niedziela, 19 września 2010

Chlebek bananowy



"... Jest to mój pierwszy chlebek bananowy. Tak, tak... to prawda:), na blogach jest bardzo popularny, tak wiele osób już go upiekło, ale mnie jakoś nie było z nim po drodze. A nawet gdy już zaplanowałam, że go upiekę i zakupiłam banany, to i tak kończyło się na tym, że je zjadaliśmy. Tym razem jednak banany schowałam, żeby nie były na oczach, mogły dobrze się dojrzeć i  doczekać przerobienia na chlebek. Już dawno wybrałam sobie kilka przepisów, a ten pierwszy chlebek upiekłam z przepisu Liski i wyszedł naprawdę smaczny. Chlebek, a raczej ciasto bananowe jest bardzo wilgotne, mięciutkie o intensywnym smaku bananów. Już mam w planach następne wersje chlebka, ale z jakimiś dodatkami i myślę, że też będzie smaczny ..."


Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu ostudzić w formie.

17 komentarze:

Paula pisze...

świetnie wygląda ten Twój debiut :)

Kaś pisze...

zbieram się do niego i zbieram, ale - jak u Ciebie - banany zawsze są zjadane :) może też je schowam

Karmel-itka pisze...

och, także się zabrac jakoś nie mogę. kurkaa, no! czas to zmienic ;]

ana pisze...

Ja też należę do tych, co mają go w planach, ale jakoś nie mogą ich zrealizować. Twój wygląda bardzo apetycznie.

andzia-35 pisze...

Oj, i ja jakoś nie mogę sie zabrać do niego:) a ochotę mam wielką!

flusso pisze...

I ja musiałabym go w końcu spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie!

Anonimowy pisze...

O! Moja miłość. Chlebki bananowe. Aż się rozmarzyłam na samą myśl. Tym bardziej, że tego właśnie przepisu miałam okazję spróbować i efekt był powalający.

Pozdrawiam!

Ivon pisze...

Ale piękny !!!! Cudny !!!!

dorota20w pisze...

jak zwykle bardzo apetyczne zdjecie !

magda k. pisze...

też go piekłam i potwierdzam jest świetny :) super zdjęcia :)

anytsujx pisze...

Cudnie wygląda, pewnie pyszny jest w smaku !:)

Asia pisze...

jaki ładny. Słodziak! :)

Pat pisze...

Bardzo apetycznie wygląda. :)

ilka_86 pisze...

mmm... jaki pyszny ten Twój chlebek:) czuję ten niesamowity zapach bananów:)

bryssska pisze...

w przeciwieństwie do ciebie to u mnie banany mogły by leżeć i leżeć aż po jakimś czasie się nad nimi zlituje i je wyrzucę chyba że mój mąż je zabierze do pracy, a teraz jak będę miała nadmiar bananów to pomyślę o zrobieniu z niego ciasta lub chlebka

Edyta pisze...

Bardzo ładne zdjęcie. Chlebek wygląda pysznie!

chanya13 pisze...

Sliczny chlebek ,ja też jeszcze takiego nie piekłam.

Prześlij komentarz