"... Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego sosu. Było to dość dawno temu, w niewielkiej włoskiej restauracji, zamówiłam polędwicę wołową w sosie gorgonzola. I już dosłownie po jednym kęsie zachwyciłam się tym smakiem:) Teraz postanowiłam odtworzyć sobie ten smak w swojej kuchni, no i nie było to wcale takie trudne, tylko nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Polędwicy wołowej nie udało mi się zdobyć, więc wykorzystałam polędwiczki. Sos jest dość wyrazisty w smaku i super komponuje się z delikatnymi polędwiczkami, do tego lekka sałata z vinaigrette i mamy rewelacyjnie pyszne danie! ..."
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 200 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietany 36%
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem na 30-40 minut. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać pokrojony lub pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia się sera. Gdy ser się rozpuści zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki ułożyć na talerzu i polać sosem.
22 komentarze:
Kiedyś czytałam, że tak przygotowane polędwiczki podawano na statku Stefan Batory, w drodze przez Atlantyk. Pod wpływem tego artykułu przygotowałam wtedy właśnie takie polędwiczki z sosem z sera pleśniowego. Wyszły fantastycznie! Od tego czasu na stałe weszły do mojego kuchennego repertuaru:) Twoje prezentują się rewelacyjnie i myślę, że też będą często gościły na Twoim stole. Pzdr Aniado
Dziekuje Aniado:) masz racje, ze sa fantastyczne:) a moj Maz juz dzisiaj pytal, kiedy znowu bedzie powtorka, takze juz na pewno tak jak i u Ciebie to danie zagosci na stale:) Pozdrawiam:)
takie mięsko z takim sosem to ja bardzo chętnie :)
...jadłem ten "sos serowy" , muszę przyznać ze sam SER - to tego nie trawie, ale sos z mięsiwem to dobre i smaczne - zaskakujące - połączenie , jak dla mnie, kto by pomyślał ze SER z ta pleśnią możne być smaczny ;) , a jednak...
Aga, uwielbiam to danie.
Twoje wygląda niesamowicie pysznie!
Pozdrawiam.
na pewno zrobię na obiad w niedługim czasie! jako fanka mięsa i sera to danie uważam za idealne
pozdrawiam ;)
Dziękuje za wszystkie komentarze:)
przepyszny przepis,uwielbiam takie :)
Pozdrawiam :)
a nawet mam w lodówce polędwicę chyba sie skuszę (o ile uda mi sie zakupić gorgonzę):)
Ale to musi być dobre,mniam. Przepis zapisuję i już czeka w kolejce do zrobienia:)
jaki ser mogę dodać zamiast gorgonzoli
z czym można podać mięso?
Anonimowy - zamiast gorgonzoli można użyć innego sera z niebieska plesnia np. rokpol, lazur.
Polędwiczki można podać z róznymi dodatkami, np. salata z lekkim vinegretem, warzywa gotowane na parze, czy pieczone ziemniaki, puree ziemniaczane... itd.
Czytając opis twojego przepisu pomyślałam "o matko!" i nie mogłam nie zostawić komentarza. Tak samo zaczęła się moja przygoda z tym daniem. Włoska restauracja, zachwyt i koniecznie trzeba było odtworzyć je w domu. Robiłam je wiele razy - ale dopiero teraz wylądowły wśród przepisów na moim blogu. Co prawda ja przygotowuję polędwiczki inaczej, ale tak właśnie lubimy. Jesli będziesz chciała przyżądzić je w mniej niż 30 minut, zerknij do mnie. Bardzo ładne zdjęcie. Pozdrawiam.
Danie zrobiłam odrobinę modyfikując przepis. Przepyszne!
Anonimowy - cieszę się, że smakuje:)
a jeśli mam zwykły piekarnik bez termoobiegu to na ile stopni i jaki czas przygotowania? :)
Anonimowy - myślę, że standardowo 180 stopni i piec gdzieś ok. 45 min, ale to też zależy jak duże są te polędwiczki.
hm czy poledwiczki lekko podlewacie woda? czy wkladacie takie "suche" do piekarnika?
Anonimowy - można i suche, tylko takie z przyprawami, a można też delikatnie podlać wodą, czy bulionem.
Seeing that I was pretty livid about having to drive all the way back less than an hour after my purchase, he sold me 2 Monster HDMI cables at $100 for them both,
which was a deal considering they were originally
priced at $75. Flute Lessons Singapore, Singapore's premier flute school. He tries explaining this several times, which is why they continue to argue.
Feel free to visit my web-site - oceanic cable
Witam!
jestem początkującą kucharką więc zadam banalne pytanie:
czy naczynie żaroodporne ma być przykryte czy też nie?
Prześlij komentarz