wtorek, 10 sierpnia 2010

Leczo



"... Otwierając lodówkę rzuciła mi się w oczy cukinia, potem papryka, a potem przyszedł pomysł, żeby zrobić leczo. Szybko się je przyrządza i już za chwile mamy pyszne i aromatyczne danie na swoim stole. W sezonie kiedy jest dostęp do tak wielu świeżych warzyw przygotowuję je dość często. Jest bardzo smaczne i takie kolorowe:) ..."

  Składniki:

  • ok. 1 kg cukini
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • ok. 30 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 pomidory lub przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • oregano, czosnek granulowany

W garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w piórka i razem krótko podsmażyć,tak żeby cebula się zeszkliła. Dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i razem przesmażyć. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę i wszystko razem poddusić, aż cukinia trochę zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami do smaku, dodać koncentrat i przecier. Wszystko wymieszać i  jeszcze razem poddusić, ale nie za długo, tak aby warzywa się nie rozgotowały.

12 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Leczo i u mnie w domu znajdzie wsoich wielbicieli:)

danusia pisze...

uwielbiam leczo, mój B. również. W lato bardzo częśto je robimy (:

wedelka pisze...

Ja dodaję jeszcze pieczarki. Uwielbiam leczo :)

asieja pisze...

wczoraj i ja miałam taki smaczny i kolorowy obiad

turlaczek pisze...

Smakowite :) też bardzo lubię!

Zaytoon pisze...

Bardzo, ale to bardzo lubię leczo. Nawet dzisiaj jadłam go na obiad, wiesz? Tyle tylko, że nasze leczo jest zupełnie inne od tego, które prezentujesz - nie znajdziesz w nim cukinii, a jedynie paprykę i pomidory, poza tym dodajemy do niego jeszcze boczku i kiełbasy. Pycha! Choć i Twoja wersja prezentuje się nie mniej smakowicie. ;)

Pozdrawiam!

aga pisze...

dziekuje wszystkim za mile komentarze:)
Zaytoon - następnym razem sprobuje Twojej wersji leczo, pewnie tez jest smaczne:)

Atria C. pisze...

Leczo u nas robimy bardzo często w domu na wsi.
Ale szczerze mówiąć ostatnio zakochałam się w ratatouille - dla mnie to takie jakby leczo ale z pieczonymi warzywami - cukinia jest wtedy taka bardzo chrrupka:-)

Pozdrawiam!

lepszysmak pisze...

Uwielbiam leczo! Od kilku dni zbieram się aby je ugotować:) Pzdr Aniado

piegusek1976 pisze...

ależ fantastyczne kolory, dawno juz nie robiłam lecza dzieki za przypomnienie :) pozdrawiam

aga pisze...

Atria C. - przyznam, ze ratatouille to jeszcze nie robilam, ale musze sprobowac, pozdrawiam:)
Aniado - ja gotowalam juz je wielokrotnie, ale i tak zawsze mam na nie apetyt, pozdrawiam:)
piegusek1976 - zrob je sobie szybko, bo jest naprawde smaczne, pozdrawiam:)

małgo. pisze...

leczo nigdy mi się nie przeje:)

Prześlij komentarz