czwartek, 20 grudnia 2012

Czekoladowy piernik przekładany powidłami śliwkowymi



" Piernik, nie piernik... bo bez miodu, ale za to z czekoladą:) Miękki, puszysty i pięknie pachnie korzenną przyprawą. Przełożony śliwkowymi powidłami i polany czekoladową polewą. Takie czekoladowo-piernikowo-śliwkowe połączenie smaków jest jak najbardziej udane i jak najbardziej smaczne:) "


Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 350 g powideł śliwkowych
  • gorzka czekolada na polewę

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę, następnie mąkę z dodatkami. Blaszkę 21 x 25 cm (lub trochę mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-40 minut. 
Jeszcze lekko ciepłe ciasto przekroić na dwa blaty. Jedną część posmarować powidłami, przykryć drugą. Wierzch również można cienko posmarować powidłami. Rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną mleka, posmarować wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

/Przepis z gazety/

29 komentarze:

Kamila pisze...

Pysznie!

Wiewióra pisze...

to musi być cudowne ciasto! z zdjęcie mnie rozczłonkowało :)

Basia pisze...

Cudowny :-)
U mnie podobny też już czeka w lodówce :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Antenka pisze...

uwielbiam takiego piernika:)
pycha!

Bernadeta pisze...

elegancki:)

pieczarkamysia pisze...

uwielbiam takie pirniki :)

Patyska pisze...

Przepiękny! Nie sposób się oprzeć :)

Evitaa pisze...

Mmmm.
Pięknych, smakowitych, pełnych ciepła świąt Ci życzę :).

wiosenka27 pisze...

Cudowny:)

MartynCia ^^ pisze...

ależ on piękny i równy... wygląda jak krojony od linijki ;)

aga pisze...

Dziękuję bardzo :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Piękny .... taki równiutki i puchaty:).
Pozdrawiam ciepło i życze zdrowych i wesołych Świąt:)

deserowo pisze...

Pięknie wygląda! :)

Patrycja pisze...

Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!

Monia pisze...

Wygląda bajecznie :) Poproszę kawałek! ;)

aga pisze...

Bardzo dziękuję:)

Anonimowy pisze...

ładnie wygląda

camelia pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Kalina Nawrot pisze...

uwielbiam pierniki, w tym roku wypróbuję ten przepis :)
naszezycierodzinne

daria pisze...

pozdrawiam :) Wygląda super

Zosia pisze...

uwielbiam takiego piernika :) Wesołych Świąt!

Janka pisze...

Wygląda przecudnie. Czuć atmosferę świąt:D

Ojka pisze...

mmmm..ale bym zjadła

Mobile App Developers pisze...

That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

Malla pisze...

Kiedy kolejny wpis?

Paulina Kowalczyk pisze...

Pięknie się prezentuje! Ach, aż naprałam na niego ochoty :)

Skyprint pisze...

Już niedługo sezon na pierniki :D

Anonimowy pisze...

Poskytujeme lieky na liečbu rôznych zdravotných problémov, s použitím liek, ktorý je už súčasťou dodávky obilia môže vyliečiť ochorenie úplne.

Obat Epilepsi

Obat Jantung Bocor Anak

Obat Lipoma

Obat Gerd

Doanh Doanh pisze...

eva air hcm
hang ve may bay korean
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi canada bao nhiêu tiền

Prześlij komentarz