...

Przepiękna!

aga pisze...

Bardzo Wam dziękuję za tak miłe słowa:)

Nemi pisze...

Apetyczna! Skuszę się na nią!

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda bajkowo...:)!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

...a ja bym już jej nie dopracowywała, bo jest idealna:) pozdrawiam

Agnieszka pisze...

U mnie strucla obowiązkowo na święta. Twoja wygląda pysznie. :)

Domi w kuchni pisze...

Prawdę mówiąc nie lubię drożdżowych makowców, ale ten wygląda obłędnie, tak mięciutko i puszyście... super!

Kalina Nawrot pisze...

wygląda pięknie!

Prześlij komentarz