poniedziałek, 17 grudnia 2012

Drożdżowa strucla makowa



" To moja pierwsza strucla i jestem z niej bardzo dumna:) Trochę bym ją jeszcze dopracowała pod względem wizualnym, ale i tak jestem zadowolona z ogólnego efektu. Drożdżowe mięciutkie ciasto i dużo masy makowej z bakaliami... to jest naprawdę pyszne:) "


Składniki:     (2 strucle)

  • 50 g drożdży
  • 1/4 szkl. oleju
  • 100 g cukru pudru (dałam ok. 70g)
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 500 g mąki pszennej (dodałam jeszcze przy zagniataniu ok. 50-100 g)
  • 100 g masła
  • puszka masy makowej z bakaliami ok. 800-900 g

Masło stopić w rondelku i zostawić do wystygnięcia. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać olej, wsypać cukier, pozostawić na chwilę, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać żółtka, jajko. Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, dodać mąkę i wyrobiać ciasto. Gdyby była potrzeba dosypać jeszcze mąki. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto w misce ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt długości keksówki, ok. 30 cm. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rolady wzdłuż dłuższego boku, skleić brzegi ciasta. Każdą roladę naciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. Powstałe 2 paski ciasta przeplatać jeden przez drugi. Tak skręcone rolady przenieść do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180 st. C.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/



27 komentarze:

Majana pisze...

Ach,ależ ona jest piękna! Wytworna.
Pozdrawiam:)

Inspirowane Smakiem pisze...

W moim domu makowiec na święta to 70% maku i 30% ciasta. I takie właśnie strucle uwielbiam!

Wiewióra pisze...

ale piękna!!! marzy mi się na te Święta :)

Magda111 pisze...

wyszła Ci piękna masz z czego być dumna;)

Magda pisze...

Świetna... Prezentuje się bardzo apetycznie!

majka pisze...

Przepiekna strucla Agus :) Wprost nie moge sie napatrzec. Wyglada tak puszyscie...mniam :)

Usciski.

pieczarka mysia pisze...

cudna :)

Patyska pisze...

Niezwykle urodziwa. Tak bardzo, że tylko pożerać :)

MartynCia ^^ pisze...

przepiękna i bardzo świąteczna :)

Antenka pisze...

cudnie wygląda achhhhhhhhh:)

Anula pisze...

Wygląda apetycznie, zjadłabym kawałeczek:)

Kamila pisze...

Śliczna i pysznie wygląda!

Agabi pisze...

nie przepadam na makiem, ale na widok tej strucli, oczy jedzą:)

Evitaa pisze...

Pierwsza? Pięknie wyszła! :)

piegusek1976 pisze...

Śliczna! Jest rzeczywiście czym się pochwalić:-) cudownie wyszła:-) buziaki

wiosenka27 pisze...

Wygląda pysznie:)

www.lavanna.pl pisze...

Wyszła Ci rewelacyjnie. Masz prawo być dumna :-)

Justyna pisze...

Przepiękna!

aga pisze...

Bardzo Wam dziękuję za tak miłe słowa:)

Nemi pisze...

Apetyczna! Skuszę się na nią!

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda bajkowo...:)!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

...a ja bym już jej nie dopracowywała, bo jest idealna:) pozdrawiam

Agnieszka pisze...

U mnie strucla obowiązkowo na święta. Twoja wygląda pysznie. :)

Domi w kuchni pisze...

Prawdę mówiąc nie lubię drożdżowych makowców, ale ten wygląda obłędnie, tak mięciutko i puszyście... super!

Kalina Nawrot pisze...

wygląda pięknie!

Asch pisze...

Nic dziwnego,że jesteś dumna. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

Mobile App Developers pisze...

Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

Prześlij komentarz