czwartek, 6 grudnia 2012

Trójkątne pierniczki z czekoladą




" Aromatyczne i miękkie pierniczki polane gorzką czekoladą. Zamiast miodu do ciasta dodałam melasy, co sprawiło, że ciasteczka mają ładny ciemny kolor i wyrazisty smak. Zamiast czekolady na wierzchu można je polukrować, ale ja osobiście za lukrem nie przepadam, więc dodatek czekolady jak najbardziej mi tutaj pasuje, a do tego takie połączenie smakuje bardzo dobrze. "


Składniki:     (ok. 40 szt.)


  • 180 g miodu, syropu klonowego lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada

W garnuszku wymieszać melasę, olej, sól i podgrzać na małym ogniu. Przelać do dużej miski, zostawić do ostygnięcia. Dodać jajko, kakao, przyprawę do piernika, wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przełożyć na stolnicę i zagnieść rękoma. Włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. 
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta uformować wałek o  średnicy ok. 2 cm i spłaszczyć na grubość ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty mniej więcej o równych bokach. Ułożyć w niedużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w 160 st. C z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka. Posmarować wierzch pierniczków rozpuszczoną czekoladą lub można całe pierniczki zanurzyć w czekoladzie, pozostawić do zastygnięcia.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki"/

22 komentarze:

Majana pisze...

Jakie one są śliczne! Zabieram jednego :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Pierniczki bez miodu? Toż to profanacja! ;)

Wiewióra pisze...

mmmm... rozmarzyłam się!!! pysznie wyglądają :)

Antenka pisze...

jak klejnociki:) cudne!

pieczarka mySia pisze...

ale cudnie Ci wyszły :) widać, że są mięciutkie i pulchce - takie lubie!

Mała kuchareczka pisze...

bardzo ładne, szkoda że nie przepadam za piernikami :(

Kamila pisze...

Śliczne!

Drui... pisze...

Ładne. Wpyróbuję z melasą bo miodu nie mogę jeść. :) Dzięki za pomysł.:)

asieja pisze...

lubię miękkie pierniczki i chrupiące i wszystkie.

Asia pisze...

Cudnie wyglądają :-)

Nemi pisze...

Śliczne! Zabieram kilka;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

fantastyczne trójkąciki:) .... częstuję się jednym:) pozdrawiam

Beatrice pisze...

Ale ładnie wyglądają!

madzik pisze...

Wspaniałe pyszności, nie poprzestałabym na zjedzeniu kilku ....

pasjonatka pisze...

pyszne ;)

piegusek1976 pisze...

ależ cudne pierniczki-jestem zachwycona!!! pozdrawiam

Usagi pisze...

Śliczne są i idealnie pasują do tego, co mi się marzy od kilku tygodni. Na pewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam!

Ervisha pisze...

Cudowne ;D

aga pisze...

Pięknie Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
A już nie długo kolejna porcja pierniczków:)
Pozdrawiam cieplutko:)

Patrycja pisze...

Urocze słodkości!

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię pierniczki !!! , może jeszcze zdążę zagnieść ????

Anonimowy pisze...

Magazine cover - Students will choose a magazine, then study past cover
photos for inspiration. Photographs are very important
for event management companies; hence many opportunities are available in this field for professional photographers.
Of course, there are plenty of professionals who never attended a single class, so it's up to you to decide
what works best for your career.

My blog - travel photography course

Prześlij komentarz