poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pomarańczowy sernik z ricotty



" Niesamowicie wilgotny, delikatny, z cudownym pomarańczowym aromatem. Robiłam go już kilka razy, ale dopiero teraz jakimś cudem udało mi się pstryknąć parę zdjęć, nim został zjedzony co do jednego okruszka. Nie chwaląc się za bardzo, powiem tylko, że jest naprawdę pyszny:) "


Składniki:

  • 500 g serka ricotta
  • 2-3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 1/2 szkl. cukru, niecała
  • 1-2 łyżki mąki lub budyniu
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Do miski włożyć ricottę, jajka, cukier, mąkę/budyń, skórkę z pomarańczy i wszystko razem zmiksować, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przełożyć do tortownicy 18 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem. Piec ok. 40-45 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia.

/Przepis własny/

39 komentarze:

Marta pisze...

cieknie ślinka .... pysznie :)

farfaraway pisze...

"Do miski włożyć ricottę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i wszystko razem zmiksować" - a co z mąką lub budyniem? ;)

farfaraway pisze...

PS A gdyby tak ricottę zastąpić mascarpone... wyszłoby?

Inspirowane Smakiem pisze...

Ślicznie wygląda. Aromat musi idealnie przypominać zapach świąt. :)

Majana pisze...

Piękny, mokry serniczek. Podoba mi się :)

whiness pisze...

Wygląda tak delikatnie, nieco wilgotnie, że mam ochotę dziabnąć widelcem monitor.

Justyna pisze...

Mniamiii :)

Karmel-itka. pisze...

rany, jak on wygląda!
zmysły szaleją.

Antenka pisze...

nie dziwię się, że nie mogłaś zrobić zdjęcia, bo boski ten serniczek:) u ans pewnie tez wylizalibyśmy foremkę;)

Panna Malwinna pisze...

Skradłaś mi serce tym przepisem. W przyszły weekend przetestuję:)

aga pisze...

Dziękuję i cieplutko pozdrawiam:)
Farfaraway - już dopisałam:) oczywiście dodać do wszystkich składników i zmiksować razem.

Nemi pisze...

Pyszny!!!

Kamila pisze...

Pysznie wygląda :)

pieczarka mySia pisze...

boski! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Nie ma to jak proste i pyszne ciasto....uwielbiam!

Lina pisze...

Wygląda przepysznie:)Na pewno spróbuję zrobić:)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Ma taką fajną strukturę ....nie jadłam jeszcze sernika z ricotty:) pozdrawiam

kuchennefascynacje pisze...

Takich przepisów na serniki właśnie poszukuję bo u mnie nie ma sera wiaderkowego typowego do sernika. Przepis zapisuję na pewno wypróbuję :)

majka pisze...

Zapachnialo swietami... Sernik wyglada wspaniale! Jeszcze nie jadlam takiego...

Usciski.

madzik pisze...

Musi być pyszny, jak będę go robić, od razu podwoję proporcje :)

Zielona Oliwka pisze...

mmm już czuję jak rozpływa się w ustach;) pyszności!
Pozdrawiam.

Justyna Bąk pisze...

wygląda wybornie:)

pasjonatka pisze...

kocham ricotte, ale ta cena ;p

aga pisze...

Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

magda k. pisze...

wygląda obłędnie :)

Usagi pisze...

Wygląda genialnie, ta pomarańcza na wierzchu... Zrobię podobny przed Świętami. Zainspirowałaś mnie :)

Anonimowy pisze...

Witam! Na którym poziomie piekarnika pieczemy?

Ala

aga pisze...

Ala - ja piekłam na środkowym. Pozdrawiam:)

Ewam pisze...

Uwielbiam go juz za samo zdjecie i te pomaranczki na wierzchu:)

gin pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Patrycja pisze...

Wspaniale się prezentuje, wymarzony na święta...

Paulina pisze...

zakochałam się w nim ;o
zapraszam również do siebie.

Anonimowy pisze...

A czy ten sernik choc trochę urośnie? Bo właściwie to sam ser, bez żadnego spodu. I czy jego konsystencja nie jest zbyt luźna? Ala

agnes pisze...

wyglada pysznie!! poza tym piekne ujecie :) ma sie ochote poczestowac :D pozdrawiam cieplo!

Anonimowy pisze...

wyglada super....z tym ze.....2 razy zrobilam i 2 razy mi w ogòle nie uròsl....co zrobilam nie tak????? :(

Anonimowy pisze...

Mi niestety tez nie urosl

Anonimowy pisze...

Upiekłam dziś to ciacho. Jest to pierwszy sernik z ricottą i w sumie musze powiedzieć że ma ciekawy smak.. ja dodałam troszkę cukru waniliowego i piekłam go na fruktozie :) z racji,,diety,, ;). Dodałam też ,,łatki,, sernikowe ciemne (trochę kupionego serka czekolawego plus kakao i budyń).
Myslę,że warto popróbowac rózne smaki serników,ten jest delikatny,słodki i inny niż zwykłe polskie wypieki. POLECAM!

Małgorzata Z pisze...

Ale cudnie wygląda<3

anka pisze...

wygląda cudownie, z pewnością także jest pyszny :)

Prześlij komentarz