sobota, 28 sierpnia 2010

Ciasto czekoladowe (bez jajek)



"... Gdy wczoraj zobaczyłam ten przepis to muszę przyznać, że bardzo mnie zaciekawił. Ciasto bez jajek!? - tak mocno mnie to zaintrygowało, że musiałam je upiec. W oryginale ciasto jest z czekoladowym kremem, ja z niego zrezygnowałam na rzecz owoców, ale myślę, że nie straciło na smaku. I mogę szczerze potwierdzić, że ciasto jest bardzo pyszne! Konsystencję ma trochę ciężką, mocno czekoladowy smak, i jest bardzo wilgotne, nawet na drugi dzień. Jak dla mnie ma same smaczne plusy :) i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego ciasta  ..."


Składniki:

  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 filiżanki cukru*
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • aromat waniliowy

na wierzch: 10 śliwek i 2 łyżki grubego cukru

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia**, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 st. C. ***


* dałam 1 filiżankę cukru
** blaszka prostokątna 25 x 37 cm
*** piekłam 30 minut w 180 st. C z termoobiegiem

39 komentarze:

Ivon pisze...

O matulu jakie cudne !!!!!!!!!!!

peggykombinera pisze...

bez jajek?
wow:)

muszę przetestować.
wygląda niesamowicie :)

ocet?
na to bym nigdy nie wpadła!

ewelajna pisze...

Aga, to ciasto wygląda bardzo, bardzo zachęcająco:) Pokazałaś na nim wszystko to o czym piszesz:).

Teresa pisze...

Ja też dzisiaj testowałam i mi nie wyszło. Znaczy w smaku jest pycha , tylko śliwki za głęboko mi powpadały. :(
tmach

majana pisze...

Piekne to ciacho!

magda k. pisze...

ciacho wygląda rewelacyjnie, zapisuję sobie :) zdjęcie rewelacyjne, aż mi ślinka leci :)

danusia pisze...

takie puchate (:

Zaytoon pisze...

Niesamowicie się prezentuje to ciasto. Po prostu niesamowicie...

Karmel-itka. pisze...

jak chmurka! taka słodka, czekoladowa. taka... fenomenalnie apetyczna. niebezpiecznie yszna, z pewnością!

anytsujx pisze...

Wygląda wspaniale, tak mocno czekoladowo, przepis zapisuję :), pozdrawiam :)

Amber pisze...

Niesamowicie mi się podoba!
Na pewno pyszne. Mniam...

Kuba pisze...

Przepyszne! Jeśli tak wygląda, to takie musi być! Pozdrawiam!

Paula pisze...

wspaniale czekoladowe!

mania179 pisze...

Jakie puszyste!

Ciastella pisze...

zapiszę sobie przepis, bo chciałabym spróbować ciasta zbliżonego konsystencją do brownies, których nie mam odwagi zrobić;)

wygląda wybornie;)

kass pisze...

Uwielbiam ciasta czekoladowe, a bez jajek nie piekłam...hmmm trzeba spróbowac - wygląda obłędnie smakowicie!

Daga pisze...

Ciasto wygląda genialnie! Piękne zdjęcie. Przepis zdecydowanie do wypróbowania!

Beata pisze...

Też tak mam że jak mnie przepis zaciekawi to muszę z niego skorzystać:) Ciasto wygląda wspaniale.
Pozdrawiam

aga pisze...

Tyle milych slow czeka tutaj na mnie - dziekuje, dziekuje i jeszcze raz dziekuje:)
Taki ranek zapowiada udany dzien. Pozdrawiam:)

Ola pisze...

wspaniale się prezentuje! jak będę miała chwilkę to upiekę :)

Kaś pisze...

wygląda na bardzo czekoladowe, czyli takie jakie lubię ;)

Anonimowy pisze...

hehe a czego takiego nie bylo jak moglo byci

Olciaky pisze...

Jakie równiutkie,
uwielbiam czekoladę!:D

Ola pisze...

Ponieważ Twój blog jest jednym z moich ulubionych to zapraszam Cie do blogowej zabawy :)
http://domoweinspiracje.blogspot.com/2010/08/ja-tez-sie-bawie-w-blogowa-zabawe.html
Zapraszam!!!
>Ola

Justyna pisze...

wygląda oszałamiająco, jutro jest okazja więc wypróbuje przepis!

Justyna pisze...

dziękuje za inspiracje i taki super przepis :)

Kuchareczka pisze...

o! bez jajek! podoba mi sie taki przepis :)

Anonimowy pisze...

postępowałam według przepisu ale niestety nie wyszło...

basia pisze...

intrygujące ciacho,u Ciebie wygląda bajecznie,zobaczymy czy mi wyjdzie.Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Ja dodaje jeszcze dzem wisniowy do srodka i do kakao dodaje jeszcze to rozpuszczalne dla dzieci. A na wierzch roztopiona czekolada i kolorowa posypka :)

Anonimowy pisze...

zrobilam ciasto wg. przepisu. wyroslo pieknie,piekny kolor,ogólem wszystko super...ale....smak nie czekoaldowy niestety. czuc strasznie sode i gorycz. spróbuje raz jeszcze z pol lyzki sody i moze wiecej cukru.

Anonimowy pisze...

a ja zrobilam to ciasto. jest ok ale bez rewelacji - jednak jajka duzo wnoszą. juz raczej nigdy nie zrobię ciasta bez jajek. pozdrawiam

Danusia pisze...

właśnie wcinam to ciacho, jeszcze cieplutkie (: bardzo dobre z cukrem pudrem. I zrobiłam bez owoców (:

aga pisze...

Danusia - cieszę się, że smakuje:)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam i przyznam że wszystko wyszło:) Jedynie nie dodałam owoców. Trochę mnie przerażało że ciasto jest tak bardzo wilgotne.

Anonimowy pisze...

Ciasto bardzo ladne, ale niestety za duzo sody. W smaku bardzo ja czuc i lekka gorycz. Podejme jeszcze jedna probe z mniejsza iloscia sody. Ja zamiast owocow dodalam ugotowany budyn na ciasto i fajnie zatopil sie w srodek :)

Anonimowy pisze...

ja dodałam do środka powidła śliwkowe- kilka łyżek,a na wierzch polewe czekoladową, ciasto wyszło very chocolate, so delicious:)

aga pisze...

Anonimowy - z powidłami i czekoladą musiało smakować super:)

Anonimowy pisze...

heh... gdyby jeszcze ktoś tylko uprzedził, że dno foremki należałoby pokryć tłuszczem, lub zastosować inny piekarniczy trick, może byłaby szansa, że papier się nie spali, pokrywając węgielnianym swądem ciasto na 2/3 jego wysokości... Degustacja 1/3 części wyższych partii wypieku sugeruje, iż proporcje sody oczyszczonej do ogólnej masy składników, istotnie są zachwiane. Niemniej, studenckiego "bóla" na coś słodkiego zaspokoiłem - z bonusem nawet, w postaci koksu między zębami:) Pozdrawiam!

Prześlij komentarz